Gebruik je cruisecontrol niet en nog andere tips om veilig te rijden op gladde wegen
Verscheidene ongevallen en valpartijen vandaag op de gladde wegen. Temperaturen rond het vriespunt, bladeren die nog op het wegdek liggen, ijzel, mistbanken en een verminderde zichtbaarheid, het zorgt allemaal voor gevaarlijke situaties op de weg. Verkeersinstituut Vias geeft tien tips voor bestuurders om de winter zo veilig mogelijk te trotseren op de baan.
1. Je voorruit ijsvrij maken
Voor je vertrekt, is het belangrijk om je hele voorruit te ontdooien. Het levert je mogelijk een boete van 174 euro op als je dat niet doet. Enkel het ijslaagje op 20 vierkante centimeter wegkrabben is niet voldoende, want dan blijft je gezichtsveld beperkt en kan je als bestuurder nog altijd onvoldoende zien.
2. Comfortabele kleren en schoenen dragen
Rondrijden met een dikke winterjas aan en/of met laarzen tegen de sneeuw kan ervoor zorgen dat je rit oncomfortabel wordt. Het kan ook gevaarlijk zijn omdat je bewegingen erdoor beperkt worden.
3. Het weerbericht raadplegen
Het KMI geeft regelmatig waarschuwingen over het weer in geval van gevaarlijke omstandigheden. Het is dus belangrijk om er rekening mee te houden voordat je de weg op gaat.
4. Je rijstijl veranderen
Je bent verplicht je rijstijl aan te passen in de winter. Te dicht op je voorganger rijden is in alle seizoenen een ongepast gedrag dat je moet vermijden, maar zeker in de winter. De reden is simpel: de wegen zijn vochtiger en de remafstand vergroot als de wegen gladder liggen. Zelfs bij droog weer, moet je deze preventieve veiligheidsmaatregel volgen.
5. Bruuske maneuvers vermijden
In de winter is het extra aangewezen om kalm te rijden en bruuske maneuvers te vermijden. Als je moet uitwijken, iemand voorbijsteken of een bocht nemen, doe dat dan voorzichtig en langzaam. Elke bruuske beweging kan ervoor zorgen dat je gaat slippen.
6. Een ‘overlevingskit’ tegen de kou meenemen
Het is altijd handig om een aantal ‘hulpstukken’ bij te hebben: een krabber om de voorruit ijsvrij te maken, een doek om de aangedampte ruiten en de vuile koplampen proper te maken, een zaklamp, een overlevingsdeken en water voor in het geval dat je lang vast komt te staan.
7. De cruisecontrol niet gebruiken
Zelfs als de weg droog ligt, heeft de winter vaak verrassingen voor ons in petto. Bij gladde wegen is het best om je cruisecontrol niet te gebruiken, want je riskeert dat hij veranderingen in de wegligging niet detecteert.
8. Extra voorzichtig zijn bij open ruimtes.
Wees vooral voorzichtig op de bruggen, waar de temperatuur altijd lager is dan elders. Hier is de kans het grootst op ijsplekken.
9. De mogelijkheden van je winterbanden niet overschatten
In geen enkel geval is het de bedoeling dat je met winterbanden risico’s gaan nemen. Iedereen moet een verantwoorde rijstijl aannemen die aangepast is aan de weersomstandigheden.
10. De technische staat van je voertuig controleren
De batterij, het ontstekingsmechanisme en de elektrische voeding zijn zeer gevoelig voor de koude. Je moet ze dus best controleren voor de grote kou eraan komt. Vergeet ook zeker niet het vloeistofniveau van je antigel te controleren en de kwaliteit van de bladen van je ruitenwisser. Die slijten meer door het effect van ijs op de voorruit.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Een groener en sterker gazon in de lente? Ga dan dit weekend met deze tuinklusjes aan de slag
In februari ligt de tuin er dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten en erg veel valt er bijgevolg niet te doen in de tuin. Alleszins, dat lijkt zo op het eerste zicht. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe we onze groene vingers tóch nuttig kunnen bezighouden in februari. -
Tweakers
Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest. -
49
Ambtenaren gaan veel vaker met de trein werken dan andere Belgen
“Het woon-werkverkeer van de 65.000 federale ambtenaren is duurzamer dan dat van de gemiddelde werkende Belg. 35 procent van de federale ambtenaren kiest voor de trein om te gaan werken tegenover gemiddeld 8 procent van alle werkende Belgen.” Dat zegt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter woensdag op basis van nieuwe cijfers van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit. -
-
Lichaam van 20-jarige vrouw gevonden in Luik, parket gaat uit van verdacht overlijden
In een woning in de Luikse gemeente Theux is deze morgen het levenloze lichaam van een vrouw van ongeveer 20 jaar aangetroffen. Dat meldt het parket, dat uitgaat van een verdacht overlijden. -
Jobat
Zoveel verdien je in marketing en communicatie: een overzicht van de lonen en de extralegale voorwaarden
Honderden vacatures in de marketing en communicatie wachten momenteel op talent ter invulling. Het aantal openstaande jobs in deze sector blijft ook stijgen. Jobat.be zocht uit naar wie er exact gezocht wordt en wat je als marketing- en communicatieprofessional mag verwachten aan het einde van de maand. -
PREMIUM5
Wout (21) stuurt regelmatig dickpics, ook naar onbekenden: “Dit heb ik in de aanbieding. Als je wil, sta ik tot jouw beschikking”
“Natuurlijk is het risicovol wanneer ik een foto van mijn penis naar iemand stuur. Maar dat weegt niet op tegen de kick die ik ervan krijg.” Dat zegt Wout (21), een schuilnaam. Van tijd tot tijd stuurt hij een foto van zijn geslachtsdeel via sociale media. Vooral naar mannelijke vrienden, zegt hij, maar soms ook naar mensen die hij niet kent. “De laatste stuurde ik vorige week, mét succes.” -
Gent
Professor Mattias Desmet verzet zich tegen beslissing UGent: “Maatregelen zijn buiten proportie”
Mattias Desmet, de UGent-professor klinische psychologie die in opspraak kwam na uitspraken op een online videokanaal van een Amerikaanse complotdenker, verzet zich tegen de maatregelen die de universiteit heeft genomen. Dat schrijft De Standaard en het nieuws wordt aan Belga bevestigd. “Dit is een omfloerste degradatie waar hij niet mee kan leven”, bevestigt zijn advocaat, Walter Van Steenbrugge.