Geen bom gevonden in Vlaams parlement, begrotingsdebat gaat donderdag verder
Het Vlaams parlement in Brussel is rond 14.30 uur ontruimd na een telefonische bommelding, die binnenliep tijdens de bespreking van de begroting van de nieuwe regering-Jambon. De discussie werd opgeschort en het parlement gaat vandaag niet meer opnieuw open. Volgens de diensten van het parlement is er mogelijk een link met de viering van 40 jaar Koerdisch Instituut die om 16 uur zou plaatsvinden in het gebouw. Dat evenement is intussen afgelast. Na een grondige sweeping gaf de politie het gebouw rond 17 uur opnieuw vrij, er werden geen explosieven aangetroffen.
Voorzitter Homans werd tijdens het begrotingsdebat op de hoogte gebracht door de griffier. Tien minuten later besloot ze het gebouw te laten ontruimen. “Ik heb overlegd met de Brusselse en met de militaire politie en we nemen deze melding ernstig”, zei ze op het voetpad voor het parlement. Het gebouw werd doorzocht met explosievenhonden, maar die konden uiteindelijk niets vinden.
“Ik wou het risico echt niet nemen dat er echt iets ernstig zou gebeuren”, zei Homans tegenover VTM Nieuws. De parlementsleden en hun medewerkers zijn geëvacueerd uit het gebouw. De parlementsleden hebben van de diensten van het parlement een bericht gekregen dat ze in principe naar huis mogen, vandaag gaat het parlement niet meer opnieuw open voor de parlementaire werkzaamheden.
Volgens secretaris-generaal Martine Goossens sprak de persoon die de melding deed Engels en wordt er rekening gehouden met een link met het Koerdische evenement.
“Deze maatregelen stonden in geen enkel programma”
In het parlement was de bespreking van de begroting iets meer dan een uur bezig. Minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) verdedigden er de meerjarenbegroting voor de komende legislatuur. Gisteren maakte de nieuwe meerderheid de begrotingsdocumenten over aan het parlement. Enkel Vlaams Belang, Groen en N-VA konden aan het woord komen tot de bommelding binnen liep. Het begrotingsdebat gaat pas donderdag verder, na de reguliere plenaire vergadering morgen.
“We gaan met heel veel aandacht naar jullie tussenkomsten luisteren, want ik heb mijn smartphone ver weg gelegd”, zei minister-president Jambon bij aanvang. Vlaams Belang, de grootste oppositiepartij, mocht als eerste reageren en nam de regering kwalijk dat er veel zaken worden doorgevoerd die niet in de verkiezingsprogramma’s stonden.
Diependaele mocht als nieuwe minister van Financiën de plannen van de regering nog eens uit de doeken doen. “We gaan geen lasten doorschuiven naar toekomstige generaties, dat doen we niet”, zei hij nadrukkelijk. “Daarnaast willen we wel degelijk investeren, door zelf als Vlaamse overheid te investeren, in infrastructuur en in mensen.”
Dat kost natuurlijk geld, maar we geven “iets meer” aan de Vlaming terug dan we nemen, zei Diependaele. Zoals bekend wordt de woonbonus afgeschaft, wordt er gesleuteld aan de kinderbijslag en daalt de aftrekbaarheid van de dienstencheques. Die maatregelen worden niet lichtzinnig doorgevoerd, maakte de minister zich sterk. Zo werd er voor gekozen de cheques niet duurder te maken, maar de aftrekbaarheid te verlagen, zodat de Vlaming het effect pas uitgesteld voelt.
“Jonge koppels zijn gejost”
“De vorige regering maakte water, onderwijs, het openbaar vervoer, de kinderopvang, en ga zo maar door, duurder”, reageerde Chris Janssens van Vlaams Belang. “Daar komt nu nog de afschaffing van de woonbonus bij. Veel jonge koppels zijn gejost.”
