Koning Filip tijdens een werkbezoek aan Denemarken.
Volledig scherm
Koning Filip tijdens een werkbezoek aan Denemarken. © BELGA

Grondwettelijk Hof: “Verbod op beledigen koning in strijd met vrijheid meningsuiting”

De wet die verbiedt om de koning te beledigen, is strijdig met de vrijheid van meningsuiting. Dat heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld. Op het beledigen staat nu, naast een geldboete, een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar.

14 reacties

 • Lea Vandervorst

  1 jaar geleden
  Ik zal nooit een persoon beledigen dat het de koning is of mijn gebuur respect wordt bij de opvoeding gegeven en niet later voor advocaten en rechtbanken
 • Jurgen Herbert

  1 jaar geleden
  Dan mag het grondwettelijk hof of een andere rechtbank Facebook ook eens de les spellen want daar telt de vrijheid van meningsuiting niet!
 • Lucas De groot

  1 jaar geleden
  Het gewoon volk wordt elke dag beledigd, moeten wij daar mee akkoord gaan. Doe normaal zeg veel spijt dat ik Belg ben.
 • Valentin Valmont

  1 jaar geleden
  Eigenlijk mag je niemand beledigen! Maar wat wel beledigend is, is dat we een koning hebben die eigenlijk totaal geen macht heeft in het land waar hij de titel draagt. Is dit nog verantwoord?
 • André Gijbels

  1 jaar geleden
  Onze Koning word gevoed door de bevolking,dus mag hij ook kritiek krijgen als de bevolking het niet ok vind wat hij doet
 1. Magnette oogst kritiek met uitspraken over Vlamingen en Walen: “Zo bewijst hij dat hij ongeschikt is als premier”
  11

  Magnette oogst kritiek met uitspraken over Vlamingen en Walen: “Zo bewijst hij dat hij ongeschikt is als premier”

  PS-voorzitter Paul Magnette oogt stevige kritiek na een interview met het weekblad Dag Allemaal. Dat Magnette onlangs verklaarde dat hij na de verkiezingen bereid is het premierschap op te nemen als zijn partij daarvoor het plebisciet van de kiezer krijgt, heeft daar wellicht veel mee te maken. Ondertussen heeft Magnette op Twitter verkondigd dat hij verkeerd begrepen is.
 2. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.