Geert Molenberghs: “Aantal patiënten op intensieve kan in slechtste geval nog verdriedubbelen, maar zo erg als vorig jaar wordt het zeker niet meer”

Het aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt weer sneller. Maandag werden 3.902 gevallen opgetekend in één dag tijd. Het is al bijna een half jaar geleden dat dit aantal nog zo hoog lag. “Vlaanderen heeft het gevoel dat het helemaal voorbij is, maar dat is niet zo”, waarschuwt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) in HLN LIVE. Hij benadrukt wel dat de situatie in de ziekenhuizen zeker niet meer zo erg zal worden als vorig jaar.

38 reacties

 • Linda MOENS

  1 maand geleden
  Als gewone steveling ga ik er vanuit dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames met het driedubbele verminderen i.p.v. vermeerderen. Het aantal gevaccinneerden, bijna 92 %, is toch niet meer van die aard dat de cijfers blijven ontsporen ? En binnenkort zit iedereen aan een een 3de prik. Als dit zo is, komen we hier nooit meer uit.
 • Liesbeth Cuppens

  1 maand geleden
  Wanneer menbu nog niet inziet dat men de coronaprik moet verplichten, dan vraag ik mij af wanneer wel. Behalve medische redenen is geen enkele uitleg om geen prik te laten zetten.
 • Emmanuel Veraart

  1 maand geleden
  Het wordt nu stillaan duidelijk dat het gehoopte resultaat van het vaccineren er niet is en als je het mij vraagt er ook nooit zal komen.
 • paul De Ganck

  1 maand geleden
  velen denken hier dat ze niet zwaar ziek kunnen worden door corona ondanks het feit dat men dubbel gevaccineeerd is
 • Dirk Van Den Bossche

  1 maand geleden
  Doen zoals in Italie : geen coronapaspoort, niet binnen op het werk en loonverlies tot je gevaccineerd bent. Bij de eerste lockdown zwaarst getroffen , dus de juiste beslissing is zwaarste maatregel. Hier zijn ze al 6 maanden bezig over verplichting in de zorgsector en ze weten nog niet hoe ze het kunnen verplichten.
 1. Klassiek spaarboekje bij grootbank? Dan verdubbelen je spaarcenten na… 636 jaar
  Spaargids.be

  Klassiek spaarboek­je bij grootbank? Dan verdubbe­len je spaarcen­ten na… 636 jaar

  De rente op onze spaarboekjes is al lang geen vetpot meer. Bij de wettelijke minimumrente voor gereglementeerde spaarrekeningen, die de meeste grootbanken hanteren, duurt het liefst 636 jaar vooraleer je spaarcenten verdubbelen. Wie kiest voor spaar- of beleggingsproducten met een hoger rendement, slaagt er mogelijk wel nog in om bij leven zijn kapitaal met 100% te zien aangroeien. Spaargids.be beschrijft hoe dat kan.
 2. Infectioloog Callens deelt frustratie na moeilijke nacht op corona-afdeling: “Iemand naar huis gestuurd die ik liever in het ziekenhuis had gehouden”

  Infectio­loog Callens deelt frustratie na moeilijke nacht op corona-afdeling: “Iemand naar huis gestuurd die ik liever in het ziekenhuis had gehouden”

  De werkdruk voor ziekenhuizen wordt alsmaar groter in deze vierde coronagolf en dat leidt soms tot moeilijke situaties voor de artsen. In het Universitair Ziekenhuis in Gent is gisteravond een coronapatiënt terug naar huis gestuurd omdat er nog plaats vrijgehouden moest worden voor andere patiënten die mogelijk nog zieker waren. “Alles verliep veilig en de patiënt kan thuis opgevolgd worden, maar in de ideale omstandigheden had ik die persoon nog één tot twee dagen in observatie willen houden, maar dat kon nu niet”, vertelt infectioloog Steven Callens onze redactie.
 3. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.