Wie geen symptomen heeft, wordt voortaan niet meer getest
Volledig scherm
PREMIUM
Wie geen symptomen heeft, wordt voortaan niet meer getest © ANP

Geen symptomen? Geen test. Biostatisticus Geert Molenberghs: "Hele strategie van testing & tracing op één avond door het venster gegooid”

Wie een hoogrisicocontact heeft gehad - langer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter - met iemand die besmet is met corona hoeft niet langer getest te worden, als die zelf geen symptomen vertoont. Dat is nodig, nu de laboratoria niet meer kunnen volgen. Maar wat met de contacttracing nu? En wordt de curve daardoor niet kunstmatig afgevlakt? Wij legden de vragen voor aan infectioloog Steven Callens en biostatisticus Geert Molenberghs.

22 reacties

 • Who Knows

  3 maanden geleden
  Alles is in het artikel zelf gezegd: “De hele strategie die we sinds het begin van de crisis op poten wilden zetten, is op één avond zonder veel uitleg door het venster gegooid, ja. De coronalert-app, de contacttracing is achterhaald op deze manier”, zegt infectioloog Steven Callens (UZ Gent). “Van het totaal aantal testen zien we dat heel wat asymptomatische positief zijn. Als we dat niet meer gaan doen, weten die personen niet of ze besmet zijn. Ik hoef er geen tekening bij te maken.”
 • Ben De Beer

  3 maanden geleden
  Ook deze nieuwe regering flatert er lustig op los. Niets nieuws onder de zon dus.
 • Mario Tersago

  3 maanden geleden
  ".. door het venster gegooid." is een beetje kort door de bocht. Met de verstrengingen, is testen van asymptomatische patiënten vrij overbodig. Zeker als men de capaciteiten wil bewaren om de huidige piek in te dijken. Dus ja veel testen is goed en ja het zal een impact hebben cijfermatig, maar men test gerichter en kan aan deze capaciteit blijven werken. Anders zal de impact groter zijn. 
 • Kristine Delacourt

  3 maanden geleden
  Het punt van de testen is te kunnen inschatten of iemand een verhoogd risico heeft om het virus verder te verspreiden. Als er te weinig testen zijn dan moet men andere criteria gebruiken. Terug uit een rode zone? --> twee weken quarantaine. Mensen in uw directe omgeving hebben covid? --> ook twee weken quarantaine. Hoog risico contact gehad? --> week quarantaine, en laten testen indien u in die tijd ziek wordt. Testen moet onderdeel zijn van een strategie, en deze is er duidelijk niet!
 • Charity Swinnen

  3 maanden geleden
  Asymptomatische mensen testen was altijd al nutteloos, tenzij men iedereen kan testen natuurlijk, arm belgie, al heel dit jaar willen maar niet kunnen!!!
 1. Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld
  Play
  skiën

  Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld

 2. Politie maakt einde aan achtervolging met dit gewaagde maar efficiënte manoeuvre
  Play

  Politie maakt einde aan achtervol­ging met dit gewaagde maar efficiënte manoeuvre