Geert Molenberghs over piek omikron: "Het gaat nu ongeveer gebeuren. Gemiddeld aantal besmettingen kan over twee tot drie dagen beginnen te dalen”
De piek van de omikrongolf in ons land is nu echt in zicht. Biostatisticus Geert Molenberghs verwacht op basis van de meest recente cijfers dat het gemiddelde aantal besmettingen woensdag of donderdag zal beginnen te dalen. Daarmee is hij nog iets optimistischer dan viroloog Steven Van Gucht. Die zei afgelopen vrijdag dat hij de piek eind deze week of volgende week verwachtte.
Lees meer over het coronavirus in ons dossier.
Is het dan eindelijk zo ver?
Molenberghs: “Ja, het lijkt erop dat we nu vrij snel naar een daling van het gemiddelde aantal besmettingen zullen gaan. In de meest recente dagcijfers - als we die vergelijken met een week ervoor - beginnen we al een afname te zien. Natuurlijk tegen de achtergrond van de vaststelling dat we met ons testbeleid aan de limiet zitten en dat we nog een hoge positiviteitsratio hebben. Die laatste lijkt echter ook niet meer door te stijgen.”
Wanneer verwacht u de piek exact?
Molenberghs: “Het gaat nu ongeveer gebeuren. Ik verwacht dat het gemiddelde aantal besmettingen over twee tot drie dagen zal beginnen te dalen. Slag om de arm is wel: is deze evolutie duurzaam? Zal die zich doorzetten of gaat het om een tijdelijke hick-up in de cijfers? De vooruitzichten voor de komende dagen zijn evenwel niet ongunstig wat dat betreft.”
Verwacht u dat de curve bij ons even snel omlaag zal gaan als in andere landen?
Molenberghs: “Dat hangt ervan af. Als je alle maatregelen over boord gooit kom je in een andere situatie terecht dan als je de logica van de coronabarometer blijft volgen. We hebben op veel plaatsen evenwel al gezien dat een snelle stijging gevolgd werd door een snelle daling bij een zeer besmettelijke variant. Het zou dus kunnen. Het is wel nog wat te vroeg om daar precieze termijnen op te kleven. Dat moet het modelleringsteam nog bekijken.”
In het wetenschappelijk tijdschrift Science toonden experten zich afgelopen week optimistisch. Ze zeiden dat ze “een periode van rust” verwachtten eenmaal omikron voorbij was. Wat denkt u?
Molenberghs: “De kans bestaat, maar we moeten echt voorzichtig zijn dat we onszelf niets wijsmaken. Er is ook lang gedacht dat delta zó besmettelijk was dat het moeilijk zou worden voor een nieuwe variant om er nog aan voorbij te gaan. Maar kijk: omikron is gekomen. Die was wel minder ziekmakend. Dat gezegd zijnde, lijkt de kans wel groot dat het voor langere tijd rustig blijft. Maar zeker is dat niet. Er circuleert veel virus in de wereld, wat wil zeggen dat het nooit uitgesloten is dat er nieuwe varianten ontstaan.”
Mogen we eind dit jaar sowieso een nieuwe golf verwachten?
Molenberghs: “Het is veel te vroeg om daar al iets over te zeggen, maar het is belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheid. Dat is iets waar de meeste experten het wel eens over zijn. Mensen die denken dat nu de endemische fase intreedt en dat we er voorgoed van af zijn, zijn iets te voorbarig. Net omdat de winter onzeker is. Maar ook in andere seizoenen kunnen er opflakkeringen voorkomen. Denk maar aan vorige zomer, toen er zelfs in een aantal warme landen in Europa grote opflakkeringen waren. Dat heeft ook met het reisgedrag in de zomer te maken. De langere toekomst is moeilijk te voorspellen.”
Bekijk ook: Steven Van Gucht: “Piek vijfde golf lijkt in zicht”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OVERZICHT. Aantal besmettingen stijgt minder snel, wel meer patiënten in ziekenhuizen en op intensieve
Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land stijgt vandaag opnieuw minder snel. Dat blijkt uit niet-geconsolideerde cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano, die door het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) meegedeeld werden. Het aantal hospitalisaties zakt zelfs voor het eerst weer. Het totale aantal patiënten dat in onze ziekenhuizen en op de diensten intensieve zorgen ligt, stijgt wel door. -
Weyts houdt vast aan timing eindtermen
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts houdt vast aan de vooropgestelde timing om vanaf september 2023 te kunnen starten met de nieuwe eindtermen in de derde graad van het secundair onderwijs. Dat heeft de N-VA-minister donderdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Elisabeth Meuleman (Groen) en Hannelore Goeman (Vooruit). Om regelgevend tijdig klaar te zijn, suggereert Weyts om te werken met een voorstel van decreet in plaats van een ontwerp van decreet. Dat gaat doorgaans sneller omdat de tekst dan niet via de Raad van State moet passeren. -
Kate Middleton zweert bij dit type handtas: met deze 15 exemplaren kan je haar na-apen
Voor mode-inspiratie kijken we graag naar de royals. Dé queen van de handtassen is zonder twijfel Kate Middleton. De hertogin van Cambridge zweert bij compacte handtassen. Praktisch, want er is net genoeg ruimte voor je telefoon, portemonnee, lippenstift en nog wat extra spullen, en toch stijlvol. Treed in haar voetsporen met deze vijftien trendtoppers, zonder koninklijk prijskaartje. -
-
Gouden Formule 13
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
Equal Pay Day: vrouwen moeten 79 dagen langer werken om aan hetzelfde loon als mannen te komen
Ook in 2023 blijven de traditionele rolpatronen nog steeds sterk aanwezig binnen een gezin: de eerste plaats van vaders blijft nog altijd de werkvloer, die van vrouwen bij de kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de TOR-onderzoeksgroep van de vakgroep Sociologie van de VUB in opdracht van vrouwenbeweging ZIJkant naar aanleiding van Equal Pay Day, die dit jaar op 20 maart valt. -
HLN Shop
De robotstofzuiger poetst droog én nat: wat zijn de troeven en obstakels van zo'n toestel?
Sinds de robotstofzuiger onze huiskamers verovert, liggen die er consequent proper(der) bij. En het briljante is dat je er zelfs niet eens voor uit je luie zetel hoeft te komen. HLN Shop verzamelt alles wat je moet weten over dit handige huishoudgadget. -
PREMIUM15
Herman De Croo stort uit eigen beweging ruim 210.000 euro terug: “Hij ziet echt af van deze heisa”
Herman De Croo (Open Vld) stort uit eigen beweging ruim 210.000 euro terug aan de Kamer. De oud-Kamervoorzitter hoopt zo een punt te zetten achter de hele heisa rond de onwettige pensioenextra’s. “Hij vindt het vreselijk dat zijn naam en reputatie nu zo door het slijk worden gehaald.”