Fransman die samenwerkte met broers Saouti in verdenking gesteld en opgesloten
UpdateSalah Ghemit, de 42-jarige Fransman die samen met de broers Khalid (40) en Akim (37) Saouti een aanslag zou hebben gepland, is vandaag voor een Franse antiterreurrechter gebracht. Hij werd in verdenking gesteld en is in voorlopige hechtenis geplaatst.
Delen per e-mail
De Fransman, die dinsdagnacht in Rijsel werd opgepakt, wordt onder meer vervolgd voor "criminele terroristische bendevorming" en "verwerving, bezit en transport van wapens". De man werd op verzoek van het parket van Parijs in voorarrest geplaatst.
De Belgische broers Akim Saouti (40) en Khalid Saouti (37) werden woensdag in Brussel aangehouden wegens "deelname aan een terroristische groep". Ze waren dinsdagnacht in Anderlecht opgepakt. Verscheidene verdachten worden volgens een bron dicht bij het dossier nog gezocht in België.
Vrees voor aanslag
De Fransman zat vier keer in de gevangenis voor diefstal en geweld. Nadat hij in mei 2015 was vrijgekomen, hielden de Franse inlichtingendiensten hem in het oog omdat hij in de gevangenis geradicaliseerd was. De speurders van de dienst DGI (Direction générale de la sécurité intérieure) zagen hem meermaals heen en weer naar België reizen en zagen hem in het gezelschap van de geradicaliseerde broers Saouti terwijl ze met tassen bezig waren aan een garage in Anderlecht.
"De vrees dat weldra zou worden toegeslagen in Frankrijk of België, leidde tot de golf van arrestaties", zei een bron dicht bij het onderzoek. "Tot nu toe is geen enkel doelwit geïdentificeerd."
Plan vergevorderd
Toch leek het plan vergevorderd: in een van de garageboxen werd een arsenaal van drie kalasjnikovs, een pompgeweer, drie handvuurwapens, vier ontstekers en munitie gevonden, alsook uniformen van de politie, van bewakingsagenten en van hulpverleners.
Een van de tassen die in Anderlecht te zien waren, werd bij een huiszoeking bij Salah Ghemit teruggevonden. "Er zaten geen wapens in, maar kilo's juwelen", volgens de bron dicht bij het onderzoek. "Werd de zak in Frankrijk leeggemaakt, of leverde de Fransman wapens aan de Souati's? Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen."
Ghemit gaf toe dat hij de twee Belgische broers kende, maar hij ontkende elk terroristisch plan. Op zijn computer werden video's met jihadistische propaganda, met zelfmoordaanslagen of met boodschappen tegen het Westen gevonden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Dreigingsniveau blijft op drie
-
Twee Irakezen en Syriër aangehouden na storten geld voor IS-terreur, link naar Antwerpse imam die zelf ging vechten in Syrië
Drie verdachten zijn aangehouden op verdenking van deelname aan de terroristische activiteiten. Zij hebben via een illegaal netwerk geld overgemaakt naar pro-IS strijders in Mosoel (Irak) en in Raqqa (Syrië). De verdachten zijn zelf uit Irak en Syrië afkomstig. Eén van hen staat in contact met Youssef El G., een Antwerpse imam die in 2015 zelf naar Syrië trok om zich bij Islamitische Staat aan te sluiten. Lees hier meer. -
Terreurcel Anderlecht: politie "ontegenzeggelijk ongerust" over vondst uniformen
Bij de huiszoekingen in Anderlecht zijn niet alleen zware wapens gevonden, maar ook politie-uniformen en een blauw zwaailicht. De politie is "ontegenzeggelijk ongerust" over de ontdekking zegt Vincent Gilles, voorzitter van de VSOA politie. Voor ACV Politie wijst het feit dat mensen die verdacht worden van terrorisme in het bezit zijn van uniformen erop dat "de politie een doelwit is en blijft". -
-
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen. -
16
LIVE. 400 Belgen gaan Chinees coronavaccin testen - Artsen in verzet tegen vaccinatiestrategie
Het Overlegcomité van de federale en de deelstaatregeringen zat vrijdag samen om de coronamaatregelen te evalueren. De sterke stijging van het aantal ziekenhuisopnames heeft de regering doen besluiten een “time-out” in te zetten, en behalve de heropening van de contactberoepen op 1 maart geen extra versoepelingen aan te kondigen. “Als het stormt, kan je niet opstijgen. Met deze cijfers kan je niet versoepelen, dat zou onverantwoord zijn”, zei premier Alexander De Croo daarover tijdens de persconferentie na afloop van het Overlegcomité. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. -
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij. -
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening.