Gewoonten na corona: handen schudden en zoenen geven?
Volledig scherm
PREMIUM
Gewoonten na corona: handen schudden en zoenen geven? © Shutterstock / Gutesa / Dean Drobot

Geven we na corona weer hand of kus? Of toch maar liever een ‘elleboogje’? “Corona heeft onze omgangsregels wel degelijk veranderd. Maar voor hoelang?”

We stopten de voorbije vijftien maanden met handen geven en kussen, we probeerden afstand te houden van medemensen, droegen mondmaskers én wasten vaak onze handen. Maar blijven we dat ook na corona doen? Een groot deel van onze lezers, dat op HLN.be hierover een poll invulde, denkt van wél. Maar gaan we echt elkaar geen kus of knuffel meer geven? U krijgt hier alle cijfers en hoogleraar psychologie Dirk Hermans (KU Leuven) legt uit hoe hij ons in de toekomst met elkaar ziet omgaan.

30 reacties

 • Jules Lamers

  2 maanden geleden
  De mens vergeet waanzinnig snel. Alles wordt terug zoals het was.
 • oswald billiet

  2 maanden geleden
  Met handen schudden, geen probleem. Wel is er een weerstand bij met met dat ellebogengetik. Het is tegennatuurlijk en lachwekkend. En handenwassen, dat is al altijd zo geweest. Dat is van kleins af goed ingeprent.
 • Gino Sinnesael

  2 maanden geleden
  Ik hoor vele mensen zeggen dat 'een hand geven' best kan vervangen worden door 'een vuistje geven', dan heb je ook geen last meer van zweterige handen, en blijft de binnenkant van je hand (waarmee je meer dingen aanraakt) 'bespaard', wat misschien wel gezonder is...
 • Levi Schrijvers

  2 maanden geleden
  Nooit niet mee gestopt met handen geven knuffelen etc!
 • Kurt Vanhaverbeke

  2 maanden geleden
  Bij ons geven we nog steeds een kus, aan moeder, vader, zus, broer en beste vrienden. Op z'n frans.