Benoit De Freine
Volledig scherm
© Benoit De Freine

Grensoverschrijdend gedrag bij het leger: 2 op de 3 vrouwelijke militairen worden slachtoffer van seksueel geweld, opmerkingen en voyeurisme

Maar liefst 67 procent van de vrouwen bij het leger krijgt tijdens hun militaire loopbaan te maken met grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een studie waarover VRT NWS bericht. Het kan gaan over fysiek seksueel geweld, schunnige opmerkingen en/of voyeurisme.

 1. “Ik zie parallellen met Reuzegom”: studentenclub waarvan student bijna stierf tijdens doop zit vol telgen van industriëlen en bedrijfsfamilies
  PREMIUM

  “Ik zie parallel­len met Reuzegom”: studenten­club waarvan student bijna stierf tijdens doop zit vol telgen van indu­striëlen en bedrijfsfa­mi­lies

  “Dit had niet zover mogen komen.” Zo reageren de leden van de studentenclub Zuid-Oost-Vlaams na een doop waarbij een student met spoed naar het ziekenhuis moest. De student had een levensbedreigende hoeveelheid alcohol in zijn bloed: 5,4 promille, oftewel 25 glazen bier. “Dit roept bij velen van ons herinneringen op aan de zaak-Reuzegom”, zegt KU Leuven-rector Luc Sels.
 2. COLUMN. Goedele Liekens over onze seksuele ideeën die gevaarlijk zijn. “Een man is géén testosteronbom”
  PREMIUM

  COLUMN. Goedele Liekens over onze seksuele ideeën die gevaarlijk zijn. “Een man is géén testoster­on­bom”

  Onze ideeën over seks zijn niet altijd even gezond, vindt seksuologe Goedele Liekens. Een ‘echte man’ is een testosteronbom, en ook over verleidelijke vrouwen koesteren we allerlei stereotypes. Gevaarlijk, vindt Liekens. “Voor je het weet worden er grenzen overschreden. En vaak níét door een vreemde.” Voor veiligere en fijnere seks lijst ze de ideeën op die je jezelf én je zoon en/of dochter maar beter afleert.
 1. INTERVIEW. Deze topambtenaar moet de puinhoop in de crèches oplossen: “Er komen dagelijks nieuwe meldingen. En sommige zijn zeer ernstig”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Deze topambte­naar moet de puinhoop in de crèches oplossen: “Er komen dagelijks nieuwe meldingen. En sommige zijn zeer ernstig”

  In 2020 waarschuwde Het Laatste Nieuws het Agentschap Opgroeien dat het te laks omging met mishandeling in crèches. Dat werd weggewuifd. Twee jaar later zijn de tragische verhalen niet meer te tellen. Hoe kijkt de nieuwe topman - Bruno Vanobbergen (50) - naar die puinhoop? Wij legden hem op de rooster. “Zijn wij in de fout gegaan? Moeilijke vraag.”
 2. Mama van overleden baby Omélie op zoek naar verloren ketting met as van zoontje: “Grote emotionele waarde voor mij”
  Eernegem

  Mama van overleden baby Omélie op zoek naar verloren ketting met as van zoontje: “Grote emotionele waarde voor mij”

  Eind augustus vorig jaar verloor Alexandra Bouckhuyt (24) uit Eernegem haar zoontje Omélie. Het jongetje stierf tijdens zijn middagdutje bij de onthaalmoeder, amper acht maanden oud. Het onderzoek naar het overlijden loopt nog steeds. Alexandra liet een kettinkje maken met de as van haar zoontje in verwerkt, maar verloor die woensdag. Ze is nu op zoek naar de vinder.
 3. Dedecker ziet in vijftien Vlaamse regio’s “voorbode voor gedwongen fusies tussen gemeentes”
  59

  Dedecker ziet in vijftien Vlaamse regio’s “voorbode voor gedwongen fusies tussen gemeentes”

  Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, staat niet te springen voor de vijftien nieuwe Vlaamse regio’s die gisteren werden goedgekeurd door het parlement. Die vormen een administratieve laag tussen gemeentes en provincies. Ze dienen voornamelijk voor samenwerkingsverbanden als politie, brandweer, maar ook bijvoorbeeld bibliotheken, afvalophaling en zwembaden. “Ik voel dat dit de voorbode is voor gedwongen fusies”, zegt Dedecker over de regio’s bij HLN LIVE. “Dat is een andere discussie”, repliceert bevoegd Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) in de studio.