De vaccinatiebereidheid ligt in Brussel en Wallonië lager dan in Vlaanderen.
Volledig scherm
PREMIUM
De vaccinatiebereidheid ligt in Brussel en Wallonië lager dan in Vlaanderen. © EPA

Franstalige Belgen zijn veel minder bereid zich te laten vaccineren dan Vlamingen: wat betekent dat voor ons?

Ruim een derde (38%) van de Franstalige landgenoten weigert het coronavaccin, tegenover 20% van de Vlamingen. Stelt dat problemen voor het bereiken van de minimale vaccinatiegraad van 70%, en dreigen hierdoor de versoepelingen uit het zomerplan in het gedrang te komen? Hoe worden de twijfelaars over de streep van het vaccinatiecentrum getrokken? Is een versoepelbeleid met twee snelheden bespreekbaar? Of moet vaccinatie verplicht worden? Experten én politici geven hun visie.

131 reacties

 • Juliette Francois

  1 maand geleden
  Voor mij is het zonneklaar dat 80% van de maatregelen niks met volksgezondheid te maken hebben, Lut Reyskens. Wel met totalitaire dromen van bepaalde "prominente" figuren die uit het niets zijn opgedoken, zowel in België als elders wereldwijd. Daarom laat ik mij vaccineren. Omdat de ontwikkelaars ervan wel pleiten voor een vrij leven en ik ook!
 • benny vanderperre

  1 maand geleden
  Ik woon net over de taalgrens ben 42 jaar en geen risicopatient, zaterdag krijg ik mijn eerste spuit van Moderna, mijn vrouw deze avond al. Het gaat hier snel veel sneller.
 • P V L

  1 maand geleden
  Zolang men niet mag kiezen zullen ze blijven weigeren, in Wallonië mag men kiezen welk vaccin wordt toegediend. Waarom in België de burgers anders behandelen omwille van taal, religie etc. En als twee vaccins niet gemengd mogen worden waarom dan het Astra Zenica nog inspuiten zonder toestemming van de betrokken gevaccineerde? Het is geen wondermiddel hé, de toekomst zal dit uitwijzen.
 • GERARD de pelecijn

  1 maand geleden
  Twee verschillende landen, dus twee verschillende gedachten!
 • Lut Reyskens

  1 maand geleden
  Niemand is verplicht om zich te laten vaccineren. Wel om zich aan de maatregelen te houden .Zonneklaar.
 1. Opnieuw vaccinatiewinst: centra halen ook bij Johnson & Johnson zes dosissen uit flesje van vijf

  Opnieuw vaccinatie­winst: centra halen ook bij Johnson & Johnson zes dosissen uit flesje van vijf

  Hoewel de leveringen voorlopig nog erg beperkt blijven, valt er toch ook wat goed nieuws te rapen van het Johnson & Johnson-front in de vaccinatiecampagne. Na de vaccins van de andere producenten kunnen nu ook daar meer dosissen uit een flacon gehaald worden. Met zes dosissen in plaats van de officiële vijf betekent dat opnieuw een winst van 20 procent. Voor de vier producenten samen zullen we in drie maanden tijd zo 1,9 miljoen vaccins extra kunnen zetten.
 2. LIVE. 84.000 jongeren stelden zich kandidaat voor J&J-vaccin - 70 procent van volwassen Vlamingen kreeg eerste coronavaccin

  LIVE. 84.000 jongeren stelden zich kandidaat voor J&J-vac­cin - 70 procent van volwassen Vlamingen kreeg eerste coronavac­cin

  Het Overlegcomité besliste gisteren dat er vanaf volgende week zondag - net op tijd voor de achtste finales van de Rode Duivels op het EK Voetbal - nieuwe versoepelingen ingaan. Premier De Croo beklemtoonde wel dat we op onze hoede moeten blijven voor de andere varianten van het coronavirus, en benadrukte het belang van de tweede prik met het vaccin. Volg al het nieuws over het coronavirus in onze liveblog.