De burgemeester van Gent Daniël Termont.
Volledig scherm
De burgemeester van Gent Daniël Termont. © BELGA

Gent vervangt allochtoon door 'persoon met migratieachtergrond'

Een jaar geleden maakte de stad Gent bekend het woord allochtoon uit het officiële taalgebruik te schrappen. Nu heeft de stad eindelijk een nogal lang alternatief gevonden: persoon met migratieachtergrond. Niet iedereen reageert even enthousiast op deze term.

 1. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.
 2. "Jongeren zijn helemaal niet bezig met integratie"

  "Jongeren zijn helemaal niet bezig met integratie"

  De integratiegedachte, die nu zo normaal lijkt in het debat rond diversiteit, bestond vroeger amper. En als het van de jongeren van vandaag afhangt, van die met een migratieachtergrond toch, dan verdwijnt die gedachte opnieuw helemaal van de voorgrond. Dat zegt Mohamed Chakkar, coördinator van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen, in het boek 'Migratiemaatschappij', dat op 11 maart verschijnt. De publicatie van het Kruispunt Migratie-Integratie laat twintig stemmen aan het woord over 'samenleven in diversiteit'.
 3. Onze reporter meet schade op na overstroming in Westhoek: “Stroomafwaarts loopt de IJzer opnieuw buiten zijn oevers”

  Onze reporter meet schade op na overstro­ming in Westhoek: “Stroomaf­waarts loopt de IJzer opnieuw buiten zijn oevers”

  Na hevige regenval trad de rivier de IJzer in de Westhoek buiten zijn oevers, onder andere in Roesbrugge en Stavele. Het peil van de rivier is daar vandaag drie centimeter gedaald, maar verderop stroomafwaarts stijgt het waterpeil weer: “In Lo-Reninge treedt de IJzer buiten zijn oevers”, zegt VTM NIEUWS-journalist Klaas Danneel. “De brandweer is volop aan het pompen. Op sommige plaatsen ze nog zandzakken bij.” Bekijk hierboven zijn verslag.