Illustratiebeeld
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld © De Freine/PN/Dalemans/Van Mol/Blanqaert/Belga

“Gedraag je. Doe het voor ons”: deze 10 mensen rekenen op uw hulp om corona in te dijken

Terwijl alle coronacijfers stijgen en de medische wereld steeds ongeruster wordt, lijken bubbels te ontsporen en vliegen mondmaskers aan de kant. Was de Veiligheidsraad bedoeld om ons te motiveren, dan lijkt die boodschap volgens experts niet echt aangekomen. Deze tien mensen maakten Covid-19 van dichtbij mee en rekenen op ieders steun. Want wat zij de afgelopen maanden zagen, willen ze geen tweede keer meer zien. Daarom: "Gedraag je. Doe het voor ons."

 1. Waarom we zo braaf in ons kot blijven: “Als de doembeelden terugkomen, komt ook de angst terug”
  PREMIUM

  Waarom we zo braaf in ons kot blijven: “Als de doembeel­den terugkomen, komt ook de angst terug”

  Angst is een zeer bepalende factor van menselijk gedrag. Daarom bleven we tijdens de eerste golf zo braaf in ons kot. Uit vrees voor het onbekende, levensbedreigende virus. Die angst ebde bij het begin van de zomer weg. Het effect leek uitgewerkt. Een klassiek fenomeen. Maar ook de angst voor het virus kan een tweede golf kennen en ons gedrag opnieuw bepalen, zeggen Frank Van Overwalle (VUB) en Alain Van Hiel (UGent), hoogleraren in de sociale psychologie.
 2. Huisarts slaakt noodkreet: “Wij zijn ook mensen, en volledig uitgeblust”

  Huisarts slaakt noodkreet: “Wij zijn ook mensen, en volledig uitgeblust”

  Catherine Politis voelt zich “doodmoe” en “coronaziek”. De huisarts uit Heusden-Zolder trekt in de Artsenkrant aan de alarmbel. Ze wijst met een beschuldigende vinger naar de overheid die te veel taken naar de huisarts blijft doorschuiven. “We zijn oktober en er is gewoon niéts veranderd. Op zeven maanden tijd staat er niets op punt”, schrijft ze. Ze klaagt ook dat ze momenteel de tijd en energie niet heeft om de vele patiënten met psychische problemen in haar praktijk te helpen.