Grote hervorming Vlaams openbaar vervoer met jaar uitgesteld
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) stelt de implementatie van het decreet basisbereikbaarheid met een jaar uit. Dat decreet moet het openbaar vervoer in Vlaanderen hertekenen, naar een meer vraaggestuurd model.
Delen per e-mail
Het decreet werd afgelopen voorjaar goedgekeurd. De plannen maken een einde aan de tijd van de basismobiliteit, waarbij iedere Vlaming op enkele honderden meters van zijn deur een bus- of tramhalte moest hebben. Er wordt plaats gemaakt voor een meer vraaggestuurde aanpak met inbreng van de lokale besturen.
Het openbaar vervoer wordt ingedeeld in verschillende lagen. Zo komt er een 'kernnet' met de voorstedelijke en interstedelijke verbindingen. Het aanvullende net takt aan op het kernnet en maakt bijvoorbeeld verbindingen met buitenwijken en kleinere kernen. De derde laag bestaat uit vervoer op maat: de invulling van de 'last mile'. Het gaat dan om lokale of private initiatieven die inspelen op een heel particuliere nood, zoals belbussen en deelfietsen.
Vervoersregio’s
Vlaanderen wordt ook opgedeeld in 15 vervoersregio's. Die regio's dienen als een soort overlegorgaan, waarbinnen de vertegenwoordigers van de gemeenten maandelijks aan tafel zullen schuiven met andere mobiliteitsactoren, zoals het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer.
Vier vervoersregio's hebben al uitstel gevraagd, laat Lydia Peeters weten. "Van 12 vervoersregio's stelde het begeleidende studiebureau mijn administratie in kennis dat de timing niet haalbaar is. Enkel Leuven en Antwerpen zitten als regio op schema." Antwerpen zou het systeem als allereerste invoeren, bij wijze van proefproject.
Peeters stelt nu dat een invoering begin 2021 niet haalbaar is. Het plan wordt nu ten vroegste begin 2022 uitgevoerd, maar ook dan blijft de uitdaging groot, zegt de minister.
"Het voorstel is dat alle gemeenteraden ten laatste in juni 2020 de vervoersplannen goedkeuren. Pas na deze goedkeuring kan De Lijn aan de slag om dit om te zetten in een aangepast systeem voor het kernnet en het aanvullend net. De Lijn heeft hier ook één jaar voor nodig."
De mobiliteitscentrale, die alles moet coördineren, kan wellicht pas in het voorjaar van 2021 worden getest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
143
Reisverbod vervalt op 19 april: hoe gaan we daarna reizen?
Op de luchthaven moeten passagiers door het reisverbod nu nog altijd een essentiële reden opgeven. Op 19 april vervalt dat verbod, maar dat betekent nog niet dat we zomaar op reis kunnen. Hoe het wel kan, ligt woensdag op tafel tijdens het Overlegcomité. “Geen enkele maatregel is waarschijnlijk helemaal waterdicht”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan VTM NIEUWS. -
35
Vaccinatietempo breekt record: 112.000 nieuwe inentingen geregistreerd, meer dan 100.000 vorige donderdag
Er zijn in België tot en met gisteren 2.395.276 vaccinaties geregistreerd, 112.358 meer dan de dag ervoor, en een nieuwe recordstijging sinds de start van de campagne. Afgelopen donderdag werden volgens nog niet definitieve cijfers voor de eerste keer ook meer dan 100.000 vaccins op een dag gezet, zo blijkt uit de nieuwste update van Sciensano. -
Salaris
Er wordt wat onzin verkocht over ons loon: deze 5 ‘weetjes’ geloof je beter niet
Ons loon en alles wat daarbij komt kijken is van oudsher een bron voor heel wat speculatie. Je hoort en leest er vanalles over, maar niet alle informatie die de ronde doet klopt. Jobat.be ging op zoek naar hardnekkige weetjes die eigenlijk geen steek houden. -
-
Aan de slag als spion bij MI6 of undercover in de VS tijdens de Koude Oorlog: deze spionageseries moet je streamen
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Ons aanbod van deze week? Spionnen en undercover agents, waaronder Alex Rider op Streamz, The Spy van Sacha Baron Cohen en 24 op Netflix en The Night Manager op Prime. -
PREMIUM
Topmagistrate Ine Van Wymersch: “Ik weet niet meer wat ik aan jongeren moet vragen om te weten of het goed met hen gaat”
-
Multimedia
Welke televisies hebben de beste audio?
Het is een opvallend gegeven: de beeldtechnologie van televisies verbetert zienderogen, maar als je een televisie koopt met ingebouwde audio, krijg je heel vaak blikkerig en slecht geluid. Omdat een externe luidspreker of soundbar niet voor iedereen een oplossing is, stellen we enkele toestellen voor met betere audio. -
139
Europese vrouwenorganisaties vragen in open brief ontslag van Charles Michel
Europese vrouwenorganisaties hebben een brief gestuurd naar de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel om zijn ontslag te vragen na “Sofagate”. Al meer dan 2.500 mensen uit België, Frankrijk en Italië, maar ook uit niet-EU-landen hebben de brief in minder dan twee dagen tijd al ondertekend. Frankrijk noemt het incident zondag dan weer een opzettelijke daad van Turkije.
5 reacties
Tom Dumarey
Gaby Derden
Van Eersel Guy
Marc Verdonck
patrick morel