Groen trekt alleen naar verkiezingen in Antwerpen: "Geen evidente, maar wel noodzakelijke beslissing"
Groen trekt de stekker uit de lokale samenwerking met sp.a in Antwerpen en trekt alleen naar de gemeenteraadsverkiezingen. Daarmee komt een einde aan het progressieve kartel 'Samen'. Dat is vanmiddag beslist tijdens overleg tussen de nationale en Antwerpse partijleiding. "Het is geen evidente maar wel een noodzakelijke beslissing voor Antwerpen", zegt Groen.
De partij zat op een geheime locatie in Antwerpen samen na de ophef rond Tom Meeuws, de socialistische kopman die onder vuur lag na onthullingen over mogelijke financiële malversaties tijdens zijn periode bij De Lijn Antwerpen. Gisteren bood hij zijn ontslag aan, maar dat werd door het Antwerpse partijbestuur niet aanvaard. Groen trekt er nu daarom zelf de stekker uit.
"We betreuren dat de Antwerpse sp.a niet de partner is gebleken waarop we hadden gehoopt. Wij willen voluit aan progressieve politiek kunnen doen en ons focussen op de problemen en uitdagingen van de Antwerpenaren, niet op de problemen van personen en partijen", motiveren de groenen hun beslissing, die er amper drie maanden na het opstarten van de samenwerking komt.
Samen werd drie maanden geleden aangekondigd als het enige echte alternatief voor de N-VA van burgemeester Bart De Wever. Naast groenen en socialisten zouden op de lijst ook onafhankelijken komen te staan. Zo werd Jinnih Beels, die bij de Antwerpse politie de cel Diversiteit had geleid, binnengehaald als wit konijn.
Wouter Van Besien en Meyrem Almaci geven om 17.30 uur meer tekst en uitleg op een persconferentie in Antwerpen, sp.a legt om 12.45 uur een verklaring af.
Plooien niet meer glad te strijken
De beslissing viel na berichten over mogelijke financiële malversaties van sp.a-kopman Tom Meeuws tijdens zijn periode bij De Lijn in Antwerpen. Nog maar enkele weken terug stond de samenwerking onder druk over contacten tussen diezelfde Meeuws en lobbyist Erik Van der Paal. Toen werden de plooien nog gladgestreken, maar dat bleek nu niet meer mogelijk.
Het was schijnbaar vanuit het niets dat de Antwerpse socialisten anderhalf jaar geleden Tom Meeuws (47) naar voren schoven als hun uitdager voor burgemeester Bart De Wever. Hij werd in oktober 2016 voorzitter en kopman van de lokale afdeling. Die slaagde er tot dan nooit echt in de rangen te sluiten na de nederlaag van oud-burgemeester Patrick Janssens bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012.
Tom Meeuws maakte toen nog maar een jaar deel uit van het partijbestuur van sp.a stad Antwerpen. Hij was in het verleden actief als kabinetschef bij de groene schepen Chantal Pauwels en later als directeur van de dienst Samen Leven van de stad Antwerpen, vooral onder burgemeester Janssens, toen hij mee het systeem van GAS-boetes uitrolde.
De Lijn
Na de machtswissel in het stadsbestuur verliet Meeuws - geboren in Roeselare en woonachtig in de Seefhoek - de stedelijke administratie en werd hij eind 2013 directeur van de provinciale afdeling van vervoersmaatschappij De Lijn in Antwerpen. In maart 2015 werd zijn contract daar in onderling overleg stopgezet, zoals deze week nog eens expliciet onder de aandacht kwam. Wat zijn naambekendheid enigszins deugd deed, was de ophef die rond die periode ontstond rond zijn initiatief om een tijdelijk slachthuis te openen om tijdens het Offerfeest onverdoofd te kunnen slachten.
In oktober vorig jaar werd de gezamenlijke stadslijst "Samen" van sp.a en Groen met onafhankelijken boven de doopvont gehouden. Meeuws zou daarop de derde plaats innemen, na Wouter Van Besien (Groen) en de voormalige Mechelse politiecommissaris Jinnih Beels.
Land Invest
De lijst kwam een eerste keer onder druk te staan naar aanleiding van de banden van Meeuws met medewerkers van bouwconsulent Land Invest. Een bericht van nieuwssite Apache over een verjaardagsfeestje van lobbyist Erik Van der Paal en de aanwezigheid van nogal wat mensen uit het stadsbestuur, leek de gedroomde munitie voor de stadslijst om N-VA onder vuur te nemen. Later bleek echter dat Meeuws zelf met Van der Paal had getafeld.
De plooien tussen socialisten en groenen werden gladgestreken, maar na de onthullingen over het verleden van Meeuws bij De Lijn konden de scherven blijkbaar niet meer worden gelijmd. Volgens mediaberichten zou Meeuws bij De Lijn herhaaldelijk zijn bevoegdheid hebben overschreden bij grote financiële uitgaven, zoals het openingsfeest van de Reuzenpijp van de Antwerpse premetro dat aan zaal De Roma werd uitbesteed. Hij zou grote uitgaven in verschillende facturen hebben opgesplitst om ze zelf te kunnen goedkeuren in plaats van langs de raad van bestuur te passeren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brief van klokkenluiders opgedoken die Meeuws wellicht de das omdeed bij De Lijn
Er is een brief opgedoken van een groepje klokkenluiders aan de raad van bestuur van De Lijn, waarin ze zich vragen stellen over de financiële situatie van hun bedrijf. Door die brief zou de bal aan het rollen zijn gegaan en zou Tom Meeuws ook ontslagen zijn. Dat meldt VTM Nieuws. -
27
Akkoord over beter aanbod van geldautomaten: dit spraken regering en banken af
De federale regering en de financiële sector hebben een akkoord bereikt over de verbeterde toegang tot geldautomaten. Dat meldt minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) vrijdag. In elke gemeente zal minstens één automaat aanwezig moeten zijn. -
Groen houdt nationaal crisisberaad over zaak-Meeuws
"Wettelijk is het nog mogelijk om 'Samen' op te heffen. De politieke realiteit is natuurlijk wel dat het kartel met veel bombarie is aangekondigd en goedgekeurd werd door de congressen van Groen en sp.a." Dat zegt professor politieke wetenschappen Dave Sinardet (VUB). Groen belegt om 10.30 uur een extra nationaal partijbestuur over de zaak-Meeuws. -
-
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
212
DE GROTE PEILING. Kwart van Vlamingen zou voor Vlaams Belang stemmen, beste peiling in anderhalf jaar voor CD&V
Een dik jaar voor de verkiezingen zou een kwart van de Vlamingen voor Vlaams Belang stemmen. N-VA wordt met 21,6% de tweede grootste partij en Vooruit sluit met 15,5% de top drie af. CD&V heeft met 11,8% haar beste peiling in anderhalf jaar, Open Vld duikt weer onder de symbolische grens van 10%. Dat blijkt uit de Grote Peiling van ‘Het Laatste Nieuws’, ‘VTM NIEUWS’, RTL en ‘Le Soir’. Bart De Wever is opnieuw de populairste politicus van Vlaanderen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer