Geert Molenberghs: "We gaan naar dominantie van omikron tussen Kerstmis en Nieuwjaar. En dat is een voorzichtige schatting”
Het lijkt erop dat de omikronvariant nu ook in ons land zijn opmars heeft ingezet. Viroloog Marc Van Ranst meldde vanmiddag dat hij intussen al goed is voor 8 procent van alle geregistreerde besmettingen en volgens microbioloog Emmanuel André was dat vanavond laat al gestegen tot 10 procent. Biostatisticus Geert Molenberghs bevestigt: “We gaan naar een dominantie van omikron tussen Kerstmis en Nieuwjaar. En dat is een voorzichtige schatting.”
“Het gaat snel", aldus Molenberghs. “We zaten maandag nog op 3 procent, maar met een verdubbelingssnelheid van twee tot drie dagen was het percentage van vandaag te verwachten. Het is ook wat we zien in Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Je ziet daar diezelfde groeisnelheid bij omikron.”
Lees verder onder de video: “We moeten omikron vertragen, maar ons eerst focussen op de deltavariant”
“Een verdubbeling om de 2,5 dagen wil zeggen dat het in een week tijd om een verachtvoudiging gaat”, gaat hij verder. “Twee maal twee maal twee. Als we nu op 8 procent zitten, komen we over een week dus uit op 64 procent: 16 over 2,5 dagen, 32 over 5 dagen en 64 over 7,5 dagen.”
Kerstmis
Dat is exact op Kerstmis. “Ik denk dat het voorzichtig is om te zeggen dat we tussen Kerstmis en Nieuwjaar naar een dominantie van omikron gaan", formuleert de biostatisticus het liever. “Bij meer dan 50 procent van de coronabesmettingen zal het dan om de omikronvariant gaan.”
Ook biostatisticus Tom Wenseleers gaat daarvan uit. “Allicht wordt de nieuwe variant hier dominant tussen Kerstmis en Nieuwjaar”, laat hij op zijn beurt optekenen.
Volgens Molenberghs mogen we ook niet vergeten dat de opmars van omikron gebeurt tegen de achtergrond van een zich pas terugtrekkende deltavariant. “De coronacijfers zijn intussen al behoorlijk gedaald - ze zijn wel nog altijd hoog, zelfs zonder omikron zouden we zeggen dat we nog even vol moeten houden - en er is ook goed nieuws van de diensten intensieve zorg. Daar zitten we vandaag op 761 patiënten, terwijl we van 837 komen. Dat zijn er al 70 minder en dat is positief.”
Intensieve zorg
“Anderzijds zien we dat de Britten hebben ingeschat dat de R-waarde van de omikronvariant tussen 3 en 5 ligt, waar dat voor delta nog 1,1 of 1,2 was. Dan gaat het heel snel. We moeten de diensten intensieve zorg dan ook zo snel mogelijk vrij krijgen. Want ook al zou omikron wat minder ziektemakend zijn, door de heel snelle verspreiding kunnen er toch nog veel mensen in het ziekenhuis terechtkomen.”
In Nederland viel vandaag de term ‘harde lockdown’ en wordt er nagedacht over strengere maatregelen, terwijl ze daar nu al vrij streng zijn. Zo moet de horeca er om 17 uur al de deuren sluiten. Komen er bij ons ook strengere maatregelen aan? “Het is volgende week Overlegcomité en we zullen zien waar we staan. Ik doe daar als GEMS-lid geen voorafname op. Maar het is duidelijk - en dat heeft de minister van Volksgezondheid ook gezegd - dat versoepelen niet aan de orde is en strengere maatregelen niet uit te sluiten zijn.”
(lees verder onder de video)
Privécontacten
Of de komende omikrongolf nog in bedwang te houden is “mits een snelle uitrol van de boosters en het behoud van de huidige maatregelen”, zoals viroloog Steven Van Gucht eerder vandaag zei? “De booster en de maatregelen zijn nodig”, aldus Molenberghs. “Waarschijnlijk zullen de maatregelen aangescherpt moeten worden. We moeten minstens de huidige behouden. Wat we vandaag al kunnen doen? De maatregelen van vandaag opvolgen en onze contacten - ook privécontacten - beperken. Met 50 thuis afspreken omdat het nu eenmaal mag, is geen goed idee. En we moeten ook zo snel mogelijk de boosterprikken toedienen.”
LEES OOK:
Herbekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tegen 2026 willen longartsen screening naar longkanker bij Vlaamse bevolking: “Vroegtijdig opsporen zorgt voor kwart minder sterfgevallen”
In Nederland loopt de komende maanden een onderzoek bij (ex-)rokers om longkanker vroegtijdig op te sporen. Ook in Vlaanderen willen longartsen een screening invoeren bij hoogrisicopatiënten, zoals nu al voor borstkanker en darmkanker gebeurt. De Vlaamse Werkgroep Longkankerscreening hoopt tegen 2026 een dossier in te dienen bij de Vlaamse overheid. “Patiënten bij wie longkanker vroeg ontdekt wordt, hebben een hogere levensverwachting.” -
PREMIUM7
ONZE OPINIE. “Gevonden! Een nieuw CD&V-boegbeeld voor Antwerpen!”
Zoeken ze bij CD&V nog een boegbeeld voor Antwerpen? Want meer dan Annelies Verlinden voelt deze vrouw zich duidelijk geroepen: Cathy Berx. De Antwerpse gouverneur snijdt tegenwoordig haar christendemocratische collega uit West-Vlaanderen Carl Decaluwé te pas en te onpas de pas af in de drang om ons leven in een betere plooi te leggen. Pizzadozen tellen in tijden van pandemie, de toegang tot recreatiedomeinen beperken in tijden van vandalisme of het hervormen van de waterfactuur in tijden van droogte? Cathy Berx is your woman! -
Kortrijk
Kamping Kitsch Club uitverkocht met 25.000 bezoekers, door ‘penisverlenging’ kunnen er nóg eens 500 bij: “Ook schaars geklede OnlyFans-modellen Nanoe Vaesen en Roxy Rox komen”
Tijd om de gouden kettingen en zweetbandjes weer uit de kast te halen. Kamping Kitsch Club is uitverkocht met 25.000 bezoekers, maar het grootste verkleedfestival van de Benelux brengt nu voor late beslissers nog 500 extra tickets in omloop. -
-
PREMIUM
Veel ouders twijfelen over kindervaccinatie: “Communicatie zal cruciaal zijn als ministers kinderprik goedkeuren”
De Hoge Gezondheidsraad adviseert dan wel dat ook 5- tot en met 11-jarigen gevaccineerd worden tegen het coronavirus, ruim de helft van de ouders ziet dat niet meteen zitten. “Schrik om je kind op lange termijn met een onbekende bijwerking op te zadelen kan zwaar wegen.” -
Spaargids.be
Betere voorwaarden gevonden bij een andere bank? Zo stap je gratis over
107.000 Belgen veranderden afgelopen jaar van bank via de bankoverstapdienst ‘Bankswitching’. Waarom is het soms een goed idee om van bank te veranderen? En hoe werkt zo’n overstap precies? Spaargids.be legt uit. -
WEERBERICHT. Hier en daar nog kans op lokale buien
Na het oplossen van het ochtendgrijs krijgen we vandaag wisselend bewolkt weer, met kans op enkele lokale buien. De temperaturen schommelen tussen 22 en 26 graden, meldt het KMI. -
Spaargids.be
Wat betekent een afkoelende woningmarkt voor wie vandaag wilt kopen? "Snel beslissen is nog altijd aan de orde"
Volgens de vastgoedbarometer van de federatie van notarissen (Fednot) zijn er in de eerste helft van dit jaar 2% minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Wat brengt die lichte afkoeling van de woningmarkt met zich mee? Zijn er minder biedingen en bezichtigingen? Is dit nu het goede moment om te kopen? Spaargids.be geeft advies.