Gregory Van Gansen / Photo News
Volledig scherm
© Gregory Van Gansen / Photo News

Grote brand op militair domein Brecht wellicht veroorzaakt door brandbare fosforkogels die verboden waren, Demir stelt Defensie in gebreke

Eind april ging er rondom het militair domein bij Brecht zo’n 570 hectare aan bos en heide in vlammen op. De bosbrand werd veroorzaakt door militaire schietoefeningen. Schietoefeningen met fosforkogels, zo blijkt nu - dat zijn brandbare kogels die eigenlijk niet gebruikt mochten worden, schrijft VRT NWS. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir stelt Defensie intussen formeel in gebreke voor de natuurbrand.

 1. Nieuwe burgerbeweging ‘ToeKAMPelijk’ vraagt Groot Schietveld meer open te stellen: “Tot 2020 was er goed nabuurschap, daarna niet meer”
  PREMIUM
  Brecht/Wuustwezel

  Nieuwe burgerbewe­ging ‘ToeKAMPe­lijk’ vraagt Groot Schietveld meer open te stellen: “Tot 2020 was er goed nabuur­schap, daarna niet meer”

  Een groep bezorgde en geëngageerde burgers van Wuustwezel en Brecht hebben zich verenigd in de groep ‘ToeKAMPelijk’ op sociale media. Ze doen daarmee een oproep naar Defensie om het militaire domein meer open te stellen. Binnenkort starten ze ook een petitie op om hun vragen kracht bij te zetten. “De geschiedenis heeft geleerd dat muren bouwen om grenzen te scheiden geen oplossing is. Laat ons samen zorgen voor het kamp.”
 2. Driehonderd schapen moeten licht ontvlambaar pijpenstrootje bestrijden op Groot Schietveld
  GROOT SCHIETVELD

  Driehon­derd schapen moeten licht ontvlam­baar pijpen­strootje bestrijden op Groot Schietveld

  Het pijpenstrootje. Al jaar en dag de grote boosdoener bij grote heidebranden. Zo ook bij de grote brand op het militair domein en natuurgebied Groot Schietveld een maand geleden in Wuustwezel en Brecht. Een leger van driehonderd schapen wordt ingezet om het pijpenstrootje te bestrijden en de biodiversiteit op het domein te bevorderen. “We willen snel opschalen naar duizend dieren.”
 3. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).