Elisabeth Meuleman (Groen). (10/10/2019)
Volledig scherm
Elisabeth Meuleman (Groen). (10/10/2019) © BELGA

Groen pleit voor thuistaal in het onderwijs: “Geen negatieve invloed op aanleren Nederlands”

Als het aan oppositiepartij Groen ligt, wordt het gebruik van de thuistaal in het Vlaamse onderwijs wettelijk verankerd. "Het gebruik van thuistaal in de klas bevordert de kennis van het Nederlands en de meertaligheid in het algemeen. Er is een brede wetenschappelijke consensus over het nut van thuistaal", zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is radicaal tegen.

383 reacties

 • ivan dejonghe

  2 jaar geleden
  nederlands is ons landstaal daar boven op kunnen ze beter engels leren daar zullen ze later veel verder mee geraken dan pools enz
 • Gino SINNESAEL

  2 jaar geleden
  Als er in 1 klas 3 Marokkaanse, 3 Turkse, 3 Chinese, 3 Nigeriaanse, 3 Syrische en 12 Vlaamse kinderen zitten, in welke taal/talen gaat men (wie???) dan lesgeven? Of is het de huidige leerkracht in het Nederlands, bijgestaan door 5 tolken? Dan heb je in 1 lesuur 3 aà 4 zinnen kunnen zeggen en vertaald krijgen. En wat als de leerlingen vragen hebben? Ik stel me ook vragen!
 • Marinus Nelissen

  2 jaar geleden
  Waar hebben de Groenen hun verstand zitten. Het Nederlands is van groot belang om de integratie te bevorderen. Men moet de taal leren en spreken van de regio waar men woont. Dat is dus niet het Arabisch!!!
 • willem coopman

  2 jaar geleden
  Begin dan maar eerst met het West-Vlaams dialect in zijn eer te herstellen!
 • Claude Tanghe

  2 jaar geleden
  waarom moeten ze Vlaams leren ???Dit is niet nodig want waar een Vlaming wettelijk verplicht is om aan te tonen dat hij of zij het Nederlands machtig is om één of ander soc.voordeel te krijgen moeten de buitenlanders dit niet aan tonen zij krijgen het overal zo aangeboden ?
 1. Vlaams Parlementslid wil inschrijvingsstop voor niet-Europeanen in thuisgemeente: Beersel veegt voorstel meteen van tafel

  Vlaams Parlements­lid wil inschrij­vings­stop voor niet-Europeanen in thuisge­meen­te: Beersel veegt voorstel meteen van tafel

  “Stop met niet-Europese burgers in te schrijven in het bevolkingsregister, want het zet de gemeente onder loodzware druk.” Vlaams parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) lanceert een opmerkelijk voorstel in zijn thuisgemeente Beersel. Volgens de politicus zorgt dat alleen al in het onderwijs voor grote uitdagingen. Schepen van Integratie Sonia Van Wanseele (Lijst Burgemeester) vindt dat Slootmans een verkeerd beeld schetst en wuift het voorstel weg.