Geert Molenberghs.
Volledig scherm
Geert Molenberghs. © BELGA/PN

Geert Molenberghs: "We gaan naar dominantie van omikron tussen Kerstmis en Nieuwjaar. En dat is een voorzichtige schatting”

Het lijkt erop dat de omikronvariant nu ook in ons land zijn opmars heeft ingezet. Viroloog Marc Van Ranst meldde vanmiddag dat hij intussen al goed is voor 8 procent van alle geregistreerde besmettingen en volgens microbio­loog Emmanuel André was dat vanavond laat al gestegen tot 10 procent. Biostatisticus Geert Molenberghs bevestigt: “We gaan naar een dominantie van omikron tussen Kerstmis en Nieuwjaar. En dat is een voorzichtige schatting.”

 1. Tegen 2026 willen longartsen screening naar longkanker bij Vlaamse bevolking: “Vroegtijdig opsporen zorgt voor kwart minder sterfgevallen”
  PREMIUM

  Tegen 2026 willen longartsen screening naar longkanker bij Vlaamse bevolking: “Vroegtij­dig opsporen zorgt voor kwart minder sterfgeval­len”

  In Nederland loopt de komende maanden een onderzoek bij (ex-)rokers om longkanker vroegtijdig op te sporen. Ook in Vlaanderen willen longartsen een screening invoeren bij hoogrisicopatiënten, zoals nu al voor borstkanker en darmkanker gebeurt. De Vlaamse Werkgroep Longkankerscreening hoopt tegen 2026 een dossier in te dienen bij de Vlaamse overheid. “Patiënten bij wie longkanker vroeg ontdekt wordt, hebben een hogere levensverwachting.”
 2. ONZE OPINIE. “Gevonden! Een nieuw CD&V-boegbeeld voor Antwerpen!”
  PREMIUM
  7

  ONZE OPINIE. “Gevonden! Een nieuw CD&V-boeg­beeld voor Antwerpen!”

  Zoeken ze bij CD&V nog een boegbeeld voor Antwerpen? Want meer dan Annelies Verlinden voelt deze vrouw zich duidelijk geroepen: Cathy Berx. De Antwerpse gouverneur snijdt tegenwoordig haar christendemocratische collega uit West-Vlaanderen Carl Decaluwé te pas en te onpas de pas af in de drang om ons leven in een betere plooi te leggen. Pizzadozen tellen in tijden van pandemie, de toegang tot recreatiedomeinen beperken in tijden van vandalisme of het hervormen van de waterfactuur in tijden van droogte? Cathy Berx is your woman!