HLN
Volledig scherm
PREMIUM
© HLN

Geert Molenberghs vraagt preventieve testing in scholen: “Zoniet raakt elk kind in het lager en kleuteronderwijs dit semester besmet”

Kinderen zijn in deze vierde golf wél een motor van de epidemie, waarschuwt Geert Molenberghs. “De circulatie van corona in de basisscholen is dubbel zo hoog als in de Vlaamse samenleving. Sinds eind oktober krijgt het virus de vrije loop onder de nog niet geprikte min-twaalfjarigen. Als we hen niet preventief testen, zal heel het schoolsysteem deze semester besmet geraken.” Lees hier ook hoe Duitsland wél een barrière opwerpt door kinderen twee keer per week te laten likken aan een lolly-pool-pcr-test: toch al minder vervelend dan met een wisser in hun neus wroeten.

  1. Coronatest nodig? Da’s vaak láng aanschuiven: “Er zijn al wachtende mensen flauwgevallen”
    PREMIUM

    Coronatest nodig? Da’s vaak láng aanschui­ven: “Er zijn al wachtende mensen flauwgeval­len”

    Nu de coronacijfers fors stijgen, groeien ook de wachtrijen aan de testcentra zienderogen aan. In Turnhout moest je maandag zelfs vier uur ‘in de file’, maar zowat overal in Vlaanderen is het alle hens aan dek. Al hebben ze de druk in sommige steden wel onder controle. “De vraag naar de dokters en verpleegkundigen is enorm. En ze zitten al zo op hun tandvlees.” We schoven mee aan en voelden de frustraties, maar ook dankbaarheid.