Gregory Van Gansen / Photo News
Volledig scherm
© Gregory Van Gansen / Photo News

Grote brand op militair domein Brecht wellicht veroorzaakt door brandbare fosforkogels die verboden waren, Demir stelt Defensie in gebreke

Eind april ging er rondom het militair domein bij Brecht zo’n 570 hectare aan bos en heide in vlammen op. De bosbrand werd veroorzaakt door militaire schietoefeningen. Schietoefeningen met fosforkogels, zo blijkt nu - dat zijn brandbare kogels die eigenlijk niet gebruikt mochten worden, schrijft VRT NWS. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir stelt Defensie intussen formeel in gebreke voor de natuurbrand.

 1. Hoe een avondje stappen tien jaar geleden 200 hectare natuurgebied in rook deed opgaan: “Het was één grote zwartgeblakerde woestijn”
  PREMIUM
  Meeuwen

  Hoe een avondje stappen tien jaar geleden 200 hectare natuurge­bied in rook deed opgaan: “Het was één grote zwartgebla­ker­de woestijn”

  Dag op dag tien jaar geleden ging bij een zware bos- en heidebrand op het militair schietterrein in Meeuwen-Gruitrode 200 hectare natuurgebied in de rook op. Deze brand werd veroorzaakt door een burger die na een avondje stappen het schietterrein was opgereden. “Behalve de lijken van de bomen is hier vandaag niets meer van te zien. Toch is de situatie niet te vergelijken met die in Brecht”, vertelt boswachter Michel Broeckmans van ANB.
 2. Nieuwe burgerbeweging ‘ToeKAMPelijk’ vraagt Groot Schietveld meer open te stellen: “Tot 2020 was er goed nabuurschap, daarna niet meer”
  PREMIUM
  Brecht/Wuustwezel

  Nieuwe burgerbewe­ging ‘ToeKAMPe­lijk’ vraagt Groot Schietveld meer open te stellen: “Tot 2020 was er goed nabuur­schap, daarna niet meer”

  Een groep bezorgde en geëngageerde burgers van Wuustwezel en Brecht hebben zich verenigd in de groep ‘ToeKAMPelijk’ op sociale media. Ze doen daarmee een oproep naar Defensie om het militaire domein meer open te stellen. Binnenkort starten ze ook een petitie op om hun vragen kracht bij te zetten. “De geschiedenis heeft geleerd dat muren bouwen om grenzen te scheiden geen oplossing is. Laat ons samen zorgen voor het kamp.”
 3. Vlaamse gemeenten hebben vorig jaar meer dan 15.300 zwerfkatten gevangen

  Vlaamse gemeenten hebben vorig jaar meer dan 15.300 zwerfkat­ten gevangen

  In 2021 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten meer dan 15.300 zwerfkatten gevangen. Dat zijn er vijf procent meer dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-parlementslid Brecht Warnez heeft opgevraagd bij minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het aantal gevangen zwerfkatten stijgt al jaren. “Omdat zwerfkatten ziektes en overlast met zich meebrengen is het belangrijk hen te vangen, te verzorgen en te steriliseren”, zegt Warnez.