'Frietrevolutie' deel van protest tegen politieke impasse
In verschillende Belgische studentensteden vindt vandaag de 'frietrevolutie' plaats. Deze acties worden opgezet in kader van het weinig benijdenswaardige wereldrecord regeringsvorming dat ons land in de wacht gesleept heeft. De 'frietrevolutie' is een initiatief van het platform 'Niet in onze naam jong'.
Delen per e-mail
Zowat 1.100 scholieren en studenten verzamelden op het Poelaertplein in Brussel om in het kader van de 'frietrevolutie' op ludieke wijze aan te tonen dat Nederlands- en Franstaligen wel degelijk "kunnen samen werken en samen feesten." De tellingen van het aantal deelnemers werd uitgevoerd door de lokale politie de zone Brussel Hoofdstad-Elsene.
Onder ruime persbelangstelling van nationale en internationale ploegen is de groep betogers van de VUB en ULB rond 15 uur aangekomen op het Poelaertplein. "Splitsing niet in onze naam", is de duidelijke boodschap die de organisatoren willen meegeven. Na een korte speech waarin het centrale statement werd herhaald, galmde een bewerkte versie van 'Alors on danse' van Stromae door de boxen.
Brussel als laboratorium
De actie werd opgestart door 10 studenten uit Antwerpen, Gent en Leuven. Het is een antwoord op de oproep van 'De vijf van Shame', die vroegen de acties verder te zetten na de grote betoging van 23 januari. Het platform 'Niet in onze naam jong' is voor de federale kieskring, ziet Brussel als een laboratorium voor de samenleving van morgen en verdedigt het behoud van de federale sociale zekerheid.
VUB-rector Paul De Knop zal in de loop van de middag aansluiten bij de manifestatie.
'Eén = Un'
Studenten van de Université catholique de Louvain (UCL) hebben een flash mob georganiseerd op de Grote Markt van Louvain-la-Neuve. Gekleed in zwart, geel en rood vormden ze in het groot 'Eén = Un'. Op een grote klaagmuur schreven ze hun frustraties over de politieke spelletjes van zich af.
Concreet wezen de jongeren op enkele problemen waarvoor de aanhoudende crisis volgens hen elke oplossing in de weg staat, zoals de herfinanciering van het onderwijs en de numerus clausus bij geneeskundestudenten. Tegelijk zet het uitblijven van een nieuwe regering tijdens een economische crisis ook de toekomst van de studenten op het spel, klonk het nog.
Frieten in Leuven
In Leuven zakten enkele honderden studenten af naar het Leuvense Ladeuzeplein, waar de organisatoren in een frietkraam 300 gratis porties friet serveerden. Deze waren in een minimum van tijd op.
"Wij jongeren zijn het beu en willen dat de politici de problemen van de mensen oplossen. Men laat de financiële markten en pensioenen maar aanmodderen. Wij zullen later echter moeten opdraaien voor de begrotingsschuld. Wij willen niet dat de politici de toekomst van ons land op het spel zetten", klonk het. De aanwezigen scandeerden vervolgens enkele keren de slogan 'Splitsing, niet in onze naam'.
In pamfletten pleiten de initiatiefnemers tevens voor een federale kieskring en het behoud van de federale sociale zekerheid. Brussel moet bovendien het laboratorium worden voor de samenleving van morgen. Er was in Leuven een grote belangstelling van de media voor het gebeuren. Zo waren er cameraploegen present uit Polen en Japan.
Luik: 'Alors on danse'
Bijna 500 mensen namen deel aan de Luikse versie van de acties. Op de tonen van 'Alors on danse' van Stromae hielden de manifestanten een flash mob en haalden ze hun spandoeken boven waarop de vraag naar een federale kieskring en naar solidariteit tussen Vlamingen en Walen te lezen stond. (belga/tw/dea)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
74
Ben Weyts over kotbubbel waarover gisteren met geen woord gerept werd: “Het blijft ook voor mij een beetje onduidelijk”
Vlaams minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts (N-VA) blijft erbij dat studenten rechtszekerheid moeten krijgen als ze kiezen voor een kotbubbel en niet meer naar huis gaan tijdens de pandemie. Dat heeft hij gezegd in De Ochtend op Radio 1. De studenten reageerden gisteren ontgoocheld omdat er met geen woord over gerept werd na het Overlegcomité gisteren. -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
IN KAART. Besmettingen dalen in alle Vlaamse provincies, behalve in Limburg. Bekijk hier de situatie in uw regio
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus daalt weer licht. De kaart van ons land kleurt nu veel groener. Alleen Limburg, Henegouwen, Namen en Brussel tekenen nog stijgingen op, elders dalen de besmettingen weer. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert. -
-
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen. -
Gentse studenten halfnaakt voor 249 dagen zonder regering
Op de Kouter in Gent hebben enkele tientallen studenten zich in hun ondergoed gesteld, op de dag dat België het wereldrecord regeringsonderhandelen heeft gebroken. "Waarom? Omdat we, als we naakt zijn, allemaal mensen zijn", zei actrice Marijke Pinoy, die de actie van 'Niet in onze naam' steunt. "Heren en dames politici, stop ermee alleen maar te wijzen op wat ons scheidt. Stop ermee almaar meer barrières tussen mensen te plaatsen", klonk het. -
PREMIUM45
Cafébaas, barista en sterrenchef tellen met gemengde gevoelens af naar 1 mei: “Nu hopen dat er niet nog 20 regeltjes volgen”
-
PREMIUM106
RECONSTRUCTIE. Overlegcomité kiest in extremis voor eenvoud: “Met 8 afspreken buiten? Of nee, pak met 10”
Vanaf maandag wordt de buitenbubbel uitgebreid: niet naar 8 personen zoals verwacht, maar naar 10 - een lastminute-ingeving, volgens een bron aan tafel. Dat was dan ook niet het grootste strijdpunt gisteren. Een reconstructie van hoe het Overlegcomité tot de huidige beslissingen kwam.