De 3M-fabriek in Zwijndrecht.
Volledig scherm
De 3M-fabriek in Zwijndrecht. © Photo News

Groen-parlementslid Mieke Schauvliege: “Dading tussen 3M en Lantis over PFOS-vervuiling is onwettig”

De dading die Oosterweel-bouwheer Lantis in 2017 sloot met chemiereus 3M over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht is onwettig. Dat zegt Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen). Advocate milieurecht Isabelle Larmuseau beaamt dat. Volgens haar is de Vlaamse overheid kwetsbaar voor strafrechtelijke procedures als men doorgaat met de constructie van een veiligheidsberm waarin de zwaarst vervuilde gronden zouden worden opgeborgen. Volgens Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), minister van Openbare Werken in de vorige regering, is de dading wél legaal.

 1. Advocaat milieurecht over PFOS-vervuiling: “Bedrijf krijgt mogelijk een van de hoogste boetes ooit in Vlaanderen”

  Advocaat milieu­recht over PFOS-vervuiling: “Bedrijf krijgt mogelijk een van de hoogste boetes ooit in Vlaanderen”

  “Er hangt de multinational 3M een van de hoogste boetes ooit in Vlaanderen boven het hoofd.” Dat zegt advocate milieurecht, Isabelle Larmuseau in VTM Nieuws. De Amerikaanse energiereus wordt gelinkt aan zware PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, die aan het licht kwam tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding. Vandaag raakte nog bekend dat het bedrijf een ‘dading’ sloot, waarbij het amper 75.000 euro moest betalen.
 2. Onderzoekscommissie komt er. Wie wist wat over PFOS-vervuiling? Vlaamse regering wimpelt moeilijke vragen af tijdens actuadebat
  PREMIUM

  Onderzoeks­com­mis­sie komt er. Wie wist wat over PFOS-vervuiling? Vlaamse regering wimpelt moeilijke vragen af tijdens actuadebat

  Het is nu ook officieel beslist: er komt een onderzoekscommissie naar wie wat en wanneer wist over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en hoe het kon dat buurtbewoners niet eerder werden gewaarschuwd. De Vlaamse regering maakte alvast handig gebruik van dat initiatief. Moeilijke vragen voor de aanwezige regeringsleden? “Die zullen aan bod moeten komen in de onderzoekscommissie.” Al nam het parlement daar geen genoegen mee.
 1. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.
 2. Politiek en bouwheer blijven achter dading staan: “3M zal wél opdraaien voor vervuiling”
  PREMIUM
  PFOS

  Politiek en bouwheer blijven achter dading staan: “3M zal wél opdraaien voor vervuiling”

  Het Vlaams Parlement richt vandaag een onderzoekscommissie op over de vervuiling rond de 3M-site in Zwijndrecht. Gisteren bleek dat Lantis - dat de Oosterweelverbinding realiseert - eerder al een deal sloot met 3M, dat ervan afkwam met amper 75.000 euro. De Vlaamse regering blijft achter dat akkoord staan: het was nodig om een vertraging van Oosterweel te vermijden. Maar, komt die vertraging er alsnog niet? En vijf vragen over die stilaan ‘beruchte’ dading van 75.000 euro.