GEMS-voorzitter Erika Vlieghe.
Volledig scherm
GEMS-voorzitter Erika Vlieghe. © ID / CHRISTOPHE DE MUYNCK

GEMS pleit voor sluiting nachtleven, trouwfeesten weer beperkt tot 50 personen

Expertengroep GEMS, die de overheid adviseert, pleit voor een nieuwe reeks coronamaatregelen. Dat meldt Le Soir. Het document met adviezen dat de krant kon inkijken, dateert van gisteravond en bevat verschillende voorstellen, zoals een nieuwe sluiting van het nachtleven en het weer beperken van het aantal aanwezigen tot 50 op trouw- en andere privéfeesten. Woensdag komt het Overlegcomité bijeen om formeel over eventuele nieuwe maatregelen te beslissen. De experten van de GEMS zijn intussen niet te spreken over het perslek.

 1. Zorgsector in open brief: “Systeem nu al onder grote druk en de winter moet nog beginnen”

  Zorgsector in open brief: “Systeem nu al onder grote druk en de winter moet nog beginnen”

  De zorgsector heeft dinsdag in aanloop naar het Overlegcomité opnieuw aan de alarmbel getrokken nu de vierde golf van het coronavirus in combinatie met andere infecties en de gewone zorgverlening die nu volop weer draait, andermaal forse druk dreigt te zetten op het hele zorgsysteem. In een open brief roepen een twintigtal zorgorganisaties dinsdag op om zeker voldoende voorzichtigheid in te bouwen zodat een nieuwe overbelasting van het zorgsysteem vermeden kan worden.
 2. Opnieuw naar een lockdown? Over één zaak is iedereen in de zorgsector het eens tijdens vierde golf: “Met huidige regels komen we er niet”
  PREMIUM

  Opnieuw naar een lockdown? Over één zaak is iedereen in de zorgsector het eens tijdens vierde golf: “Met huidige regels komen we er niet”

  De druk op de ziekenhuizen neemt verder toe. Er liggen nu al meer covidpatiënten in de ziekenhuizen dan door statistici verwacht werd op de piek van de vierde golf. Maar die piek hebben we nog niet bereikt. En wanneer die komt, weten we ook niet. In Nederland is de situatie voorlopig iets beter, al evolueert die in dezelfde richting. De Nederlandse expertengroep OMT vindt daarom de tijd rijp om twee weken lang evenementen te schrappen, bioscopen en theaters te sluiten, en sluitingstijden en groepsgrootte in de horeca te beperken. Experts van de Belgische expertengroep zijn geen voorstander van zulke drastische maatregelen, al zijn ze het er wel over eens dat de huidige regels niet volstaan.