Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © thinkstock

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

303 reacties

 • Tom de Koker

  2 jaar geleden
  Stel ik verkoop dit jaar mijn huis nog. Heb ik dan recht op de woonbonus als ik in 2020 een nieuw huis koop en dit niet mijn eerste woonst is. Of is dit enkel van toepassing als je effectief 2 huizen bezit ?
 • Lisette Theunis

  2 jaar geleden
  Dat de CD&V hierin mee gaat is voor mij totaal onbegrijpbaar. Normaal geef je een woonbonus om iemand de mogelijk te geven om zijn eerste woning te kunnen verwerven. Deze bonus kan je na elke 5jaar eventueel wat bijsturen. De aftrek van al de volgende woningen kan je dan ook best volledig afschaffen en het uitgespaarde geld aanwenden om een degelijk gekontroleerde sociale huisvesting te financieren.
 • james vroman

  2 jaar geleden
  Frakken aan en naar Brussel, betogen!! betogen tegen wat ..de algemene afschaffing van de woonbonus ? pas maar op want als je ze een vinger geeft ,nemen ze je hele arm ...ze hebben een draagvlak gaan ze dan verkondigen ...de slimme leven nu éénmaal van de domme ..
 • andre van de wege

  2 jaar geleden
  In dit land moet al die deelregeringen verdwijnen en moet er 1 federale komen veel voordelen het kost ons werkende bevolking minder geld, iedereen is gelijk in dit land.
 • Gilles Verbraeken

  2 jaar geleden
  Rijken gaan hier niet rijker van worden. Het zijn de gewone mensen die geld kwijt zijn bij een 1ste aankoop.
 1. Nog maar enkele weken voor wie nog wil genieten van woonbonus

  Nog maar enkele weken voor wie nog wil genieten van woonbonus

  Wie nog wil genieten van de woonbonus, die de Vlaamse regering vanaf volgend jaar wil schrappen, zet er best flink wat vaart achter. Tussen het ondertekenen van het compromis en het verlijden van de akte bij de notaris zit er enkele maanden. Die akte wordt het uitgangspunt, schrijft De Tijd, dus dat wil zeggen dat die ten laatste op 31 december 2019 moet verleden zijn. Notarissen worden ondertussen overstelpt met vragen over de woonbonus.
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"