Glazen bol van virologen voorspelt: met mooi weer komt de vrijheid. Voorjaar en zomer vermoedelijk in code oranje of geel
Er werden vorige week in ons land nog besmettingscijfers van meer dan 60.000 per dag geregistreerd, en de curve blijft stijgen. Maar viroloog Steven Van Gucht is opvallend optimistisch over het voorjaar en de zomer. “Ik denk dat we een heel mooi voorjaar en zomer krijgen waarin zowat alles mogelijk gaat zijn, vermoed ik”
Een zichtbaar opgewekte Steven Van Gucht haalde er tijdens zijn verschijning in de uitzending van 24 UUR LIVE zelfs zijn ‘glazen bol’ bij. Wat hij daarin voor komend voorjaar en de zomer ziet, stemt de Sciensano-viroloog dan ook erg hoopvol. “Het voorjaar en de zomer zullen quasi zonder restricties doorgaan”, zo zei Van Gucht.
“Het zal binnenkort ook al verbeteren. In februari zullen de cijfers beginnen zakken en gaan we misschien naar oranje en later naar geel. Dan gaat er meer en meer mogelijk zijn. Of we een zomer krijgen met bloeiende festivals? Ik denk het wel. Ik denk dat we een héél mooi voorjaar gaan krijgen, een héél mooie zomer waarin ik vermoed zowat alles mogelijk zal zijn. Ook voor concerten, waarbij mensen door elkaar lopen zonder dat je hoeft te gaan zitten. Dat moet quasi zonder restricties kunnen doorgaan, eenmaal dat het goede weer in het land is.”
Lees verder onder de video: Optimistische Van Gucht: “Zomer waar zowat alles mag”
We leven dus op hoop. Alleen, werd ons vorig jaar ook al niet eens het ‘Rijk der Vrijheid’ beloofd. Ook toen waren er virologen die meenden dat Covid snel verleden tijd zou zijn. Is het ditmaal dan voor echt? “Ik denk toch dat we nu allemaal die overtuiging hebben”, treedt Marc Van Ranst zijn collega bij. “Een zomer zonder beperkingen: ja, ook ik geloof daarin. Onze verbeterde immuniteit moet dat mogelijk maken. Door een herstel na een vorige infectie en door de vaccinaties gaat ons immuunsysteem beter zijn werk doen, waardoor we beter op een eventueel nieuwe besmetting reageren en minder symptomen vertonen. Dat zorgt ervoor dat ook deze golf zal uitdoven, om de volgende met nog meer immuniteit te lijf te gaan. Het is daarop dat we moeten hopen.”
Eerst nog even pieken
Maar eerst moeten we nog over de besmettingspiek. In de week tot 19 januari werden dagelijks gemiddeld 40.235 besmettingen vastgesteld, een stijging met 62% ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode. Op woensdag 19 januari werden volgens de niet-geconsolideerde cijfers die het gezondheidsinstituut Sciensano zondag bekendmaakte 60.789 besmettingen geregistreerd. Op donderdag waren dat er 56.108. Van de 683.151 testen in de week tot 19 januari was ruim 41% positief.
“De omikronvariant raast doorheen de bevolking, zonder evenwel veel erg”, analyseert Van Ranst de situatie. De besmettingspiek is naar verwachting ook in zicht, al weet je dat pas wanneer hij is gepasseerd.”
Met zoveel besmettingen blijft het aantal nieuwe ziekenhuisopnames wel nog toenemen. De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 272 coronapatiënten opgenomen (+43%). Ook het aantal overlijdens blijft nog stijgen. Tussen 12 en 18 januari lieten dagelijks gemiddeld zo’n 22 mensen het leven.
Molenberghs: “Kwestie van enkele weken”
Volgens biostatisticus Geert Molenberghs “zou de piek relatief snel kunnen volgen”. “Ergens de komende week of de week erachter. De cijfers zouden nadien beginnen dalen, zoals nu in Ierland, Cyprus, Verenigd Koninkrijk en Malta het geval is. De cijfers op de afdeling intensieve zorgen stijgen niet en dat is ook in andere landen het geval.”
Lees verder onder de video: Is het einde van de pandemie in Europa in zicht?
“Na deze enorme omikrongolf zullen we een immuniteit opgebouwd hebben waar we een lange periode vruchten van gaan plukken. We verwachten vrij snel na deze piek lage cijfers en dat het hele voorjaar en als het goed zit een hele zomer. Als we nog een beetje voorzichtig blijven is het met de opgebouwde immuniteit en vaccinaties kwestie van een aantal weken voor we weer kunnen ademhalen. Vreselijk gaat het niet duren", besluit Molenberghs optimistisch.
Lees ook:
Herbekijk ook: Wanneer bereiken we de piek van de omikrongolf?
Herbekijk ook: Van Ranst: “Omikron komt in de buurt van griep”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Formule 16
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
HLN Shop
Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
-
Nog steeds 65 Delhaize-winkels gesloten in België, vrijwel alle winkels in Vlaanderen geopend
Nog iets meer dan de helft van de Delhaize-winkels in eigen beheer zijn vandaag gesloten, door protest tegen de plannen van de supermarktketen om alle eigen winkels over te laten aan zelfstandigen. -
Opvallend: Vlaams minister van Landbouw Brouns wordt lid van Facebookpagina Vlaamse BoerBurgerBelangen
De Facebookpagina van de Vlaamse BoerBurgerBeweging telt amper een week na de oprichting ervan al meer dan 13.000 leden. Onder hen ook Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V), zo merkte Gazet van Antwerpen op. “Om vinger aan de pols te houden", verduidelijkte de woordvoerder van de minister. -
Politiek
Onderzoek pensioenextra’s topambtenaren naar federaal parket
De Kamer zal alle informatie over de pensioenextra’s van haar ambtenaren overmaken aan het federaal parket. Dat staat te lezen in een brief van Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) aan de Bureauleden. Het is de Federale Pensioendienst die de zaak heeft aangegeven bij het federaal parket. -
Vlaams Parlement keurt kader voor afstandsonderwijs in secundair goed
Het Vlaams Parlement heeft woensdag het kader goedgekeurd dat afstandsonderwijs of hybride onderwijs in het secundair onderwijs structureel verankert. In dat kader is er ook een bovengrens voor het aandeel afstandsonderwijs vastgelegd. Voor de eerste graad gaat het om maximaal 20 procent van de tijd, voor de tweede graad om maximaal 30 procent en voor de derde graad om maximaal 40 procent. Volgens minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) moeten scholen wel garanties voorzien voor kwetsbare kinderen. Zij moeten altijd het recht hebben om onderwijs op school te volgen.
131 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMartine Leemans
luc vlemincx
Merel Depauw
edwig Impen
Eric Roeloffzen