Geen Moderna meer voor eerste prikken bij jongeren, wel nog voor boosters
Sinds vorig maand worden in België aan mensen onder 31 jaar geen Moderna-vaccins meer toegediend als onderdeel van de basisvaccinatie. Voor boosters met een halve dosis kan Moderna bij jongeren wel nog. Verschillende Europese landen doen ook dat niet meer. Het Moderna-vaccin verhoogt in vergelijking met het Pfizer-vaccin de kans op een ontsteking van de hartspier bij jonge mannen.
Lees alles over het coronavirus in dit dossier.
Aanvankelijk kon het Moderna-vaccin in ons land ingezet worden voor alle volwassenen. Later werd dat uitgebreid tot iedereen vanaf 12 jaar. Vorige maand werd er echter een leeftijdslimiet ingesteld. Enkel personen van 31 jaar of ouder mogen nog Moderna krijgen als eerste en tweede prik. Dat gebeurde volgens de Task Force Vaccinatie na advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Dat advies werd afgeklopt op 1 december.
In de tekst raadt de HGR aan om het vaccin van Pfizer als eerste vaccin aan te bieden aan mensen onder 30 jaar. Voorlopige bevindingen in Scandinavië en Frankrijk wijzen in vergelijking met het Pfizer-vaccin op een verhoogd risico op myocarditis (ontsteking van de hartspier) en pericarditis (ontsteking van het hartzakje) na een eerste vaccinatie met Moderna bij jonge mannen die jonger zijn dan 30 jaar. “Er zijn ook gevallen van bekend in ons land”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) daarover in “De ochtend” op Radio 1. Van Damme is ook lid van de taskforce vaccinatie.
Van Damme benadrukt dat het om een milde vorm van hartspierontsteking gaat. “Sommige patiënten worden gehospitaliseerd, maar het is behandelbaar en die mensen herstellen daarvan”, zegt hij. “We moeten het niet overroepen, maar we hebben een alternatief met een ander vaccin: het vaccin van Pfizer. Daarom dat dit nu wordt aanbevolen.”
Leeftijdsgrens
Daarnaast zegt de HGR ook uit voorzorg boostervaccins van Pfizer te verkiezen voor mensen onder 30 jaar, hoewel er voor een halve dosis van het Moderna-vaccin op dit moment geen bewijs is van een effect op myocarditis en pericarditis. Daarom, zo voegt de HGR toe, “is het mogelijk voor de Task Force Vaccinatie om deze voorzorgsaanbeveling tijdelijk niet te volgen in afwachting van meer gegevens”.
Dat laatste heeft de Task Force dus gedaan. Voor mensen die zich nu voor het eerst laten vaccineren, is er een leeftijdsgrens ingesteld van 31 jaar voor Moderna. Voor boosters blijft België voort vaccineren met een halve dosis van Moderna vanaf 18 jaar.
Boosters
Verschillende andere Europese landen hebben er intussen wel voor gekozen hun Moderna-boosters voor te behouden voor de oudere bevolking, meestal vanaf 30 jaar. Dat is onder meer het geval in Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland.
“Het is niet omdat een buurland dat doet, dat wij blindelings volgen”, klinkt het bij de Task Force. “Elk land beslist dit na advies van zijn experten. Het is een afweging die je moet maken”, aldus woordvoerster Gudrun Briat. “In bepaalde landen is er al een sterkere afwijzende houding tegenover vaccinatie, waardoor het beleid ook extra voorzichtig wordt. Dat zijn geen wetenschappelijke, maar politieke argumenten.”
De woordvoerster van de Task Force wijst er nog op dat de Europese geneesmiddelenautoriteit (EMA) het Moderna-vaccin heeft goedgekeurd voor iedereen vanaf 12 jaar.
Toevalligheden
Het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat in Vlaanderen instaat voor de vaccinatiecampagne, zegt dat de keuze voor Moderna als boostervaccin vooral het gevolg is van een aantal toevalligheden. Zo zijn er meer vaccins van Moderna voorradig en heeft Pfizer - in tegenstelling tot Moderna - wel al een kindervariant van zijn vaccin. Bovendien zorgt het feit dat een halve dosis van Moderna volstaat als booster ervoor dat de voorraad beschikbare vaccins verdubbelt.
“Moderna zal gebruikt worden voor de rest van de boostercampagne, tenzij de wetenschappelijke inzichten over het gebruik veranderen”, aldus Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Bart Somers houdt vragenlijst Gemeente-Stadsmonitor in het Nederlands
Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld) heeft zijn administratie gevraagd om voor de volgende editie van de Gemeente-Stadsmonitor geen anderstalige vragenlijsten op te stellen. Dat voorstel lag op tafel en had ook een positief advies gekregen, maar volgens de Open Vld-minister zouden anderstalige vragenlijsten een "diffuus en tegenstrijdig signaal" geven over het belang om Nederlands te leren. -
-
Windparken op zee zullen overwinsten moeten terugbetalen
Windparken op zee die door de historisch hoge stroomprijzen overdreven winsten maken, zullen die winsten moeten terugbetalen. Dat heeft de federale energieregulator Creg gezegd in de Kamercommissie Energie. -
PREMIUM
Van Ranst ziet corona evolueren naar seizoensziekte: “Covid komt op termijn in de buurt van griep”
“Het coronavirus begint te lijken op iets wat we kennen, de griep”, zei viroloog Marc Van Ranst gisteren in HLN LIVE. De aantallen van ziekenhuisopnames, patiënten op intensieve zorg en overlijdens blijven dalen. “We moeten er ons mentaal op instellen dat dit iets wordt wat in de buurt komt van wat griep kan geven”, zei Van Ranst nog. Hij benadrukt evenwel dat we, gezien de grote impact die het hoog aantal besmettingen op het maatschappelijk functioneren kan hebben, nu nog in een donkerrode crisissituatie zitten en het te vroeg is om maatregelen te lossen. -
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
Vlaamse cultuursector verloor 1.500 banen in 2020
De cultuursector in Vlaanderen klokte eind 2020 af op 45.536 arbeidsplaatsen, tegenover 47.104 het jaar voordien. De daling is te wijten aan de coronamaatregelen, zo leren cijfers van Statistiek Vlaanderen.