Volledig scherm
PREMIUM
© vincent duterne / photo news

Gaten in Belgische grenzen: aan quarantaine ontsnappen is bijzonder gemakkelijk

Experts zien met lede ogen aan hoe het grensbeleid van ons land tot op vandaag te veel en te grote mazen in het net heeft. De nakende terugkeer van de wintersporters zet de kwestie op scherp. 

92 reacties

 • Norbert Bauwens

  3 weken geleden
  Belgen hebben altijd al gaten gevonden in gelijk welke reglement en dat gaan ze blijven doen. Het "omzeilen van" is hier een Nationale Sport. Zelfs in de wetten die onze regering opstelt zitten per wet 3 achterpoortjes.
 • Bob Boomer

  3 weken geleden
  Blijkbaar kennen heel wat mensen de inhoud van het Schengenakkoord niet. Het reizen binnen de EU kan enkel gestopt worden door niet-essentiële verplaatsingen te verbieden en dan zitten we terug in lockdown one, wat de regering niet wil hebben.
 • Dirk Van Den Bossche

  3 weken geleden
  Dit is niet onze vrijheid afnemen , maar er voor zorgen dat deze die dachten dat ze alles mogen tegen te houden, zodat ze mensen die wel de regels volgen niet te komen besmetten. Alle grenzen afzetten en iedereen tegenhouden. Dat ze dan uren in de file staan , daar hebben ze zelf voor gezorgd.
 • luc vanmechgelen

  3 weken geleden
  Lijkt steeds meer een dictatuur te worden in Belgie? Wat mag nog wel zou je je afvragen.
 • Ferdinand Nuyts

  3 weken geleden
  België of het land van de open achterdeur.
 1. Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
  Multimedia

  Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeel­de (van 150 tot 650 euro)

  Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
 2. Britse variant minder besmettelijk dan eerst gevreesd en vaccin Pfizer effectief tegen nieuwe mutatie

  Britse variant minder besmette­lijk dan eerst gevreesd en vaccin Pfizer effectief tegen nieuwe mutatie

  De Britse variant is niet 70 procent, maar 30 procent besmettelijker. Dat blijkt uit een grootscheeps Brits onderzoek en is in De Ochtend op Radio 1 bevestigd door Koen Pouwels, gezondheidseconoom en epidemioloog aan de universiteit van Oxford. “Het is na een aantal weken gevaarlijker en zal meer doden opleveren”, aldus Pouwels. Tegelijk blijkt uit een studie dat het vaccin van Pfizer en BioNTech waarschijnlijk effectief is tegen de nieuwe variant.
 3. Nultolerantie op oudejaar: “Géén waarschuwing. Meteen boete van 250 euro”
  PREMIUM

  Nultoleran­tie op oudejaar: “Géén waarschu­wing. Meteen boete van 250 euro”

  Nadat kerst al bij al rustig verliep, staat de politie op scherp voor de jaarovergang. "We zullen onverbiddelijk zijn", zegt Dirk Van Nuffel van de politie in Brugge. Bij de politie van Gent klinkt een gelijkaardig geluid. Het strijdplan: géén waarschuwing, maar onmiddellijk een boete van 250 euro. Er komen ook anonieme controles en als de buren inbreuken tippen, zal er een ploeg ter plaatse gaan. Dit mogen we allemaal verwachten morgenavond.
 1. INTERVIEW. Viroloog Johan Neyts: “Het is nu al zeker dat kinderen vaker ziek worden van de Britse en Zuid-Afrikaanse variant”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Viroloog Johan Neyts: “Het is nu al zeker dat kinderen vaker ziek worden van de Britse en Zuid-Afrikaanse variant”

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) heeft beslist dat vanaf nu duizend positieve coronastalen per week onderzocht worden om te zien om welke variant van het virus het gaat. Dat is exact waarop viroloog Johan Neyts (KU Leuven) hoopte. “We willen absoluut niet dat de Engelse variant zich bij ons gaat verspreiden, laat staan de Zuid-Afrikaanse, want die zijn veel besmettelijker”, zegt hij. De viroloog vindt het dan ook te vroeg om de toekomst nu al met een gerust hart tegemoet te kijken. “Er kan nog van alles veranderen.”
 2. Professor Devroey ziet heil in hotelquarantaine voor wie corona krijgt: “Idealiter worden die mensen tijdelijk bij hun gezin weggehaald”

  Professor Devroey ziet heil in hotelqua­ran­tai­ne voor wie corona krijgt: “Idealiter worden die mensen tijdelijk bij hun gezin weggehaald”

  Volgens Dirk Devroey, decaan Geneeskunde en Farmacie aan de VUB, is het sluiten van de grenzen momenteel de meest eenvoudige oplossing om nieuwe geïmporteerde gevallen van het coronavirus te vermijden. Bovendien zou het geen slecht idee zijn om in ons land een hotelquarantaine in te voeren voor burgers die hier besmet geraken met Covid-19. Dat zei hij maandagvanavond in Terzake.
 1. Vlaming in New York: "Mensen zijn vandaag opgewekter"
  Play

  Vlaming in New York: "Mensen zijn vandaag opgewekter"

 2. Vrouw krijgt een DNA-test van haar vader en ontdekt zo wie haar echte vader is
  Play

  Vrouw krijgt een DNA-test van haar vader en ontdekt zo wie haar echte vader is