Volgens Janssens gaat het niet om een fiscale verschuiving, omdat de verlaging van de registratierechten beperkt blijft. “Het is een forse belastingverhoging. En wat het helemaal pijnlijk maakt, is dat die afschaffing in geen enkel verkiezingsprogramma van de meerderheidspartijen stond.” Janssens verwees ook gretig naar Guy Vanhengel (Open Vld) die vorige week zei dat de woningprijzen in Brussel niet zijn gedaald na afschaffing van de woonbonus daar.
“En wat wel werd beloofd aan de kiezer, komt er niet”, hekelde Janssens. “Van de elektriciteitsfactuur verlagen komt niets in huis. De wachtlijsten voor mensen met een handicap wegwerken, kost ongeveer 1,6 miljard euro. Deze regering voorziet 270 miljoen.” De Vlaams Belang-fractieleider voorspelde hevige tegenstand bij grote delen van de bevolking.
Björn Rzoska van Groen nam het niet dat er volgens Diependaele geen lasten worden doorgeschoven naar toekomstige generaties. “Er is wat mij betreft één grote factuur die wordt doorgeschoven en dat is alles op vlak van klimaat. Noch in het regeerakkoord, noch in de cijfers zien we doortastende maatregelen.”
Volgens de Groen-fractieleider moet het gros van de investeringen worden opgehoest door de sectoren zelf, zoals het onderwijs. Daar wordt bespaard in het secundair onderwijs en geïnvesteerd in het basisonderwijs. “Ik begrijp niet dat de secundarie scholen niet op straat komen”, zei hij.
Rzoska werd onderbroken door het bomalarm in het parlement.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Antwerpen
Man (45) doodgestoken door nieuwe vriend (42) van ex toen hij zoon kwam ophalen: “Miserie begon toen vrouw haar zoon niet wilde meegeven”
Een 45-jarige man uit Ekeren is donderdag omstreeks 17 uur overleden na een steekpartij in de Twee Netenstraat, op de Antwerpse Dam. Het slachtoffer belde zelf nog het noodnummer, maar alle hulp kwam te laat. De politie kon een 42-jarige Nederlander oppakken. Volgens getuigen ging het om een conflict in de relationele sfeer. -
PREMIUM
Antwerpse wielergroep komt zwaar ten val op jaagpad door boomwortels onder wegdek: “Levensgevaarlijk voor fietsers”
-
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
-
Torhout
Gebruikte West-Vlaamse gynaecoloog eigen sperma voor kunstmatige bevruchtingen? “Sterke vermoedens dat nog andere artsen dit gedaan hebben”
Een gepensioneerde West-Vlaamse gynaecoloog heeft in de jaren 1980 mogelijk zijn eigen sperma gebruikt om kunstmatige bevruchtingen uit te voeren in het toenmalige Sint-Rembertziekenhuis in Torhout. Een donorkind ontdekte dat via DNA- en stamboomonderzoek, zo bevestigt de vzw Donorkinderen. Het parket van Kortrijk zegt intussen dat er een gerechtelijk onderzoek loopt. Steph Raeymaekers, voorzitter van Donorkinderen vzw en zelf donorkind, was in Terzake duidelijk. “Ik ken een aantal casussen die te grof voor woorden zijn als ze naar buiten komen. En dit is de eerste.” De gynaecoloog in kwestie reageert zelf kort. -
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
PREMIUM
Voor Marinha (31) en haar kinderen werd het gemis na drie maanden te groot: “Bedankt voor alles. Maar wij keren terug naar Oekraïne”
-
Francken richt vrijwilligerskorps voor jongeren op in Lubbeek
N-VA-Kamerlid en burgemeester Theo Francken richt een vrijwilligerskorps voor jongeren op in zijn gemeente Lubbeek. Dat schrijft Knack. Het is de bedoeling dat het korps de politie en de brandweer gaat ondersteunen in crisissituaties.
15 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDirk Vregels
Patrick morel
Antonio Vivaldi
jan De Borger
Arne Van Gheluwe