Enkele pony's op een kermis (archiefbeeld).
Volledig scherm
Enkele pony's op een kermis (archiefbeeld). © VPL

Geen paarden meer op kermissen in 2023: “Stap voor stap afscheid nemen van achterhaalde gebruiken”

UPDATETen laatste tegen 2023 mogen er geen pony's of paarden meer gebruikt worden in carrousels op kermissen, jaarmarkten en aanverwante evenementen. De Vlaamse regering heeft een ontwerpdecreet in die zin goedgekeurd, meldt minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

37 reacties

 • Daniel Janssens

  2 jaar geleden
  Schaf dan de paardenkoersen dan ook af en sluit de maneges ook maar dan
 • victor vandesande

  2 jaar geleden
  Moest allang verboden zijn Wees maar gerust dat die dieren door de hel gaan met dat kermislawaai en gejoel van kinderen die denken dat ze Lucky Luke zijn...
 • Gaston Foubert

  2 jaar geleden
  In de wei staan ze onder een boom of tegen de afsluiting hun leven te slijten zonder enige vorm van afleiding. Op de kermis hebben ze dat wel en een kind op de rug is toch niet zo erg. Net als een hond heeft zo'n pony nood aan gezelschap. En aan verzorging zal het hen zeker niet ontberen. De koeien mogen dan ook verdwijnen want vele kinderen denken nu al dat melk uit de fabriek komt.
 • Nick Lersberghe

  2 jaar geleden
  Sommige kermissen behandelen hun dieren zeer goed, maar er zijn er veel meer waar dat niet het geval is.
 • Sylvie Allary

  2 jaar geleden
  Mijn tante heeft ooit zo een pony gered en het arme dier liep in het begin de hele tijd rondjes uit automatisme.goed dat het wordt verboden.weet je wel hoeveel stress het heeft.al die geluiden en de mensenmassa.een paard is een Vluchtdier en daar zitten ze gewoon vast.heel de dag door rondjes lopen.een paard hoort iedere dag in de weide.met mijn paard moeten ze het niet proberen.die smijt ze eraf.en die ouders maar foto's trekken.
 1. Socialisten, groenen, Open Vld en PVDA willen recht op abortus in de grondwet. Bouchez pleit voor "intelligentere aanpak”
  27

  Socialis­ten, groenen, Open Vld en PVDA willen recht op abortus in de grondwet. Bouchez pleit voor "intelli­gen­te­re aanpak”

  Nu het recht op abortus geschrapt is in de VS, wil PS-fractieleider Ahmed Laaouej uitzoeken hoe het recht op abortus bij ons in de grondwet verankerd kan worden. Daarbij krijgt hij alvast de steun van Open Vld, Groen en PVDA - al vindt die laatste het efficiënter om abortus meteen uit het strafrecht te halen. Ook Bouchez wil het "intelligenter aanpakken”. Alleen voor Vlaams Belang zou de abortuswetgeving wat strenger mogen zijn.
 2. Energiereuzen roepen Fransen op meteen minder energie te gebruiken in aanloop naar winter, bezorgdheid gaat ook op voor ons land

  Energiereu­zen roepen Fransen op meteen minder energie te gebruiken in aanloop naar winter, bezorgd­heid gaat ook op voor ons land

  De grote energiebedrijven hebben er gisteren in Frankrijk bij particulieren en firma’s op aangedrongen om het stroomverbruik onmiddellijk te temperen. Ze deden dat als wapen in de strijd tegen de dreigende energiecrisis. “We moeten collectief werken aan het beperken van ons verbruik om weer speelruimte te krijgen,” aldus de directeuren van TotalEnergies, EDF en Engie in een open brief, die werd gepubliceerd in het weekblad ‘Journal du Dimanche’. De oproep is ook van toepassing op ons land.
 1. Wanneer laat je pleger van partnergeweld vrij onder voorwaarden? België werkt aan handleiding voor onderzoeksrechters
  Play

  Wanneer laat je pleger van partnerge­weld vrij onder voorwaar­den? België werkt aan handlei­ding voor onderzoeks­rech­ters

  Tegen 2025 wil ons land een soort handleiding klaar hebben voor onderzoeksrechters. Die moet hen kunnen helpen inschatten of ze iemand al dan niet kunnen vrijlaten onder voorwaarden. “Sommige personen zijn gewoon niet vatbaar voor gerechtelijke maatregelen”, zegt criminologe Anne Groenen, die meewerkt aan handleiding. “Als er een voorgeschiedenis is van partnergeweld, stalking of wurging, gaan die personen sowieso terug het slachtoffer opzoeken.”