Een politierechter in Charleroi en het Brusselse hof van beroep stelden de wettelijke basis van de maatregelen al in vraag. Maar de Raad van State, de waakhond van de uitvoerende macht, gaf in een arrest bij hoogdringendheid vrijdagavond laat de regering gelijk.
Volledig scherm
Een politierechter in Charleroi en het Brusselse hof van beroep stelden de wettelijke basis van de maatregelen al in vraag. Maar de Raad van State, de waakhond van de uitvoerende macht, gaf in een arrest bij hoogdringendheid vrijdagavond laat de regering gelijk. © BELGA

Grondwetspecialisten eisen coronawet: “We leggen de regering geen strobreed in de weg”

Een grote groep ­professoren uit felle kritiek op de ­regering én op de Raad van State, die de wettelijke basis voor de ­coronamaatregelen goedkeurde. In een opiniestuk in De Standaard eisen ze dat er een coronawet komt, die het wettelijk kader moet vormen voor de coronamaatregelen.

34 reacties

 • Bob Boomer

  9 maanden geleden
  Covid-19 gebruikt geen ministeriële besluiten om toe te slaan !  Logischerwijs moet je haar dan ook niet aanpakken met ministeriële besluiten want dan kom je te laat.De cijfers zeggen genoeg. België is de slechtste leerling v/d klas !
 • Peter Jacobus

  9 maanden geleden
  Met 6(7) regeringen in België. Zij gaan de grondwet veranderen? Ze kennen niets, ze kunnen niets, kibbelen en zeggen wat een ander niet doet is hun sterkste kant.
 • Philippe Deckers

  9 maanden geleden
  Scheiding der machten is een utopie in dit land.Verleden vrijdag werd een rechter van de raad van state, een mevrouw, nog onder druk gezet om de uitspraak van de raad van state over de horeca te wijzigen...Ik hoor hier niets over in de media .
 • Marc Baeyens

  9 maanden geleden
  Zolang de burgerzin-curve van dealgemene bevolking niet omhoog gaat, zal de curve van de besmettingen niet omlaag gaan.Ook deze rood-groene-regering heeft geen daadkracht en rekent vooral op de burgerzin om haarverantwoordelijkheid te ontlopen. De recente koopzondag is nog maar eens het bewijs.Eerst waren mondmaskers "totáál niet nodig" (links politicus Van Ranst), vandaag gaat men alleen 'duidelijk' communiceren. Fundamenteel verschilt zij in niets van de vorige lakse restregeringen. 
 • monique bolen

  9 maanden geleden
  Men kan op alles en nog wat vitten maar nu is het niet het ogenblik, doe wat van je gevraagd word en hoop dat het snel weer voorbij is.
 1. Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht geactiveerd en uitbreiding rouwverlof vervroegd voor slachtoffers overstromingen

  Tijdelijke werkloos­heid wegens overmacht geacti­veerd en uitbrei­ding rouwverlof vervroegd voor slachtof­fers overstro­min­gen

  Slachtoffers van de overstromingen die niet kunnen gaan werken en bedrijven die getroffen zijn door het noodweer kunnen volgens de RVA een beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Dat bericht de krant L'Echo vandaag. Le Soir weet dan weer te melden dat minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) ervoor heeft gezorgd dat de uitbreiding van het rouwverlof van drie naar tien dagen die op 25 juli zou ingaan wordt vervroegd voor slachtoffers van de overstromingen.
 2. Strenge controles op naleven coronamaatregelen: “Niemand ontsnapt nog aan boete: geen genade meer”
  PREMIUM

  Strenge controles op naleven coronamaat­re­ge­len: “Niemand ontsnapt nog aan boete: geen genade meer”

  Het moge duidelijk zijn: wie de strenge coronamaatregelen overtreedt, zal het voelen. De politie controleert al fors - tot nu schreven ze al 143.000 pv’s uit - en voert die inspanning nog op. Dat verzekerde Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zondag. “De maatregelen zijn er om nageleefd te worden, niet om er via achterpoortjes aan te ontsnappen.”