Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen).
Volledig scherm
Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen). © Photo News

Groen: “Sigmaplan dat Vlaanderen tegen overstromingen moet beschermen gebaseerd op achterhaalde data"

Het Sigmaplan, dat Vlaanderen beschermt tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren, is gebaseerd op achterhaalde gegevens rond de stijging van de zeespiegel. Dat concludeert Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) uit het antwoord van minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) op een schriftelijke vraag.

 1. Kritiek op polderbelasting: “Polders worden kleiner maar belasting blijft dezelfde”
  Elversele

  Kritiek op polderbe­las­ting: “Polders worden kleiner maar belasting blijft dezelfde”

  Franky Van Cauwenberghe, inwoner van Elversele, heeft kritiek op de polderbelasting die hij opnieuw in de brievenbus vond. De man wijst erop dat een flink deel intussen is ontpolderd in het kader van de Sigmawerken. “Dus waarom moeten we dan nog belastingen betalen?” vraagt hij zich luidop af. Volgens de poldergriffier is het werkingsgebied groter dan enkel de laaggelegen rivierpolders en moeten er nog altijd heel wat waterlopen onderhouden worden.
 2. Ontpoldering Hedwigepolder eindelijk uit de startblokken, wel nog bijkomend bodemonderzoek nodig voor aanleg ringdijk
  Kieldrecht

  Ontpolde­ring Hedwigepol­der eindelijk uit de startblok­ken, wel nog bijkomend bodemonder­zoek nodig voor aanleg ringdijk

  Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad maar de ontpoldering van de Hedwigepolder kan eindelijk van start gaan. De werken op Belgisch grondgebied zijn al vijf jaar klaar, maar door een juridische veldslag bij onze Noorderburen lag de werf jaren stil. Om het overstromingsgebied van 465 hectare te kunnen voltooien moet nog zo’n 1,8 kilometer ringdijk worden aangelegd.
 1. Vertederend: panda's dollen in de sneeuw
  Play

  Vertede­rend: panda's dollen in de sneeuw

 2. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter