'Betaald met Congolees bloed', werd er deze week tegen de gevel van het KMSKA geprojecteerd.
Volledig scherm
PREMIUM
'Betaald met Congolees bloed', werd er deze week tegen de gevel van het KMSKA geprojecteerd. © RV

Geen woord over de miljarden die in Belgische zakken verdwenen en daar heeft Filip een goede reden voor

Koning Filip heeft spijt van de wonden die België in Congo heeft geslagen. Hij noemt de “geweld- en gruweldaden” in de tijd van Congo Vrijstaat van Leopold II en “het leed en de vernederingen” die in de daaropvolgende koloniale periode zijn toegediend. Over de oneerlijke manier waarop België zich 75 jaar lang op de kap van Congo heeft verrijkt, zwijgt hij. En daar heeft hij een goede reden voor.

117 reacties

 • Bart Lauwers

  1 jaar geleden
  Natuurlijk heeft de koning daarvoor een goede reden , zelfs meerdere redenen ... maar de belangrijkste is dat net diegene die het meeste roofden en plunderden in Congo nu allemaal tot de adel behoren en schatrijk zijn. Net zij steunen de monarchie en betalen de politici ... de rest is bijzaak voor de koning want een schadeloosstelling komt uit de zakken van de burgerbevolking. Dus als je echte de kolonisatie wil bestraffen : pak de adel en multinationals aan !
 • oswald billiet

  1 jaar geleden
  Er zijn er twee vergeten in dit artikel: de machtige Sociëté Génerale destijds en de Union Minière. Beiden waren de echte machtshebbers in de toenmalige Congo inzake de exploitatie van het land. België is er zeer rijk door geworden. Pikant détail, de eerste atoombom werd gemaakt met uranium uit Belgisch Congo.
 • Marcel Willems

  1 jaar geleden
  veel Vlamingen vergeten dat Vlaanderen is die tijd franssprekend was en dat hier de rijken woonden .Schuif dat dus niet af op de Walen.Misschien zit een deel van dat geld begrepen in de 173 miljard die in de paradijzen verscholen zit.Anderzijds heeft Belgie en veel landen met kolonies zijn levensstandaard te wijten aan het hebben kolonies.
 • Franc saas

  1 jaar geleden
  De Filip zal wel weten wat hij mag en kan zeggen en wat niet ,De Filip graait nu ook uit de kluis vol met geld afkomstig van diefstal uit de Congo ,gestolen onder een schrikbewind van martelingen en moorden ...Niet de gewone Belg heeft zich verrijkt. De koning ,zijn Familie en de entourage wel.
 • Roger Declercq

  1 jaar geleden
  En wat met Ruanda en Urundi, ook protectoraten van België? Of hebben de Belgen zich daar braaf gedragen. Als men toch geld wil uitgeven aan Congo, kunnen deze gebieden er ook maar van profiteren, we zijn toch aan het uitdelen.