.
Volledig scherm
. © Getty Images/Maskot

Grammatica herbekeken: dit staat in de nieuwe versie van de ANS

In de nieuwe versie van de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS), dé maatstaf voor de Nederlandse grammatica, worden enkele grammaticale regels herbekeken. Zo kan in een informele context ‘groter als’ gebruikt worden en is een dubbele negatie niet meer uit den boze.

72 reacties

 • Raymond Titeca

  2 weken geleden
  Men zou beter onze eigen taal een beetje meer respecteren en niet elk ogenblik een nieuw woord uitvinden die van het Engels of Frans komt zoals bvb : object wij hebben hiervoor voorwerp, accepteren=aanvaarden en nog zoveel andere woorden waarvan er volwaardige Nederlandse woorden bestaan doch waar er uit gemakzucht uit het Engels of Frans een Nederlands woord van maakt,toch echt belachelijk als je sommige verbasterde woorden hoort die feitelijk verkrachte woorden zijn, bezin je !
 • Winkelman

  2 weken geleden
  Ach ja, gemakzucht dient nu eenmaal de mens...
 • Urbain Schuermans

  2 weken geleden
  aan zij die dit menen te moeten beslissen; het ga je goed,maar is volkomen onduidelijk en overbodig.Het is verwarrend deze "gecorrigeerde fouten"Want men kan er op voortborduren.Dan is er helemaal geen overzicht meer,iedereen kan dan zij eigen grammatica aanpassen toch?
 • Guy Stanbel

  2 weken geleden
  Pure bepampering van de komende generaties! Ze zullen het nooit niet snappen!
 • Alan Janssen

  2 weken geleden
  Dus nog onduidelijker eigenlijk?!!
 1. Britse universiteit draagt professoren op om geen spelfouten meer te corrigeren want dat is “elitair”

  Britse universi­teit draagt professo­ren op om geen spelfouten meer te corrigeren want dat is “elitair”

  Het verbeteren van onjuiste spelling, interpunctie en grammatica zou als “elitair” kunnen worden beschouwd, zo stipuleert de universiteit van Hull in Noord-Engeland. Aan docenten wordt gevraagd om voortaan spelfouten en grammaticale blunders over het hoofd te zien als onderdeel van een ‘inclusief beoordelingsbeleid’ dat erop gericht is om de leerplannen te ‘dekoloniseren’. Dat meldt The Telegraph.
 2. Auto negeert rood licht, raakt vast tussen de slagbomen en wordt ei zo na door trein gegrepen
  Play
  PROVINCIE LUIK
  2

  Auto negeert rood licht, raakt vast tussen de slagbomen en wordt ei zo na door trein gegrepen

  Een automobiliste is afgelopen dinsdag aan een drama ontsnapt aan een overweg in het Luikse Tilff (Esneux). De bestuurster van een Mercedes negeerde het rode licht en probeerde de dalende slagbomen nog snel voor te zijn. Een voorligger die hetzelfde had gedaan, belandde in een file waardoor de Mercedes geen kant meer op kon. Een technische camera van Infrabel filmde het incident.
 3. COLUMN. “Ik hou van jouw? Dat is zoals lachen met spinazie tussen je tanden”
  PREMIUM

  COLUMN. “Ik hou van jouw? Dat is zoals lachen met spinazie tussen je tanden”

  Elke zaterdag blikt onze columniste terug op de week. Dit keer laat het besluit van een Britse universiteit om spelfouten niet meer te corrigeren, haar stilstaan bij taal. Zelf is ze een ‘nazi’ die kregelig wordt van dt-fouten en die zou afknappen op een man die schrijft: ‘Ik hou van jouw’. Daar schaamt ze zich een beetje om, maar schrijven is belangrijker dan ooit. “Vroeger dicteerden bazen hun brieven aan een secretaresse, maar nu moet je het zélf kunnen.”
 1. Dit is waarom parkeren zonder handrem geen goed idee is
  Play

  Dit is waarom parkeren zonder handrem geen goed idee is

 2. Maak een virtueel ritje vanaf de eerste rij op de “snelste achtbaan van de Benelux”
  Play

  Maak een virtueel ritje vanaf de eerste rij op de “snelste achtbaan van de Benelux”