Geschreven op 5 dagen en bewaard in een kluis: KU Leuven brengt het fascinerende verhaal van de Belgische grondwet
Denk jij dat de grondwet gewoon een saai stuk papier is? Dan wil de KU Leuven daar snel verandering in brengen. In 1831 werd de Belgische Grondwet aangenomen en daarmee is hij ook meteen de derde oudste grondwet ter wereld. De grondwet blijft het fundament van de rechtstaat, maar toch weten we er weinig over. De KU Leuven lanceerde om die reden de website: “De Grondwet voor iedereen”.
Wist je dat veel van de auteurs van de Belgische Grondwet twintigers waren? En dat die de basis van de tekst in nauwelijks vijf dagen tijd uitschreven? Of wist je dat de Belgische vlag volgens de Grondwet eigenlijk rood-geel-zwart is, en niet zwart-geel-rood? Het zijn maar enkele van de zaken die je kan ontdekken op de nieuwe site.
“De Belgische Grondwet behoort tot de oudste grondwetten die nog in gebruik zijn. Enkel de Amerikaanse en de Noorse zijn nog ouder. Daar mogen we best trots op zijn”, zegt professor en mede-initiatiefnemer Stefan Sottiaux. Sottiaux hoopt dat deze website iedereen kennis kan laten maken met onze grondwet.
Actuele dossiers
Op de website kan je op verschillende manieren de Grondwet en zijn geschiedenis leren kennen. Zo kan je bijvoorbeeld actuele dossiers door een grondwettelijke bril bekijken. Denk aan de coronamaatregelen, klimaatzaken of censuur op sociale media. “We maken de site met een groep experten op het gebied van grondwettelijk recht, rechtsfilosofie en ethiek. Maar we interviewden ook politici, leden van het grondwettelijk hof, en historici die hun kijk geven op grondwettelijke kwesties”, zegt initiatiefnemer professor Raf Geenens.
Enkele leuke weetjes:
1. Frankrijk heeft “liberté, égalité et fraternité” als leuze, maar België had een eigen, intussen vergeten versie met “liberté en tout et pour tous”.
2. De originele versie van de Grondwet wordt bewaard in een kluis in het Federaal Parlement
3. Persvrijheid en een verbod op censuur is een van de centrale vrijheden in de tekst. Dat komt omdat veel van de revolutionairen in de aanloop naar de Belgische Revolutie journalisten waren.
4. De Belgische Grondwet is gebaseerd op de ideeën van filosofen als Montesquieu en Benjamin Constant.
5. De Grondwet is nog altijd onvolledig. De grondwetgevers wilden nog, zoals dat wereldwijd de gewoonte is bij een grondwet, een “preambule” toevoegen. Een inleidende tekst die de onderliggende filosofie en grondslagen toelicht. Maar die is er tot op de dag van vandaag nooit gekomen.
“Fundament voor onze democratie”
De website richt zich volgens de initiatiefnemers bewust op een breed publiek. Van een absolute leek tot juristen, en politici. Ook het onderwijs kan makkelijk gebruik maken van de website. “Constitutionele geletterdheid, kennis over het hoe en waarom van onze grondwet, is een belangrijk fundament van onze democratische samenleving. Deze website wil dat fundament versterken”, zegt Christophe Maes van het Leuven Centre for Public Law.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CD&V wil af van ‘1 kopen, 1 gratis’ bij verse voeding
CD&V wil af van winkelpromoties zoals ‘1 kopen, 1 gratis’ voor landbouw- en voedingsproducten. Dat melden de kranten van Mediahuis vandaag. "Onder impuls van de grote supermarktketens is een race to the bottom bezig. En die kan niet blijven duren", zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick, die een wetsvoorstel indient. -
Livios
Zachter weer, hét ideale moment om je woning te schilderen: onze tien tips voor een topresultaat
Het kwik klimt gestaag richting een mooi lenteweertje. En dat is niet alleen het ideale moment om je terrasstoelen opnieuw uit te stallen. Ook die verfborstel mag je nu opdiepen, want schilderen doe je het allerbest bij temperaturen rond de 17 à 18°C. Waar dien je verder allemaal rekening mee te houden voor een ultiem resultaat? Bouwsite Livios somt tien tips op. -
PREMIUM
Huurprijs van beachbars gaat maal 23: “Je kan toch geen 8 euro voor een pintje tellen terwijl ze er op de dijk maar 3 vragen?”
Duurder dan een bitcoin en een kilo goud samen: de huurprijs voor een strandbar aan onze kust. In Middelkerke en Nieuwpoort betalen ondernemers al meer dan 100.000 euro om een half jaar cafébaas te spelen op het strand. Hoe kan dat? Zelfs wie zotte prijzen betaalt, snapt het niet altijd. “Middelkerke, ligt dat op Ibiza tegenwoordig?” -
-
PREMIUM
Tandvleesontsteking is gevaarlijk voor je hele lijf: “Als je zwanger bent, loop je door parodontitis hoger risico op vroeggeboorte”
Tandvleesontsteking kan voor veel meer ellende zorgen dan alleen die in je mond. Daarom zouden artsen en tandartsen beter moeten samenwerken. Dat zegt Frank Herrebout, voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging voor tandartsen. “En parodontitis word je niet gewaar. Als je tanden loskomen, is het meestal te laat”, zegt hij. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten. -
PREMIUM
België “extralegaal” splitsen zoals De Wever wil: hoe zou dat juist gaan?
Confederalisme en Vlaams zelfbestuur, dat wil Bart De Wever ‘extralegaal’ realiseren. Qué? Suggereert de N-VA-voorzitter nu om een staatshervorming via illegale weg of een revolutie af te dwingen? “Nee”, verzekert het N-VA-hoofdkwartier. Maar de grondwet is in dit scenario wel even niet van tel. Hoe zit dat in elkaar? -
PREMIUMCOLUMN
Belgisch vlaggen: ‘Vanaf de andere kant hangt ie goed’
Die Belgen houden ons lelijk voor het lapje, dacht ik toen ik premier Rutte afgelopen dinsdag in Brussel voor een omgekeerde Nederlandse vlag zag staan. Het bestáát toch niet, dat je een nationale driekleur van je directe buren voor de tweede keer op zijn kop hangt?