Elisabeth Meuleman (Groen). (10/10/2019)
Volledig scherm
Elisabeth Meuleman (Groen). (10/10/2019) © BELGA

Groen pleit voor thuistaal in het onderwijs: “Geen negatieve invloed op aanleren Nederlands”

Als het aan oppositiepartij Groen ligt, wordt het gebruik van de thuistaal in het Vlaamse onderwijs wettelijk verankerd. "Het gebruik van thuistaal in de klas bevordert de kennis van het Nederlands en de meertaligheid in het algemeen. Er is een brede wetenschappelijke consensus over het nut van thuistaal", zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is radicaal tegen.

383 reacties

 • ivan dejonghe

  2 jaar geleden
  nederlands is ons landstaal daar boven op kunnen ze beter engels leren daar zullen ze later veel verder mee geraken dan pools enz
 • Gino SINNESAEL

  2 jaar geleden
  Als er in 1 klas 3 Marokkaanse, 3 Turkse, 3 Chinese, 3 Nigeriaanse, 3 Syrische en 12 Vlaamse kinderen zitten, in welke taal/talen gaat men (wie???) dan lesgeven? Of is het de huidige leerkracht in het Nederlands, bijgestaan door 5 tolken? Dan heb je in 1 lesuur 3 aà 4 zinnen kunnen zeggen en vertaald krijgen. En wat als de leerlingen vragen hebben? Ik stel me ook vragen!
 • Marinus Nelissen

  2 jaar geleden
  Waar hebben de Groenen hun verstand zitten. Het Nederlands is van groot belang om de integratie te bevorderen. Men moet de taal leren en spreken van de regio waar men woont. Dat is dus niet het Arabisch!!!
 • willem coopman

  2 jaar geleden
  Begin dan maar eerst met het West-Vlaams dialect in zijn eer te herstellen!
 • Claude Tanghe

  2 jaar geleden
  waarom moeten ze Vlaams leren ???Dit is niet nodig want waar een Vlaming wettelijk verplicht is om aan te tonen dat hij of zij het Nederlands machtig is om één of ander soc.voordeel te krijgen moeten de buitenlanders dit niet aan tonen zij krijgen het overal zo aangeboden ?
 1. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. Ziekenhuizen willen vaccinweigeraars schorsen en desnoods ontslaan: “Wie zich niet laat vaccineren, hoort niet thuis in de zorg”
  Play

  Ziekenhui­zen willen vaccinwei­ge­raars schorsen en desnoods ontslaan: “Wie zich niet laat vaccineren, hoort niet thuis in de zorg”

  De ziekenhuizen adviseren minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om vaccinweigeraars in de zorg te schorsen en desnoods zelfs te ontslaan. Dat staat in een advies van de Natio­nale Arbeidsraad (NAR) dat De Tijd kon in­kijken en wordt bevestigd bij HLN LIVE. "Er is geen tijd meer te verliezen", zegt Margot Cloet, de topvrouw van ziekenhuiskoepel Zorgnet­-Icuro.
 3. "Waalse leraren die Frans geven? Ze worden met open armen verwelkomd"
  PREMIUM

  "Waalse leraren die Frans geven? Ze worden met open armen verwelkomd"

  25 ideeën schoven onze 'ministers van Onderwijs ad interim' naar voren om het Vlaamse onderwijs te verbeteren. Waren zij roependen in de woestijn, of heeft de top wel oren naar die hervormingen? In afwachting van een nieuwe onderwijsminister legden wij Lieven Boeve van het katholiek onderwijs en Raymonda Verdyck van het GO! zes stellingen voor. Vanuit de twee grootste onderwijskoepels kijken zij op eigen wijze naar ons schoollandschap, maar vinden elkaar steeds meer in het midden, zo blijkt.