Geen enkele West-Europese politicus geeft meer uit: Tom Van Grieken spendeert meer dan 200.000 euro aan advertenties op sociale media
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft dit jaar reeds 219.059 euro uitgegeven aan advertenties op Instagram en Facebook, waarmee hij de West-Europese politicus is die het meest uitgeeft. Dat schrijft Knack dinsdag op zijn website op basis van cijfers van AdLens, een organisatie die onderzoek doet naar politieke advertenties op Facebook.
Op de EU-top 10 moet Van Grieken in de eerste helft van 2022 enkel drie Hongaarse politici laten voorgaan, onder hen Viktor Orbàn, maar hun uitgaven vielen sterk terug na de verkiezingen van april. N-VA-voorzitter Bart De Wever prijkt op de zesde plaats met 125.727 euro, terwijl zijn Vooruit-collega Conner Rousseau de top 10 afsluit met 65.842 euro.
"Het Vlaams Belang wordt gedwongen om te adverteren via sociale media, want reguliere media weigeren advertenties en eerlijke berichtgeving over onze voorstellen", stelt Van Grieken in een reactie aan Knack.
In totaal gaven alle Belgische partijen samen al 2,35 miljoen euro uit aan Facebook. Daarmee zijn ze goed op weg om tegen het einde van het jaar opnieuw af te klokken op 4,7 miljoen euro - een evenaring van het totaalbedrag in 2021.
Vooral Vlaamse advertenties
Als alle uitgaven van een partij opgeteld worden, staat in België N-VA op 1 met een totaal van 823.000 euro. Dat is 44 procent meer dan de tweede in de ranglijst: het Vlaams Belang. De derde plaats is voor PVDA, die de Amerikaanse multinational Facebook sinds het begin van dit jaar al 220.000 euro rijker maakte. Met de uitgaven van de Franstalige afdeling erbij komt de partij op 310.00 euro.
Opmerkelijk is dat de digitale uitgaven van alle Franstalige partijen samen lager ligt dan de 'Nederlandstalige' uitgaven van de PVDA.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMIzegem
Ex-politicus (41) woont na faillissement al drie weken in tent aan kanaal: “Dit toont aan dat het systeem te traag werkt”
-
PREMIUMTV42
Dochter van Julie stierf na cosmetische ingreep: “Sharida ging naar Turkije voor rondere billen, en keerde terug in een kist”
-
Jobat
Deze maatregelen moet je baas nemen tijdens een hittegolf
Het wordt de komende dagen broeiend warm, en dat kan onaangename gevolgen hebben op je werkplek. Werkgevers moeten dan maatregelen nemen om de impact te beperken. Waaruit bestaan die precies? Vanaf wanneer moet het? En hoe zit het met telewerkers? Jobat.be vroeg raad aan arbeidsexpert Helena Muyldermans van Vlaamse werkgeversorganisatie Voka en Catherine Mairy, legal experte bij Partena Professional. -
-
17
“Ik ben diplomaat, mij kan niets gebeuren”: Duitse consul en Belgische echtgenoot hadden ruzie na erfenis van 600.000 euro
Drugs, alcohol, vernedering en arrogantie. Meer details komen naar buiten over de dood van Walter Biot (53), een Belg die in Brazilië samenwoonde met de Duitse consul. De getuigenis van een vriend geeft een inkijk in de toxische relatie van het koppel. Ook een whatsapp-bericht en een erfenis van 600.000 euro maken een en ander duidelijk. Volgens de politie is de Belg door zijn partner vermoord. -
Vlaamse regering maakt 130.000 euro vrij voor bestrijding Aziatische hoornaar: “We zullen versnelling hoger schakelen”
De Vlaamse regering maakt dit jaar 130.000 euro vrij om de Aziatische hoornaar te bestrijden. Dat melden de Vlaamse ministers van Landbouw en Omgeving, Jo Brouns en Zuhal Demir. De wespensoort vormt een bedreiging voor de honingbij die al jaar en dag in onze contreien rondvliegt. Door de honingbij te belagen, betekent de exoot ook slecht nieuws voor de land- en tuinbouw: bijen vervullen immers een belangrijke rol als bestuivers . -
PREMIUM35
93-jarige deelnemer hekelt inkorting Dodentocht: “65 kilometer? Dat is een boogscheut ver!”
-
Compensatie voor gestrande Thalys-passagiers? “Klanten kregen niet waar ze recht op hadden”
TreinTramBus en de Nederlandse reizigersvereniging Rover willen dat passagiers die deze zomer gestrand zijn met de Thalys daarvoor compensatie krijgen. De organisaties roepen in een brief aan Thalys en NS International (Nederlandse spoorop om de extra gemaakte kosten van reizigers te vergoeden en maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.