Gouverneur Cathy Berx.
Volledig scherm
PREMIUM
Gouverneur Cathy Berx. © BELGA

Gouverneur Cathy Berx roept op tot discipline nu coronacijfers opnieuw stijgen: “Wie stiekem gaat feesten, fopt zichzelf”

De volgende Veiligheidsraad staat gepland op 21 september, maar dat wil niet zeggen dat corona zich twee weken koest houdt. In tegendeel: de cijfers stijgen weer. Antwerps gouverneur Cathy Berx heeft morgen overleg om te bekijken hoe de curve opnieuw kan worden afgevlakt. 

 1. Ziekenhuizen stevenen af op implosie op 6 november: “Wij bereiden al een fase voor die officieel niet bestaat. Zo erg is het”
  PREMIUM

  Ziekenhui­zen stevenen af op implosie op 6 november: “Wij bereiden al een fase voor die officieel niet bestaat. Zo erg is het”

  Vandaag liggen er méér Covid-patiënten in het ziekenhuis dan bij de piek uit de eerste golf. De implosie dreigt voor onze ziekenhuizen: volgende week vrijdag zou de maximumcapaciteit van 2.000 mensen op intensieve zorg bereikt zijn. De toestand is zo ernstig dat ziekenhuizen zelf plannen maken voor ‘fase 3’ — de fase zo erg dat de overheid ze niet eens voorzien heeft.
 2. KIJK LIVE. Vlaams Parlement debatteert over nieuwe verstrengingen

  KIJK LIVE. Vlaams Parlement debatteert over nieuwe verstren­gin­gen

  Vlaams minister-president Jan Jambon sluit niet uit dat bepaalde verstrengde coronamaatregelen sneller worden ingevoerd dan vrijdag 18 uur. Als die consensus er over bepaalde maatregelen is, kunnen die wat Jambon betreft “zo rap mogelijk” ingevoerd worden en kunnen ze versneld worden “ten opzichte van wat werd aangekondigd”. Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft intussen laten weten dat de maatregelen waarover consensus bestaat al om middernacht van kracht worden.
 1. Studie naar beloftevol coronavaccin stilgelegd, maar volgens virologen komt eerste levering niet in gevaar
  PREMIUM

  Studie naar beloftevol coronavac­cin stilgelegd, maar volgens virologen komt eerste levering niet in gevaar

  Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en de Universiteit van Oxford zetten de vergevorderde testen met hun kandidaat-coronavaccin op pauze nadat een proefpersoon ongewenste bijwerkingen ondervindt. Zenuwachtigheid is nergens voor nodig, zeggen experts, ook al reserveerde Europa 300 miljoen doses van het vaccin. “Het is logisch dat er al eens een probleem opduikt.”
 2. ASSISEN. Wetsgeneesheer die kogel niet vond in lichaam van Isabelle (39) verdedigt zich: “Zelfs bij tweede autopsie heb ik drie uur moeten zoeken”
  PREMIUM
  Diksmuide

  ASSISEN. Wetsgenees­heer die kogel niet vond in lichaam van Isabelle (39) verdedigt zich: “Zelfs bij tweede autopsie heb ik drie uur moeten zoeken”

  In het Brugse assisenhof is wetsdokter Jan Bolt zijn getuigenis komen afleggen. De arts kreeg dinsdag flink wat kritiek van z'n collega Werner Jacobs, omdat hij eerst een steekwonde weerhield als doodsoorzaak van Isabelle Deschodt (39). “Geneeskunde van 1920 en niet van 2020", sneerde die laatste. Bolt sprak zelf nooit van een fout. “Zelfs bij de tweede autopsie heb ik drie uur naar dat kogeltje moeten zoeken.”