Grondwettelijk Hof verwerpt vordering Katholiek Onderwijs: nieuwe eindtermen secundair onderwijs blijven voorlopig bestaan
Het Grondwettelijk Hof heeft de vorderingen tot schorsing van eindtermen voor tweede en derde graad secundair onderwijs verworpen. Dat betekent dat de nieuwe eindtermen dus kunnen ingaan op 1 september.
In februari besliste Katholiek Onderwijs Vlaanderen naar het Grondwettelijk Hof te stappen om de eindtermen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs te laten vernietigen. Onder meer de Federatie van Rudolf Steinerscholen in Vlaanderen en andere partijen sloten zich daar bij aan.
De eindtermen zijn het minimum van wat leerlingen moeten kennen en kunnen. Aan de nieuwe, aangescherpte eindtermen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs is ruim twee jaar gewerkt, in samenspraak met onder meer de koepels en onderwijsexperts. Volgens Katholiek Onderwijs Vlaanderen zijn de eindtermen “zo overladen dat scholen en leraren in hun vrijheid worden beknot”.
“Niet genoeg tijd om bij te sturen”
Het Hof oordeelde nu dat de vraag om de eindtermen te schorsen niet terecht is. Voor een schorsing is namelijk onder meer vereist dat de verzoekende partijen kunnen aantonen dat de onmiddellijke toepassing ervan “een moeilijk te herstellen ernstig nadeel berokkent”. Dat is volgens het Hof niet het geval. De planning van de scholen en van de leerkrachten zou in dat geval ook doorkruist worden en voor een fundamentele bijsturing zou niet genoeg tijd meer zijn.
Als het Hof wel zou zijn ingegaan op de verzoeken tot schorsing had dat tot heel wat chaos geleid aan het begin van het schooljaar. De nieuwe eindtermen gaan namelijk in op 1 september. Het Hof zal zich later nog uitspreken over de beroepen tot vernietiging van de eindtermen.
Weyts: “Deze eindtermen staan niet in marmer gebeiteld”
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageert tevreden. “Ik herinner er graag aan dat de eindtermen in het Vlaams Parlement goedgekeurd werden zonder één tegenstem”, klinkt het. “De lat wordt hoger gelegd omdat we zo bezorgd zijn over de dalende onderwijskwaliteit. Maar ik heb altijd gezegd dat deze eindtermen niet in marmer gebeiteld staan.”
“Ten eerste hebben we een praktijkcommissie opgericht. Die zal op het terrein zal nagaan of het op de klasvloer allemaal haalbaar en werkbaar blijft. Als het nodig blijkt, zullen we bijsturen. Ten tweede voorzien we een gedoogperiode waarin de Onderwijsinspectie ruimte laat om de eindtermen rustig in te voeren. Zo zorgen we ervoor dat de eindtermen ambitieuzer worden, maar dat de scholen en leerkrachten zich geleidelijk kunnen aanpassen.”
“Ik ben in ieder geval blij dat de schoolteams nu kunnen genieten van een beetje welverdiende rust na een zeer zwaar jaar. Van onrust is nu geen sprake meer”, besluit de minister.
“Hopelijk maar één schooljaar”
De beslissing is echter nog niet definitief. Katholiek Onderwijs Vlaanderen hoopt nu dat het Grondwettelijk Hof bij zijn inhoudelijk oordeel alsnog de eindtermen vernietigt. “Hopelijk laat die beslissing niet te lang op zich laat wachten, zodat de gevolgen tot één schooljaar beperkt kunnen blijven.”
Bij het Gemeenschapsonderwijs wordt tot slot wel opgelucht gereageerd. “De leerlingen die over enkele weken aan het derde jaar secundair beginnen, kunnen verder bouwen op wat zij in de eerste graad hebben geleerd. Onze collega’s kunnen starten met de leerplannen waar zo hard aan gewerkt werd de voorbije maanden”, stelt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
In dit land riskeer je een boete van 1.500 euro wanneer je een flitsmelder gebruikt
Met een GPS of navigatieapps zoals Waze vind je niet alleen de weg, je weet ook hoe snel je mag rijden en waar de flitspalen of mobiele controles staan. Maar wist je dat die flitsmelders in sommige vakantielanden verboden zijn? Je riskeert zelfs een zware boete. Independer.be vertelt wat je moet weten. -
Antwerpen
34-jarige verdachte opgepakt voor moord op man die op De Coninckplein in elkaar zakte
Het Antwerps parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor moord na het overlijden van een 46-jarige man uit Lier. De bewuste man overleed maandagavond nadat hij met een grijze Mercedes aan het De Coninckplein was aangekomen en daar ter plaatse in elkaar zakte. -
PREMIUM
De magie van hotel Amigo bij de wereldsterren? "Het codewoord is discretie. Voor loslippigheid geldt maar één straf: ontslag”
-
-
Snapchat brengt betaald abonnement Snapchat+ nu ook uit in België: formule heeft wereldwijd één miljoen abonnees
Snapchat biedt het betaalde abonnement Snapchat+ voortaan ook in Nederland en België aan. Het geeft abonnees onder meer een speciale markering en vroegtijdige toegang tot nieuwe functies. De dienst kost 4,49 euro per maand of 44,99 euro per jaar. -
Turnhout
Bloemenweide op plaats van gasexplosie waarbij vier doden vielen nu plots volledig gemaaid: “Hoe onrespectvol is dit?”
Voor de tweede keer op enkele weken tijd is er commotie ontstaan over de bloemenweide in de Boerenkrijglaan in Turnhout. Die werd ingezaaid op de plaats waar het appartemensgebouw stond van De Ark. Daar vielen op oudejaarsdag vier doden na een enorme gasexplosie. -
Spaargids.be
Ben je 54 jaar en doe je aan pensioensparen? Maak deze grove fout dan zeker niet
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan?