Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Photo News

Grondwaterstand op vele plaatsen weer normaal na natte maand september: “Maar bij de helft van de meetplaatsen is deze nog laag tot zeer laag"

De regenval tijdens de maand september heeft de grondwaterstanden in Vlaanderen verbeterd tegenover augustus. Toen registreerde de Vlaamse Milieumaatschappij nog heel wat "zeer lage debieten", nu meet men op bijna de helft van de plaatsen normale waterstanden. Toch is de situatie niet overal stabiel en is er op lange termijn nog werk aan de winkel.

  1. Op bezoek in Zonhoven, de natste plek van Vlaanderen: “Nat? Heb je mijn gras al eens goed bekeken? We springen een gat in de lucht bij elk druppeltje regen”
    PREMIUM
    Zonhoven

    Op bezoek in Zonhoven, de natste plek van Vlaanderen: “Nat? Heb je mijn gras al eens goed bekeken? We springen een gat in de lucht bij elk druppeltje regen”

    Droog en ros: zo zien de meeste tuinen in Vlaanderen er intussen uit na een hete zomer met bijzonder weinig regen. Maar wie zelfs in tijden van droogte een frisgroene tuin wilt, kan best naar Zonhoven verhuizen waar er volgens de droogtekaarten van het KMI nog een ‘normale toestand’ geldt. Die ‘normale toestand' is tegenwoordig eerder een zeldzaamheid in Vlaanderen, maar heeft alles te maken met natuurgebied De Wijers en de duizenden hectaren vijvers die er liggen.