Archiefbeeld ter illustratie
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © tele-onthaal

Geen eindejaarspiek bij Tele-Onthaal dankzij minder strenge maatregelen

In tegenstelling tot de eindejaarsperiode van vorig jaar heeft de hulplijn Tele-Onthaal geen piek gezien in het aantal oproepen. Tussen 24 december en 1 januari zijn er zelfs 13,5 procent minder binnengekomen dan in dezelfde periode in 2020. "De overheidsmaatregelen waren minder beperkend voor sociale contacten, waardoor mensen zich minder afgesneden voelden dan bij vorige golven", verklaart coördinator Jennifer Pots van Tele-Onthaal.

 1. Steeds meer tieners zijn eenzaam: “Ik droeg niet de juiste kleren, of woonde in een te groot huis, of was niet mooi genoeg”
  PREMIUM

  Steeds meer tieners zijn eenzaam: “Ik droeg niet de juiste kleren, of woonde in een te groot huis, of was niet mooi genoeg”

  Steeds meer jongeren bellen de hulplijn Tele-Onthaal omdat ze zich eenzaam voelen. Door de lockdowns natuurlijk, maar bij sommige tieners is het probleem veel groter. Alessio (18) en Leen* (23) voelden zich door pesterijen en een gebrek aan vrienden hun hele middelbareschooltijd alleen, en worstelden daardoor met donkere gedachten. Daar konden ze met niemand over praten, want eenzaam zijn op hun leeftijd is taboe. “‘Waarom ben ik hier dan nog’, dacht ik. Ik heb meermaals op het punt gestaan om er een einde aan te maken.”
 1. “Zoveel verdriet, angst en machteloosheid dat het lijkt alsof ik uit elkaar zal spatten.” Laura (27) heeft borderline en vertelt hoe het is om daarmee te leven
  PREMIUM

  “Zoveel verdriet, angst en machteloos­heid dat het lijkt alsof ik uit elkaar zal spatten.” Laura (27) heeft borderline en vertelt hoe het is om daarmee te leven

  “Soms voel ik me super goed en vraag ik me af waar ik het nu eigenlijk moeilijk mee heb gehad. Amper een paar uur later zak ik weer weg in die donkerte.” Gezinswetenschapper Laura De Houwer (27) heeft overweldigende emoties en krijgt de diagnose borderline. In onze reeks ‘Storm in mijn hoofd’ laat ze binnenkijken in haar hoofd en vertelt ze over haar ups en downs. Ze legt samen met klinisch psycholoog Margo Van Landeghem uit wat borderline is en hoe je als vriend of familielid kan helpen.