Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Goed rapport voor borstkankerbehandelingen in Belgische ziekenhuizen (maar ook verbeterpunten)

Voor de meeste kwaliteitsindicatoren in de behandeling van borstkanker scoren de Belgische ziekenhuizen zeer goed. Hier en daar zijn enkele indicatoren waar nog werk aan de winkel is. Dat blijkt uit een onderzoek door de Stichting Kankerregister en de Belgische oncologenvereniging BSMO, waarover Pink Ribbon donderdag bericht.

 1. Chemiebedrijf 3M geeft schoorvoetend PFOS-emissies via lucht toe
  11

  Chemiebe­drijf 3M geeft schoorvoe­tend PFOS-emis­sies via lucht toe

  De chemische stof PFOS is bij 3M in Zwijndrecht in het verleden ook via de lucht uitgestoten. Dat heeft het bedrijf na lang aarzelen toegegeven tijdens de Vlaamse parlementaire onderzoekscommissie PFOS/PFAS. Nadat een voormalig werknemer die verklaring had afgelegd, bevestigde ook vicevoorzitter Rebecca Teeters voor het eerst dat er “onder andere” via de lucht emissies waren. Meer nog, volgens de huidige EHS-manager (environment, health & safety) van het bedrijf werden ook overheidsdiensten als OVAM en Vito daarvan op de hoogte gebracht.
 2. Van Ranst: “We dreigen voor langere periode op hoog plateau te komen, dat mag niet gebeuren”
  Play

  Van Ranst bij HLN LIVE: “We dreigen voor langere periode op hoog plateau te komen, dat mag niet gebeuren”

  Viroloog Marc Van Ranst ziet ondanks een vertraging in de groei geen lichtpunt in de cijfers. “Ze gaan nog altijd omhoog, we dreigen af te stevenen op een hoog plateau voor een langere periode. Dat mag niet gebeuren”, klinkt het bij HLN LIVE. “Binnen Europa zijn we - na Tsjechië en Slovakije - het land met de meeste besmettingen. En Vlaanderen steekt daar dan nog eens bovenuit.”
 1. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.
 2. “Een pamper werkt niet bepaald uitnodigend.” Rudy en Kaat getuigen over de impact van kanker op hun intieme leven, oncopsychologe Hadi geeft duiding
  PREMIUM

  “Een pamper werkt niet bepaald uitnodi­gend.” Rudy en Kaat getuigen over de impact van kanker op hun intieme leven, oncopsycho­lo­ge Hadi geeft duiding

  “Ik had een gezonde sekslust. Maar tijdens de behandeling wilde ik ’s avonds niets liever dan slapen.” De impact van kanker op je intieme leven is immens, de openhartigheid daarover dan weer minimaal. Kaat*(30) en Rudy (70) brengen daar verandering in en laten ons binnenkijken in hun slaapkamer. Oncopsychologe Hadi Waelkens geeft tekst en uitleg bij het taboe op kanker en seksualiteit. “Kankerpatiënten hebben tot een jaar na hun behandeling minder zin.”
 3. Delphine liet haar borsten en eierstokken preventief weghalen. “Ik zou het mezelf niet vergeven, mocht ik kanker krijgen terwijl ik het kon voorkomen”
  PREMIUM

  Delphine liet haar borsten en eierstok­ken preventief weghalen. “Ik zou het mezelf niet vergeven, mocht ik kanker krijgen terwijl ik het kon voorkomen”

  “De kans dat ik daar ooit kanker zou ontwikkelen, was tachtig procent. Ik wil de ziekte voor zijn.” Na een genetisch onderzoek staat het zwart op wit: journaliste Delphine Van Snick (36) is draagster van het borstkankergen. Daarom liet de jonge mama onlangs preventief haar borsten en eierstokken wegnemen. “Ik heb vijftig procent kans om het door te geven. Met die wetenschap zomaar aan een baby beginnen? Dat staat mijn geweten niet toe.”