Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V)
Volledig scherm
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) © BELGA

Geen gedwongen uitwijzingen meer voor Afghaanse asielzoekers in België: “Niemand terugsturen naar een regio waar het onveilig is”

Nu de taliban weer aan de macht zijn in Afghanistan, zal België geen Afghaanse asielzoekers meer terugsturen. Ook uitgeprocedeerde en afgewezen asielzoekers mogen in ons land blijven. “De situatie in Afghanistan is te verschrikkelijk om iemand op een degelijke manier terug te sturen”, bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) aan VRT NWS.

 1. INTERVIEW. Politicoloog Criekemans over Afghanistan: “Noch het Westen noch Rusland zal dit lang kunnen tolereren”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Politico­loog Criekemans over Afghanis­tan: “Noch het Westen noch Rusland zal dit lang kunnen tolereren”

  Wat nu, nu de taliban weer voet aan de grond hebben in Afghanistan? “Als het nieuwe regime weer een aantrekkingspool wordt van radicale strijders, zal noch het Westen, noch Rusland dit lang kunnen tolereren”, zegt professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen/KU Leuven). Hij is zeer streng voor president Joe Biden. “Zijn beslissing om alle strijdkrachten weg te halen, is tot dusver de grootste strategische blunder van het Westen deze eeuw.”
 2. Jonger, sterker én rijker: dit zijn de nieuwe taliban
  PREMIUM

  Jonger, sterker én rijker: dit zijn de nieuwe taliban

  Hoewel ze plots uit het niets Afghanistan lijken te heroveren, zijn de taliban eigenlijk nooit echt weggeweest. Na hun eerste val in 2001 wachtten ze vanuit het gebergte op de Afghaans-Pakistaanse grens geduldig op het vertrek van de Amerikaanse strijdkrachten. Om vandaag met een nieuwe leider — Hibutallah Akhundzada (60) — een groter leger én meer middelen meedogenloos terug te slaan. Taliban 2.0: sterker en rijker dan ooit.