Gezinsbond “compleet verrast” door forse besparingen in kinderbijslag
110 miljoen euro wil de Vlaamse regering besparen door te morrelen aan de indexering van de kinderbijslag. Zo zal het bedrag vanaf het derde kind vijf jaar lang niet worden aangepast aan de stijgende levensduurte. “Nochtans is de kinderbijslag een van de meest doeltreffende middelen om gezinnen uit de armoede te trekken.” De Gezinsbond reageert “compleet verrast”. "Besparingen gaan compleet in tegen de afspraken.”
Delen per e-mail
Tot nu toe pakte de regering-Jambon I vooral uit met ronkende verklaringen over investeringen. Maar stilaan is er ook duidelijkheid over de grote besparingen waarmee die investeringen gefinancierd moeten worden. De bedragen zijn zo groot dat ze de aankondigingen van de nieuwe Vlaamse regering flink in de schaduw zetten. Vooral wat betreft de kinderbijslag en de zorg zijn de besparingen aanzienlijk. Zelfs binnen de meerderheid klinkt felle kritiek op die ingrepen.
Op de kinderbijslag wordt deze legislatuur meer dan 110 miljoen bespaard, zo wordt door verscheidene bronnen dicht bij de regeringsonderhandelingen bevestigd – één iemand maakt zelfs gewag van een bezuiniging van bijna 200 miljoen. De winst wordt vooral geboekt door de leeftijdstoeslagen en het bedrag vanaf het derde kind vijf jaar lang niet te indexeren.
Die besparingen gelden enkel voor wie nog kinderbijslag krijgt volgens het oude systeem, dat sinds 1 januari 2019 vervangen werd door het vernieuwde Groeipakket. Zowel in het oude als het nieuwe systeem wordt bovendien een boekhoudkundige truc toegepast: de indexering wordt pas later op het jaar doorgevoerd. Daardoor duurt het dus langer voor de overheid de uitgaven ziet stijgen. Voor gezinnen is het langer wachten op een hoger bedrag.
“De kinderbijslag is een van de meest doeltreffende middelen om gezinnen uit de armoede te trekken”, reageert Jos Geysels, voorzitter van de armoedebestrijdingsorganisatie Decenniumdoelen. “Daar zijn alle wetenschappelijke studies het over eens. Jambon beweert dat zijn regeerakkoord wetenschappelijk onderbouwd is, maar dat blijkt alvast niet te kloppen voor deze maatregel. Dit is ook echt geen uiting van warmte.” Hij wijst er nog op dat voor grote gezinnen met lage inkomens het verlies van enkele tientallen euro’s door deze niet-indexering echt wel een hemelsbreed verschil kan maken.
"Beloftes zijn duidelijk vergeten”
Volgens de Gezinsbond zijn het vooral de gezinnen met drie of meer kinderen “die opnieuw het gelag betalen”. Voor grote gezinnen die nu al in armoede leven of moeilijk rondkomen is dat zwaar om dragen, aldus de Gezinsbond. De vraag ‘hoe kunnen we het systeem verbeteren’ is volgens de Gezinsbond vervangen door de vraag ‘hoe kunnen we zo veel mogelijk besparen’.
“De beloftes bij de invoering van het Groeipakket zijn duidelijk snel vergeten. Het zijn nochtans dezelfde partijen die aan de macht zijn. In de verkiezingsprogramma’s van de regeringspartijen vinden we niets terug over mogelijke besparingen in de kinderbijslag. Het is geen wonder dat mensen hun vertrouwen in de politiek verliezen”, besluit de Gezinsbond.
Extra zorgmiddelen
Over de maatregelen is lang gediscussieerd aan de onderhandelingstafel. Saneringen in de kinderbijslag liggen gevoelig, omdat het alle Vlaamse gezinnen met kinderen in de portefeuille raakt. Vooral bij CD&V lag de besparing op de kinderbijslag moeilijk. De partij ging akkoord omdat het de weg vrijmaakte voor extra middelen in de zorg. Al valt ook dat uiteindelijk tegen. Een flink deel van het bijkomende budget, zo’n 100 miljoen van de beloofde 550 miljoen, moet door de zorgsector zelf worden bespaard. “Er wordt nu gestoeft met de verhoging van het welzijnsbudget. Dat lijkt meer dan vorige keer. Maar je moet goed opletten wat je er allemaal mee moet betalen”, klinkt het bij CD&V.
Bij Open Vld onderhandelde Maurits Van de Reyde mee over het luik Welzijn. “Ik ga er niet flauw over doen: ik had op meer gehoopt voor mensen met een beperking. Het gaat niet om weinig geld, maar het is zeker niet genoeg om de noden te dekken. Anderzijds is het wel positief dat er structurele hervormingen komen om de sector efficiënter te maken. Zo kunnen we sociaal ondernemerschap ondersteunen, waardoor meer mensen aangepaste zorg op maat kunnen krijgen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bijna 18.000 overlijdens meer dan verwacht: oversterfte in 2020 te wijten aan Covid-19 en hittegolf van augustus
Afgelopen jaar vielen in België 126.000 sterfgevallen te betreuren. Dat zijn er volgens een schatting van gezondheidsinstituut Sciensano 17.966 of 16,6 procent meer dan de verwachte 108.000. De oversterfte wordt gelinkt aan drie belangrijke dodelijke gebeurtenissen: de twee golven van de coronapandemie en de hittegolf van augustus. Dat meldt Sciensano vrijdag. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Weernieuws OVERZICHT. Sneeuwbuien trekken over Vlaanderen. Blijft de sneeuw ook liggen?
Een winterse neerslagzone trekt vandaag langzaam over ons land. Het KMI waarschuwt bestuurders zowel voor regen als voor gladheid. “De komende uren wordt het kouder”, zegt weerman Frank Dubocage. “De regen zal wellicht overal in Vlaanderen geleidelijk overgaan in smeltende sneeuw of zelfs sneeuw.” -
-
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt. -
Overleg slimme kilometerheffing in Brussel zal opgestart worden, verzekert Vervoort: “Wie moet men hier nu geloven?”
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is niet van plan om het werkschema voor het project SmartMove in vraag te stellen. SmartMove voorziet de invoering van een slimme kilometerheffing na overleg met een aantal actoren en de andere regeringen. "Ik staat borg voor het regeerakkoord en het is in die context dat ik mijn functie als minister-president uitoefen", zei Vervoort vanmiddag tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement. -
ASSISEN. Little John veroordeeld tot 27 jaar cel voor moord op Vietnamese studente
Het West-Vlaamse hof van assisen heeft John Vandoolaeghe (31) veroordeeld tot 27 jaar opsluiting voor de moord op Thi Xuan Nguyen (28). De Zonnebekenaar bracht de Vietnamese op 21 november 2016 in Ledegem om het leven. Het openbaar ministerie had 28 jaar opsluiting gevorderd. -
PREMIUM
De 16 vragen van De Wachter aan Lieven Boeve: “Toen mijn vader stierf, was ik 7. Ik zat vol vragen. ‘Waartoe dient dat hier allemaal?’”
415 reacties
frans vereken
Leo Duym
Jo Machiels
Kelly De Mol
Robin Hufton