Gezondheidsenquête: coronamaatregelen wegen op dagelijkse leven, vooral jongeren zijn ontevreden
Het percentage volwassenen dat ontevreden was met hun leven nam aan het eind van het jaar 2021 sterk toe: van 14 procent begin oktober tot 34 procent eind december. Jongeren tussen 18 en 29 jaar oud geven het vaakst aan (37 procent) dat ze ontevreden zijn met hun leven. Dat blijkt uit de negende Covid-19-gezondheidsenquête van Sciensano, waarvan vandaag de eerste resultaten werden bekendgemaakt.
Bij een verstrenging van de coronamaatregelen neemt het percentage volwassenen dat een negatieve impact ervaart op verschillende levensdomeinen toe. Dit was vooral het geval voor het werk of opleiding, het familiaal leven en het sociaal leven, met percentages die in december opnieuw even hoog waren als in maart 2021.
In december kampte 21 procent van de volwassenen met een depressieve stoornis en 24 procent met een angststoornis. Dit zijn de hoogst gemeten percentages sinds het begin van de Covid-19-gezondheidsenquêtes. 28 procent van de volwassenen leed aan ernstige eenzaamheid. Dat cijfer komt overeen met maart 2021, aldus Sciensano.
Zelftesten en PCR-testen
Op het moment van de bevraging had 45 procent van de volwassenen ooit een Covid-19-zelftest afgenomen. Gemiddeld namen deze personen er reeds drie af. De belangrijkste redenen om een zelftest af te nemen, zijn: het hebben van symptomen, een hoogrisicocontact gehad hebben en bij iemand op bezoek willen gaan. Wellicht werd er tijdens de feestdagen meer gebruikgemaakt van de zelftests omdat dit advies sterker werd aangeraden, stipt Sciensano aan.
Slechts 35 procent van de volwassenen met lichte tot matige symptomen, laat effectief een PCR-test afnemen. Deelnemers met symptomen die zich niet laten testen doen dit omdat ze ervan uitgaan dat de symptomen geen reden zijn om zich te laten testen (55 procent), een negatieve zelftest hebben afgelegd (22 procent), denken dat de symptomen een gevolg zijn van een ander gezondheidsprobleem dan een besmetting met het coronavirus (14 procent).
Vaccinatie
87 procent van de volwassenen was gedurende de periode van de enquête gevaccineerd. De aanmoediging van de directe sociale omgeving is een belangrijke factor voor bijna 50 procent van deze personen. Van de niet-gevaccineerden geeft de helft aan dat niets hen kan overtuigen om zich toch nog te laten vaccineren. Vier op de vijf gevaccineerde volwassen willen een boosterprik krijgen. Heel wat gevaccineerde jongvolwassenen geven aan dat ze nog twijfelen of zelfs niet zullen ingaan op deze uitnodiging.
Het vertrouwen in de vaccins blijft nog steeds groot: 80 procent van de respondenten vindt dat vaccinatie het beste beschermingsmiddel tegen het coronavirus is. Driekwart vindt dan ook dat een werkgever vaccinatie mag aanmoedigen en/of verplichten.
Tussen 13 en 23 december - tijdens het hoogtepunt van de vierde golf - namen 22.354 personen deel aan de gezondheidsenquête. Daarmee peilt het gezondheidsinstituut naar de gevolgen van de coronavirusepidemie bij de bevolking.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
PREMIUMGrembergen
Bewoner springt van eerste verdieping uit brandend huis, buren kunnen tweede bewoner redden via dak: “Pure adrenaline om hen te helpen”
De zware brand bij de Groeneweg in Grembergen heeft bij de buren een diepe indruk nagelaten. Een Slovaaks gezin dat nu ongeveer een jaar in de woning verbleef, kon ternauwernood ontsnappen aan een zware uitslaande brand, mede dankzij de hulp van de buren. Een bewoner sprong vanop de eerste verdieping naar beneden, een andere werd door de buren via het dak aan de achterkant van het huis geholpen. “Het gezin was echt enorm in paniek", vertellen Nico De Meester en Natacha Bogaert, de redders in nood. -
-
PREMIUMSterrebeek
Reisbureau verkoopt behalve vakanties ook… sweaters: “In deze moeilijke tijden willen we reizen weer luchtig maken”
Reisje boeken en ook meteen een trui kopen? Het kan voortaan bij reisbureau Event Travel in Sterrebeek. Zaakvoerders Dieter Cludts en Veerle Weenen hebben namelijk zelf sweaters ontworpen. Een gevolg van de gezondheidscrisis. “Coronamaatregelen hier, PLF-document daar: de mensen zijn het beu”, aldus Veerle. “Met onze truien met ludieke opschriften willen we het reizen weer wat luchtiger maken.” -
PREMIUM45
ONZE OPINIE. De definitie van waanzin, zei Einstein? Telkens hetzelfde doen en hopen op een andere uitkomst
1990. Nelson Mandela werd vrijgelaten, de Sovjet-Unie viel uiteen, Koning Boudewijn weigerde de abortuswet te signeren, Koko Flanel ging in première en Jean-Luc Dehaene (CD&V) opende de weg voor het rijbewijs met punten. Zo lang wordt er al gesproken over zo’n rijbewijs. Maar tot vandaag bleef de wet dode letter. De regering-Michel zou het invoeren. De regering-De Croo belooft het ook doen. De politiek wachtte elke keer. Na drie decennia is het wachten op Godot. -
PREMIUM
Sparen zoals tijdens de lockdowns, dat is er niet meer bij: gezinnen zetten kleiner deel van inkomsten opzij
De Belgen sparen weer zoals vanouds. In het derde kwartaal van 2021 zetten ze 13,5% van hun inkomsten op een spaarrekening of op een andere spaarformule. Dat is zowat hun langetermijngemiddelde. Tijdens de piek van de coronacrisis gaven ze nog 25,9% van hun inkomsten niet meteen uit. -
PREMIUM
Zonder CST op café? Geen probleem: antivaxers verspreiden lijst van horecazaken waar coronapas niet hoeft
Uit eten of op café gaan zonder Covid Safe Ticket: in tal van horecazaken in ons land is het tóch mogelijk. Althans, als we twee Facebookgroepen met in totaal bijna 30.000 antivaxers mogen geloven. Via een overzichtelijke kaart en dito Excellijst staan zo'n 300 cafés en restaurants opgesomd waar controle op CST vaak achterwege zou blijven. Soms bewust, meestal onbedoeld. “Ja, het gebeurt dat we niet scannen”, zegt een Antwerps café dat op de lijst staat. “Ik maak er geen probleem van als mensen zich niet vaccineren en hier zijn.”