Groeiende malaise bij de politie: stress, uitputting, burn-out en buitensporig gedrag
Een audit naar de werkdruk bij de federale politie en twaalf lokale politiezones, uitgevoerd in 2018, maakt melding van een groeiende malaise bij de politie. Dat schrijft La Dernière Heure.
In het slotrapport is te lezen dat agenten van de federale kampen met "meer stress, emotionele uitputting, afstand, risico op burn-out, buitensporig gedrag op het werk en minder voldoening, enthousiasme en wil om te blijven".
Net niet de helft van de agenten (48 procent) die in de loop van het afgelopen jaar afwezig was, zeggen dat die afwezigheid ten minste deels te maken had met het werk. "57 procent wijst op psychosociale problemen, 55 procent op fysieke problemen en 21 procent op een werkongeval."
Uit de audit blijkt verder nog dat 58 agenten (1,2 procent) in de loop van het voorbije jaar aan zelfmoord gedacht hebben, met ook de intentie om die gedachte uit te voeren. Daarnaast geeft 26 procent van de ondervraagde vrouwen aan de voorbije zes maanden slachtoffer geweest te zijn van ongewenste intimiteiten, tegenover 14 procent in de referentiegroep.
4.846 agenten van de federale politie hebben de vragenlijst van onderzoekers van de KU Leuven ingevuld.
Prioritieit
Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem laat weten dat hij hierover al samenzat met de top van de federale politie. Het onderzoek werd ook besproken met de vakbonden op het hoog overlegcomité.
De Crem stelde voorts dat hij “onmiddellijk” na zijn aankomst op Binnenlandse Zaken op 9 december 2018 “tijdens overleg met politietop en vakbonden en bij werkbezoeken op het terrein, vaststelde dat er heel wat uitdagingen liggen die een sterk antwoord vragen”. De minister zegt dat hij inmiddels van de rekrutering en het beter afstemmen ervan op de opleidingen een prioriteit heeft gemaakt, alsook van het vermijden van geweld (verbaal en fysiek) tegen veiligheids- en hulpdiensten. Wat betreft dit laatste punt zal nog voor de verkiezingen een Koninklijk Besluit verschijnen dat dit in een wettelijk kader verankert.
De resultaten van de bevraging worden door de interne directie voor de preventie en bescherming op het werk van de federale politie verder geanalyseerd, om vervolgens de nodige maatregelen te kunnen nemen om het welzijn van het personeel te verbeteren, aldus nog De Crem.
Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
-
PREMIUM27
Vlaamse ombudsdienst signaleert: “Studenten hoger onderwijs missen kansen omdat hun ouders schulden hebben”
Studenten spelen soms de kans op een hoger diploma kwijt omdat hun ouders in financiële moeilijkheden zitten. Dat signaleert de Vlaamse ombudsdienst bij de bespreking van hun jaarverslag. “En dat terwijl een diploma halen één van de manieren is om kansarmoede te doorbreken.” Wat loopt er juist fout? En zijn er alternatieven om studenten wél alle mogelijke kansen te bieden? “Kijk bij de toekenning van studietoelagen niet enkel naar de belastingbrief.” -
Wat doe je best als je een jong vogeltje vindt? “Probeer nooit het jong zelf groot te brengen”
Het is weer die tijd van het jaar. Je bent aan het wandelen of in de tuin aan het werken en plots kom je een jong vogeltje tegen. Eentje waarvan je denkt: die hoort eigenlijk nog in zijn nest te zitten. Ons eerste instinct is vaak om onmiddellijk te helpen, maar is dit ook de juiste reflex? Wat doe je het best? Wetenschapsjournalist Martijn Peters zocht het uit. -
-
Vrouw verbergt lichaam van haar moeder 44 dagen lang in huis
-
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
PREMIUM
Arts vergeet zes maanden oude dochter in warme auto op parking ziekenhuis: “Een verschrikkelijke tragedie met dodelijke afloop”
“Weet jij waar de baby is?”, vroeg haar man woensdag tegen de vooravond via de telefoon. Een onheilspellende stilte viel. Op slag rende een 39-jarige arts uit het ziekenhuis van Gilly (Charleroi) naar de parking, waar ze haar zes maanden oude dochter die ochtend vergeten was in haar wagen. Maar hulp kon niet meer baten. “Een verschrikkelijk drama”, klinkt het bij het ziekenhuis waar de moeder werkt. -
ASSISEN LIVE. Vertrouwenspersoon Jurgen D. is vernietigend over beschuldigde: “Ik weet eigenlijk niet wie die man is. Ik voel me gebruikt”
Gent, Aalst
18 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarc Verschaeren
paul piens
louis lievens
marie-jose Marie-José Anthonis
Ramon Simon