«Nu verwacht men dat mensen beter uit de gevangenis komen, zonder dat er met hen gewerkt wordt aan hun terugkeer in de maatschappij. Net dàt is de grote utopie", vindt de Oudenaardse gevangenisdirecteur Hans Claus
Volledig scherm
PREMIUM
«Nu verwacht men dat mensen beter uit de gevangenis komen, zonder dat er met hen gewerkt wordt aan hun terugkeer in de maatschappij. Net dàt is de grote utopie", vindt de Oudenaardse gevangenisdirecteur Hans Claus © Foto Ronny De Coster

Gevangenisdirecteur met 32 jaar ervaring: "Voer gevangenissen zoals we ze nu kennen af. Maar voer korte straffen wel uit"

"Schaf de gevangenis af. Vervang ze door kleinere detentiehuizen waar je met gedetineerden kan werken aan hun herstel". Dat zegt Hans Claus (56), gevangenisdirecteur met 32 jaar dienst op de teller. In één adem pleit hij ervoor korte straffen opnieuw uit te voeren. "Nu komen we pas in actie als het kalf verdronken is."

15 reacties

 • Roy Coocks

  3 jaar geleden
  Die wellicht linkse zou er beter voor ijveren dat uitgesproken straffen ook daadwerkelijk tot de laatste dag zouden worden uitgevoerd.
 • Jonathan Wouters

  3 jaar geleden
  ‘Werken aan hun herstel.’? Ze zijn niet ziek man, het zijn criminelen. Het probleem is linkse softies die de leiding krijgen over de gevangenissen. Harde straffen moeten we hebben en volle tijd uitzitten. Ze gedragen zich in de vak om sneller buiten te kunnen zodat ze terug aan de slag kunnen.
 • oswald billiet

  3 jaar geleden
  De directeur Claus is een van de weinige directeurs in gevangenissen die de gevolgen veroorzaakt door detentieschade bij lange gevangenisstraffen heeft ingeschat . Deze mensen hebben bij het vrij komen hulp en bijstand nodig om terug volwaardig aangepast aan de maatschappij te worden. Lange gevangenisstraffen brengen inderdaad geen verbetering meer teweeg, door verdringing van het schuldgevoel.
 • Anonymous

  3 jaar geleden
  Tv's, computers en de luxe buiten. Een bal rond hun enkels en hard laten werken. Geen vervroegde invrijheidsstellingen en er niet eerder uit dan wanneer de schade aan de slachtoffers betaald is. Indien dat laatste onmogelijk is laten wegrotten.
 • Leopold Vanhoof

  3 jaar geleden
  Zo lang je je poorten wagenwijd openzet voor alle criminelen uit Europa zal niets baten.
 1. Waar kwam dat vandaan? Bliksem slaat in op klaarlichte dag
  Play

  Waar kwam dat vandaan? Bliksem slaat in op klaarlich­te dag

 2. Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken
  Play

  Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken