Leden van de milieuorganisatie Greenpeace voeren al sinds vorig jaar actie tegen 3M. Hier overplakken ze het reclamebord van het bedrijf.
Volledig scherm
PREMIUM
Leden van de milieuorganisatie Greenpeace voeren al sinds vorig jaar actie tegen 3M. Hier overplakken ze het reclamebord van het bedrijf. © ID PATRICK DE ROO

“Geen gevaar voor de gezondheid”, maar toch ontsmettingsstations en FFP3-maskers voor 3M-arbeiders die PFOS opruimen

Eind oktober gaat de sanering van tuinen van buurtbewoners van 3M-fabriek in Zwijndrecht van start. Arbeiders zullen FFP3-maskers en rubberen handschoenen dragen en er komen ontsmettingsstations. De voorzorgsmaatregelen doen denken aan de procedures bij asbestverwijdering, maar zijn des te opvallender omdat 3M de gezondheidseffecten van PFAS steevast minimaliseert.

6 reacties

 • Walter Van Criekinge

  2 maanden geleden
  Die veiligheidsmaatregelen was een eis van de vakbonden, dit ter informatie.
 • Viviane Vogels

  2 maanden geleden
  Werden er dan daar nooit jaarlijkse inspecties uitgevoerd? Ik versta het niet na al die jaren. Wateranalyses..bodenanalyses..door wie?
 • Rik Bogaert

  2 maanden geleden
  De centen gaan weer boven de volksgezondheid!
 • Nico De Jaeck

  2 maanden geleden
  Pfos, pfas is in gans Vlaanderen te vinden. Allemaal afkomstig van 3M? Denk het niet. Hoeveel jaren heeft Zwijndrecht en Beveren geld opgestreken van de verschillende chemie bedrijven? Hoe goedkoop hebben de mensen bouwgrond en huizen daar gekocht? Weinig belasting betaald? En nu komen klagen……..
 • Patrick Weyers

  2 maanden geleden
  Ooit was asbest een fantastisch product. Net zoals die eterniet platen. De slachtoffers waren mensen die vader zoon moeder dochter broer zuster waren.
 1. Topondernemer Fernand Huts meldt succes in strijd tegen plastic afvalberg: “Wij zijn erin geslaagd om plastic 100 procent te recycleren”
  33

  Toponderne­mer Fernand Huts meldt succes in strijd tegen plastic afvalberg: “Wij zijn erin geslaagd om plastic 100 procent te recycleren”

  Een aantal jaar geleden kondigde Antwerps topondernemer Fernand Huts aan dat hij zou investeren in onderzoek naar en de bouw van speciale fabrieken die plastic kunnen omvormen naar de oorspronkelijke grondstoffen. Vollédige recyclage dus. In een interview met ‘VTM Nieuws’ claimt hij vandaag dat de proefinstallatie van zijn dochterbedrijf, de Antwerpse afvalverwerker Indaver, er dankzij onderzoek nu ook echt in geslaagd is die volledige recyclage uit te voeren.