Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © thinkstock

Groen trekt aan alarmbel over "crisis in de kinderopvang"

Oppositiepartij Groen luidt de alarmbel over de situatie in de Vlaamse kinderopvang. Volgens parlementslid Celia Groothedde is de sector in crisis en moet de Vlaamse regering dringend bijsturen. Dat minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) nu ook kinderbegeleiders wil inschakelen in de kleuterklas, is misschien goed voor de kleuterscholen. "Maar voor de kinderopvang kon dit op geen slechter moment komen", zegt Groothedde.

 1. Het huishouden anno 2020: “Huisman zijn? Ik had het zwaar onderschat”
  PREMIUM

  Het huishouden anno 2020: “Huisman zijn? Ik had het zwaar onderschat”

  Vrouwen werken meer dan ooit. Terwijl twintig jaar geleden 50 procent van de vrouwen aan de slag was, is dat nu 61 procent volgens cijfers van Statbel. Ter vergelijking: bij de mannen ligt dat percentage al een hele tijd op 68. En toch draaien nog altijd vooral vrouwen op voor de was, de plas en de zorg voor de kinderen, blijkt uit een onderzoek van De Morgen naar de rolverdeling in het huishouden. Met een onmogelijke spreidstand tot gevolg. “We willen aan beide verwachtingspatronen voldoen, en daarom doen we alles.” Hoe komt dat toch, hoe staan we er anno 2020 voor en is er eindelijk – mede dankzij corona – beterschap in zicht? “Ik heb mijn vriend moeten leren hoe je een toiletborstel gebruikt.”
 1. “Ouderwetse mannelijkheid kan destructieve gevolgen hebben.” Genderexpert legt uit waarom de ‘nieuwe man’ nodig is
  PREMIUM

  “Ouderwetse mannelijk­heid kan destructie­ve gevolgen hebben.” Genderex­pert legt uit waarom de ‘nieuwe man’ nodig is

  Er lijkt in onze maatschappij steeds minder plaats voor ouderwetse mannelijkheid. De ‘echte vent’ zit in het verdomhoekje. ‘Mogen mannen nog mannen zijn?’, hoor je weleens. Ja, maar ze kunnen best op zoek gaan naar een nieuwe vorm van mannelijkheid, in hun eigen belang, zegt filosoof Koen Dendoncker. Hij werkt met jongens en mannen rond gendergelijkheid en legt haarscherp uit hoe de ouderwetse man geen geschenk is voor zichzelf en voor de maatschappij. “Het traditionele rollenpatroon maakt mannen ongezond, ongelukkig en onvrij.”
 2. Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat? Diedrik (42) en Sofie (39) hebben twee zonen, eentje met autisme: “Alle maaltijden liggen 3 weken op voorhand vast”
  PREMIUM

  Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat? Diedrik (42) en Sofie (39) hebben twee zonen, eentje met autisme: “Alle maaltijden liggen 3 weken op voorhand vast”

  Het autisme van hun zoon Artus zet Sofie en Diedrik voor flink wat uitdagingen. Ze hanteren veel regels en voorspelbaarheid om hun gezinsleven in goede banen te leiden. “Op de kalender staat tot eind dit jaar aangeduid wie van de twee kinderen zich ‘s morgens het eerst moet wassen.” Autisme-expert Sofie Deparcq legt uit hoe je er als ouder het best mee omgaat.