Abdelhamid Abaaoud.
Volledig scherm
Abdelhamid Abaaoud. © ap

Geheime diensten in ons land bundelen krachten in strijd tegen terrorisme

Bijna drie jaar na de terreuraanslagen in Zaventem en Brussel gaan onze twee inlichtingendiensten, de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV, beletten dat in de strijd tegen het terrorisme nog informatie verloren gaat. Vanaf deze maand werken de antiterrorismekantoren van de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst samen in één Counter Terrorism-platform. Dat is ondergebracht in het gebouw van de Staatsveiligheid, bericht De Tijd.

 1. Teruggekeerde Syriëstrijders zijn grootste zorg niet meer: we moeten vooral bang zijn van wie hiér is gebleven
  PREMIUM

  Terugge­keer­de Syriëstrij­ders zijn grootste zorg niet meer: we moeten vooral bang zijn van wie hiér is gebleven

  Van de honderd Syriëstrijders die terug in ons land verblijven, wordt driekwart momenteel niet meer beschouwd als een ernstig terroristisch gevaar. Bij de vrouwen loopt dat aandeel zelfs op tot 90%. De grootste dreiging gaat op dit ogenblik uit van geradicaliseerden die nooit zijn vertrokken. Zo'n vijftig van hen staan als 'homegrown terrorist fighters' op de OCAD-lijst en een kleine twintig lopen vrij rond.
 2. Na tweede uithaal van Trump over Frankrijk: “3 jaar na aanslagen in Parijs zou ‘common decency’ gepast zijn geweest"

  Na tweede uithaal van Trump over Frankrijk: “3 jaar na aanslagen in Parijs zou ‘common decency’ gepast zijn geweest"

  De Franse president Emmanuel Macron heeft voor het eerst gereageerd op de reeks tweets van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij zich kritisch had uitgelaten over Frankrijk. “Bondgenoten zijn elkaar respect verschuldigd”, heeft de Franse president in een interview met de Franse zender TF1 gezegd. Eerder vandaag had de Franse regeringswoordvoerder Benjamin Grivaux Trump ook al verweten een gebrek aan fatsoen te hebben.