Grootste WOII-krijgsgevangenis in België opent eenmalig de deuren
ZedelgemHet grootste krijgsgevangenenkamp in België tijdens de Tweede Wereldoorlog was te vinden in Vloethemveld, nabij het West-Vlaamse Zedelgem. Een onaangeroerd stukje oorlogsgeschiedenis dat op Open Monumentendag eenmalig te bezoeken is voor het grote publiek. Het Agentschap Natuur & Bos (ANB), de gemeente Zedelgem en provinciebedrijf Westtoer gaven vrijdag een inkijk.
Delen per e-mail
Vloethemveld is in West-Vlaanderen goed gekend als een mooi stuk natuurdomein, maar het bosrijke gebied herbergt ook een ontoegankelijk stuk geschiedenis van maar liefst 160 hectare.
De eerste notie van het Vloethemveld dateert van 1296 wanneer Gwijde van Dampierre het terrein schenkt aan het Brugse Sint-Janshospitaal die het gebruikt voor viscultuur. Maar het domein is het best gekend voor zijn rol in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er 16.000 tot 18.000 Duitse soldaten gestationeerd rond Zedelgem. Dat cijfer verbleekt echter bij de 160.000 krijgsgevangenen die er passeerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Een honderdtal gebouwen temidden de bomen en de struiken vertellen nog steeds het verhaal van de krijgsgevangenen. Het domein wordt trouwens doorspekt met authentieke kunstwerken die gemaakt werden door de krijgsgevangenen die zo de tijd probeerden te doden.
Alles bleef intact omdat Defensie het terrein gebruikte als munitiedepot. Pas in 1998 werden de terreinen verlaten en zette de verloedering in, tot het terrein en zijn gebouwen in 2012 onder de bevoegdheid viel van Vlaams Gewest.
Inmiddels beheert ANB het terrein, omdat de 160 hectare grotendeels herwonnen werd door de natuur met de Rode Dopheide voorop, een paarse plant die door te plaggen een tweede leven kreeg.
Op 14 september zet ANB de deuren open. Bezoekers kunnen zowel het cultuurhistorische verhaal als de fauna en flora ontdekken.
Momenteel liggen er plannen op tafel om de gebouwen en barakken te onsluiten in de toekomst, maar een deel van het terrein zal enkel via een uitkijktoren, die op Open Monumentendag wordt ingehuldigd, te bezichtigen zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
Komt vaccinatie van ziekenhuispersoneel in gedrang? “We moeten impact van verlaagde levercijfers nog bekijken”
Nu Pfizer heeft bekendgemaakt dat het volgende week 40 procent minder vaccins kan leveren, bestaat de kans dat vaccinaties in de ziekenhuizen - die normaal volgende week zouden starten - vertraging zullen oplopen. “We bekijken nog wat de impact zal zijn van de verlaagde levercijfers voor de vaccinaties in de ziekenhuizen”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De verdere vaccinaties in de woonzorgcentra zouden niet in het gedrang komen. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
-
ASSISEN. Little John veroordeeld tot 27 jaar cel voor moord op Vietnamese studente
Het West-Vlaamse hof van assisen heeft John Vandoolaeghe (31) veroordeeld tot 27 jaar opsluiting voor de moord op Thi Xuan Nguyen (28). De Zonnebekenaar bracht de Vietnamese op 21 november 2016 in Ledegem om het leven. Het openbaar ministerie had 28 jaar opsluiting gevorderd. -
PREMIUM
Kan je allergisch reageren op het coronavaccin? En wat moet je dan doen? Expert beantwoordt jouw vragen
Alle virologen en experts zijn het erover eens: we hoeven niet bang te zijn om ons te laten vaccineren tegen Covid-19. Maar wat als je allergisch bent voor bepaalde stoffen in die spuit? Moet je dan de voorkeur geven aan één van de verschillende vaccins? Of misschien heb je wel een allergie waar je helemaal geen weet van hebt? Wat is dan het risico? We stelden onze vaccinatievragen rond allergieën aan infectioloog Marie-Angélique De Scheerder van het UZ Gent. -
Sparen Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven. -
PREMIUM
Compensatie voor ruim 100.000 eigenaars zonnepanelen: wie heeft er recht op? En hoe vraagt u zo’n compensatie aan?