.
Volledig scherm
. © Getty Images/Maskot

Grammatica herbekeken: dit staat in de nieuwe versie van de ANS

In de nieuwe versie van de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS), dé maatstaf voor de Nederlandse grammatica, worden enkele grammaticale regels herbekeken. Zo kan in een informele context ‘groter als’ gebruikt worden en is een dubbele negatie niet meer uit den boze.

72 reacties

 • Raymond Titeca

  2 weken geleden
  Men zou beter onze eigen taal een beetje meer respecteren en niet elk ogenblik een nieuw woord uitvinden die van het Engels of Frans komt zoals bvb : object wij hebben hiervoor voorwerp, accepteren=aanvaarden en nog zoveel andere woorden waarvan er volwaardige Nederlandse woorden bestaan doch waar er uit gemakzucht uit het Engels of Frans een Nederlands woord van maakt,toch echt belachelijk als je sommige verbasterde woorden hoort die feitelijk verkrachte woorden zijn, bezin je !
 • Winkelman

  2 weken geleden
  Ach ja, gemakzucht dient nu eenmaal de mens...
 • Urbain Schuermans

  3 weken geleden
  aan zij die dit menen te moeten beslissen; het ga je goed,maar is volkomen onduidelijk en overbodig.Het is verwarrend deze "gecorrigeerde fouten"Want men kan er op voortborduren.Dan is er helemaal geen overzicht meer,iedereen kan dan zij eigen grammatica aanpassen toch?
 • Guy Stanbel

  3 weken geleden
  Pure bepampering van de komende generaties! Ze zullen het nooit niet snappen!
 • Alan Janssen

  3 weken geleden
  Dus nog onduidelijker eigenlijk?!!
 1. Ontsnap even aan de realiteit: de beste 5 sciencefictionseries om te streamen

  Ontsnap even aan de realiteit: de beste 5 sciencefic­ti­onse­ries om te streamen

  Door de toevoeging van HBO Max werd het aanbod van Streamz afgelopen maandag uitgebreid met enkele kleppers van formaat, met sciencefictionserie ‘Raised by Wolves’ van ‘Alien’-regisseur Ridley Scott als uitschieter. De ideale gelegenheid – als u het ons vraagt – voor een overzicht van de strafste sf-reeksen uit streamingland. Denk maar aan de opstand van de machines in ‘Westworld’ (Streamz), ‘Star Wars’-magie in ‘The Mandalorian’ (Disney+), het gekoloniseerde zonnestelsel uit ‘The Expanse’ (Prime Video) en het postapocalyptische ‘Travelers’ (Netflix).
 2. Vandenbroucke over discussies op Overlegcomité: “Er moet toch één iemand zijn die het belang van de gezondheidszorg verdedigt?”
  58

  Vandenbrou­c­ke over discussies op Overlegco­mité: “Er moet toch één iemand zijn die het belang van de gezond­heids­zorg verdedigt?”

  Het Overlegcomité heeft gisteren beslist over het ‘zomerplan’, het stappenplan met mogelijke versoepelingen voor de komende maanden. De versoepelingen zijn alleen mogelijk als de vaccinatie- en coronacijfers dat toelaten, onderstreept premier Alexander De Croo. Experts vrezen dat te veel maatregelen te snel worden gelost. “We gaan met weinig handrem naar de zomer toe”, waarschuwt infectiologe Erika Vlieghe.
 1. Bruiswater met fruitsmaak én alcohol: de nieuwste hype
  Play

  Bruiswater met fruitsmaak én alcohol: de nieuwste hype

 2. Axel Daeseleire heeft goed nieuws voor de burgemees­ter van Sint-Niklaas
  Play
  Erfgenaam Gezocht

  Axel Daeseleire heeft goed nieuws voor de burgemees­ter van Sint-Niklaas