Elisabeth Meuleman (Groen). (10/10/2019)
Volledig scherm
Elisabeth Meuleman (Groen). (10/10/2019) © BELGA

Groen pleit voor thuistaal in het onderwijs: “Geen negatieve invloed op aanleren Nederlands”

Als het aan oppositiepartij Groen ligt, wordt het gebruik van de thuistaal in het Vlaamse onderwijs wettelijk verankerd. "Het gebruik van thuistaal in de klas bevordert de kennis van het Nederlands en de meertaligheid in het algemeen. Er is een brede wetenschappelijke consensus over het nut van thuistaal", zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is radicaal tegen.

383 reacties

 • ivan DEJONGHE

  1 jaar geleden
  nederlands is ons landstaal daar boven op kunnen ze beter engels leren daar zullen ze later veel verder mee geraken dan pools enz
 • Gino Sinnesael

  1 jaar geleden
  Als er in 1 klas 3 Marokkaanse, 3 Turkse, 3 Chinese, 3 Nigeriaanse, 3 Syrische en 12 Vlaamse kinderen zitten, in welke taal/talen gaat men (wie???) dan lesgeven? Of is het de huidige leerkracht in het Nederlands, bijgestaan door 5 tolken? Dan heb je in 1 lesuur 3 aà 4 zinnen kunnen zeggen en vertaald krijgen. En wat als de leerlingen vragen hebben? Ik stel me ook vragen!
 • Marinus Nelissen

  1 jaar geleden
  Waar hebben de Groenen hun verstand zitten. Het Nederlands is van groot belang om de integratie te bevorderen. Men moet de taal leren en spreken van de regio waar men woont. Dat is dus niet het Arabisch!!!
 • Willem Coopman

  1 jaar geleden
  Begin dan maar eerst met het West-Vlaams dialect in zijn eer te herstellen!
 • Claude Tanghe

  1 jaar geleden
  waarom moeten ze Vlaams leren ???Dit is niet nodig want waar een Vlaming wettelijk verplicht is om aan te tonen dat hij of zij het Nederlands machtig is om één of ander soc.voordeel te krijgen moeten de buitenlanders dit niet aan tonen zij krijgen het overal zo aangeboden ?
 1. Kans op supercel: beelden tonen hoe ‘koning der buien’ door ons land trekt
  Play

  'Koning der buien' trekt door ons land: bekijk hier de strafste beelden

  De voorspelde buien en het onweer hebben afgelopen nacht op verschillende plekken lelijk huisgehouden. En het is nog niet afgelopen, want de ‘koning der buien’ staat gepland voor vanmiddag. Na een aantal dagen met tropische hitte krijgen delen van Europa, waaronder ook ons land, te maken met een zeldzaam type onweer, de ‘supercel’ genaamd. Voor dit berucht weerfenomeen is het altijd oppassen geblazen want het staat vaak garant voor een overvloed aan regen, felle windstoten, hagel en als je echt pech hebt ook stevige wervelwinden.
 2. "Waalse leraren die Frans geven? Ze worden met open armen verwelkomd"
  PREMIUM

  "Waalse leraren die Frans geven? Ze worden met open armen verwelkomd"

  25 ideeën schoven onze 'ministers van Onderwijs ad interim' naar voren om het Vlaamse onderwijs te verbeteren. Waren zij roependen in de woestijn, of heeft de top wel oren naar die hervormingen? In afwachting van een nieuwe onderwijsminister legden wij Lieven Boeve van het katholiek onderwijs en Raymonda Verdyck van het GO! zes stellingen voor. Vanuit de twee grootste onderwijskoepels kijken zij op eigen wijze naar ons schoollandschap, maar vinden elkaar steeds meer in het midden, zo blijkt.
 1. OVAM-topvrouw bijt van zich af in 3M-dossier: “Er wordt dagelijks gelekt om op de kap van een ander te scoren. Ik doe hier niet aan mee”

  OVAM-top­vrouw bijt van zich af in 3M-dos­sier: “Er wordt dagelijks gelekt om op de kap van een ander te scoren. Ik doe hier niet aan mee”

  Henny De Baets, de administrateur-generaal OVAM, ijvert in het 3M-Oosterweel-dossier voor een onderzoek met volledige kennis van zaken. "In dit voor de burger essentieel debat is geen ruimte voor fragmentaire informatie, noch voor onoordeelkundige verdachtmakingen die een grondig onderzoek door het Vlaams parlement zouden kunnen bedreigen." Dat stelt de topvrouw van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) zaterdagavond in een mededeling die via haar advocaat werd verspreid.