Gevangenis van Sint-Gillis
Volledig scherm
Gevangenis van Sint-Gillis © Photo News

Gevangenispersoneel in heel Vlaanderen legt het werk neer: “Het wantrouwen is groot”

Uit protest tegen de overbevolking en het personeelstekort heeft het personeel in de gevangenissen in Vlaanderen en Vorst en Sint-Gillis vandaag massaal het werk neergelegd. Enkel in Hoogstraten is er voldoende personeel aanwezig om het gebruikelijke dagschema te volgen. Dat meldt het Gevangeniswezen. 

 1. “We vrezen dat veiligheid hier nooit honderd procent gewaarborgd kan worden”: Petitie tegen detentiehuis gaat rond
  Kortrijk

  “We vrezen dat veiligheid hier nooit honderd procent gewaar­borgd kan worden”: Petitie tegen detentie­huis gaat rond

  Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil tegen februari 2022 een gesloten detentiehuis voor tot 50 kortgestrafte gedetineerden, in gewezen rusthuis Lichtendal. Dat zien omwonenden niet zitten, midden een woonwijk. Ze zijn met een petitie gestart. “We gaan de buurt bij het beleid van het detentiecentrum betrekken”, reageert Vincent Van Quickenborne.
 2. Na incident in gevangenis Merksplas: minister belooft meer opleiding rond conflictbeheersing
  PREMIUM
  Merksplas/Oudenaarde

  Na incident in gevangenis Merksplas: minister belooft meer opleiding rond conflictbe­heer­sing

  Het Gevangeniswezen pleit voor een adequate zorgomkadering op de psychiatrische afdelingen van de gevangenissen in Vlaanderen. Dat zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver als reactie op het incident in Merksplas. Tegelijkertijd belooft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) extra in te zetten op conflictbeheersing. “Dat zal opgenomen worden in de basisopleiding, maar ook huidige personeelsleden kunnen die opleiding volgen”, aldus Van Quickenborne.
 1. Vroeger zat hij zelf achter tralies, nu bouwt ex-bokser Ismaïl (44) mee gevangenissen én helpt hij gedetineerden: “Leven in de criminaliteit is niet zoals in de films, ik heb vier kogels overleefd”
  PREMIUM
  Gent

  Vroeger zat hij zelf achter tralies, nu bouwt ex-bokser Ismaïl (44) mee gevangenis­sen én helpt hij gedetineer­den: “Leven in de criminali­teit is niet zoals in de films, ik heb vier kogels overleefd”

  “De gedetineerden luisteren naar mij. Ik heb bijna drie jaar vastgezeten en heb vier kogels overleefd”, zegt voormalig Europees kampioen boksen Ismaïl Abdoul (44). Samen met vzw touché organiseert hij sessies conflictbeheersing bij gedetineerden in vier gevangenissen in Vlaanderen. “Ze voelen zich boos omdat ze niet begrepen worden, wij kanaliseren die woede en vormen een luisterend oor.”
 2. Personeel is geweld in gevangenissen beu na nieuw incident in Merksplas: “Sommigen durven op hun afdeling zelfs geen deuren meer openen”
  PREMIUM
  merksplas/Vlaanderen

  Personeel is geweld in gevangenis­sen beu na nieuw incident in Merksplas: “Sommigen durven op hun afdeling zelfs geen deuren meer openen”

  Het personeel van de gevangenis in Merksplas, maar ook in andere strafinrichtingen in Vlaanderen, is het beu na het zoveelste geweldincident waarbij gevangenisbewakers gewond zijn geraakt. Ze eisen dat de afdeling Hoge Veiligheid in Brugge onmiddellijk weer opengaat. “Wij zijn niet opgeleid om dergelijke zware gevallen op te lossen”, aldus Dirk Van Sprengel (ACOD). De geïnterneerde die dinsdag in Merksplas door het lint ging, verwondde eerder in Turnhout ook al enkele personeelsleden. Het gevangeniswezen én de minister van Justitie beloven wel maatregelen.