Grijze gevangenisplunje niet meer verplicht: gedetineerden mogen eigen kledij dragen én wassen
Vergeet de grijze gevangenisplunjes. Vanaf 1 juli 2020 mogen gedetineerden hun eigen kledij dragen. Er komen wel strenge regels. Aanstootgevende T-shirts of schoenen met stalen noppen mogen bijvoorbeeld niét. “Een maatpak wel, al zullen de meesten toch voor makkelijke sportkledij kiezen.”
“Het was eind 2007, en ik werd opgesloten op verdenking van medeplichtigheid aan een grote drugssmokkel. Meteen na mijn aankomst moest ik strippen. ‘Uitkleden! Alles uit, alstublieft.’ Toen ik poedelnaakt voor de cipier stond, knikte hij in de richting van een tafeltje. Daarop lag een stapel kleren: mijn gevangenisplunje. Een onderbroek waar de rek volledig uit was, een lange broek met een groot gat net onder het kruis en een overhemd waarvan vier van de vijf knopen ontbraken. Enkele dagen later zou mijn advocaat de nodige documenten voorleggen waaruit bleek dat ik onschuldig was, maar dát moment vergeet ik nooit meer. Het moment van de absolute ontmenselijking.”
‘Fuck the police’
Verhalen zoals dat van deze ex-gedetineerde van de gevangenis in Vorst moeten binnen één jaar tot het verleden behoren. Net als de grijze gevangenisplunjes. Want vanaf 1 juli 2020 mogen alle gedetineerden hun eigen kledij dragen. Elke cel krijgt een kleerkast, die de gedetineerde mag vullen met een beperkt aantal kledingstukken. Bedoeling is zo het gevoel van ontmenselijking tegen te gaan. “Iemand die tien jaar lang een broek moet dragen die de zijne niet is: dat is niet goed voor het psychisch welzijn”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van het Gevangeniswezen. “Gedetineerden hadden bovendien geen ‘eigen’ plunje. De kleren werden gedragen, opgehaald, gewassen en daarna weer uitgedeeld zonder te kijken wie welke broek terugkreeg. Dat is niet aangenaam. Door gedetineerden hun eigen kledij te laten dragen, willen we het gevangenisleven normaliseren en de detentieschade beperken.”
De kans dat een T-shirt met het opschrift ‘Fuck the police’ goedgekeurd wordt, is klein. Een gedetineerde wiens vrijetijdskledij er toevallig net zo uitziet als het uniform van de cipiers, zal ook een andere outfit moeten uitzoeken. En voetbalschoenen met stalen noppen waarmee ze andere gedetineerden kunnen verwonden, zijn uiteraard ook niet toegestaan. “Er zijn inderdaad enkele voorwaarden”, zegt Van De Vijver. “De kledij moet fatsoenlijk en proper zijn, mag niet aanstootgevend zijn en mag geen gevaar inhouden voor zichzelf of voor anderen. Als de kledij niet aan die voorwaarden voldoet, kan de gevangenisdirectie de gedetineerde alsnog verplichten een gevangenisplunje te dragen.”
Maatpak
De wet die gedetineerden toelaat hun eigen kledij te dragen, dateert al uit 2005, maar wordt pas vijftien jaar later overal uitgerold. “Omdat er veel ingrepen voor nodig waren”, zegt Van De Vijver. “De gedetineerden zullen hun eigen kledij moeten onderhouden, waardoor er wasmachines aangekocht en geïnstalleerd moesten worden. In elf gevangenissen is dat intussen al gebeurd, en daar zijn de ervaringen positief. Sommigen vreesden misschien voor chaos, omdat zo’n identiek gevangenisplunje voor gelijkheid zorgde. Maar het is niet zo dat sommige gedetineerden nu plots in maatpak in de cel gaan zitten om te tonen dat ze ‘iemand zijn’. De meesten kiezen voor sportkledij, omdat dat nu eenmaal het meest comfortabel is.”
De gevangenisplunjes verdwijnen niet helemáál in de kledingcontainer. Daar waar het noodzakelijk is, zullen ze ook na 1 juli 2020 nog gebruikt worden. Bijvoorbeeld tijdens het bezoekuur, zodat cipiers makkelijk zien wie de gedetineerde is en wie de bezoeker. Ook in de werkplaatsen krijgen gedetineerden een aangepaste outfit. En mochten er gedetineerden zijn die geen eigen kledij hebben, dan krijgen ook zij nog steeds een gevangenisplunje.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM16
Juf Brenda gaat praten met minister Weyts over toekomst van het onderwijs: “Ik hoor alleen experts die zelf nooit voor de klas staan. Geef verdorie eens het woord aan de leerkrachten”
-
Roeselare
Marthe (23) sterft na aanrijding met auto, bestuurder was onder invloed: “Ze was een zonnetje, altijd lachen”
De feestelijke opening van de Roeselaarse Batjes met het traditionele vat van Rodenbach is vrijdagnacht met een drama geëindigd. Op een invalsweg naar het stadscentrum kwam een 23-jarige fietsster uit Roeselare om het leven bij een verkeersongeval. De 24-jarige aanrijder was onder invloed van alcohol. In een eerste reactie reageert de familie van slachtoffer Marthe Hanssens bijzonder aangeslagen. “Ze stond aan het begin van haar leven”, klinkt het diep bedroefd. -
TV15
Bekijk hier de eerste beelden van Johny Voners als angstaanjagende maffiabaas in ‘Een goed jaar’
We kennen hem vooral als de sympathieke Xavier uit ‘F.C. De Kampioenen’, maar wijlen Johny Voners had wel meer in z'n mars. Dat bewees de acteur in de gloednieuwe Streamz-reeks ‘Een goed jaar' — z’n laatste rol ooit — waarin hij een Antwerpse maffiabaas vertolkt. Minder sympathiek, maar daarom niet minder straf. -
-
Gezocht: 200 burgers om gevangenissen te controleren
De Centrale toezichtsraad voor het gevangeniswezen is nog op zoek naar zo’n 200 burgers die mee een oogje in het zeil willen houden in de 35 Belgische gevangenissen. ‘Werkelijk iedereen, elke burger, komt in aanmerking.’ -
“Vlaams Belang zal niets bijdragen in een regering”, volgens N-VA voorzitter Bart De Wever: “Wij moeten de grootste zijn en het initiatiefrecht hebben”
“Ik hoop dat mensen met hun verstand zullen stemmen", zegt N-VA voorzitter Bart De Wever in een interview op Radio 1, naar aanloop van de verkiezingen in 2024. Wat hij daarmee bedoelt? “Mensen moeten stemmen op een partij die werkelijk verandering kan brengen.” En die verandering zit niet vervat in het programma van Vlaams Belang, dat “niets zal bijdragen in een regering”. -
Spaargids.be
Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten. -
12
PROMOJAGERS SUPERTIP. Hier kan je Pepsi kopen voor maar 0,60 euro per liter: “Zelden zo goedkoop gezien”
Bij de Nederlandse supermarktketen Jumbo loopt een grote 1+1 gratis-actie en daardoor kan je er cola van het merk Pepsi kopen voor een prikje. Beheerder Gunther Devisch van Promojagers België is onder de indruk en maakt er deze week zijn supertip van voor de lezers van HLN. “Ik heb Pepsi zelden zo goedkoop gezien”, vertrouwt hij ons toe.
118 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFahad Bin Shabal
Jean-Paul Halsberghe
Lode vleminckx
Jan Verstrepen
Sylvain Vekeman