Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen eind december 2021.
Volledig scherm
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen eind december 2021. © Photo News

Frank Vandenbroucke tegen terugkeer mondmaskerplicht: “Maar je moet je niet schamen om er eentje te dragen”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is tegen een terugkeer van de mondmaskerplicht. Dat zegt hij in de Franstalige krant ‘Le Soir’. De minister pleit wel voor een "mondmaskercultuur”, waarbij mensen zich niet moeten schamen om er eentje op te zetten. Viroloog Steven Van Gucht sloot al eerder een terugkeer uit: “Overheden verplichten niet graag, want je maakt je op dat moment absoluut niet populair als politicus.”

19 reacties

 • Pieter Livens

  2 maanden geleden
  In de ziekenhuizen is het nooit weg geweest... Dus personeel draagt nog steeds mondmaskers.
 • vanaeken jokke

  2 maanden geleden
  De man die meer dan 1 miljard belastinggeld verkwanseld heeft stap op man u bent onbekwaam.
 • Paul De Wilde

  2 maanden geleden
  Heeft ook totaal geen zin, want als je het niet draagt, zorgt dat alleen maar voor agressie tussen reizigers en blijft het zo goed als onbestraft.
 • Bart Verwegen

  2 maanden geleden
  Twee jaar geleden was de situatie wel compleet anders; een onbekend virus waarvan de gevolgen nog niet in te schatten waren, in combinatie met totaal gebrek aan immuniteit, waardoor mondmaskerplicht toen absoluut wél te verantwoorden was.
 • Zoran Pavicevic

  2 maanden geleden
  Snel even van richting veranderen nu de verkiezingen er bijna aankomen!
 1. Aantal coronabesmettingen stijgt, maar hoe groot is de kans dat we opnieuw een mondmasker moeten dragen?

  Aantal coronabe­smet­tin­gen stijgt, maar hoe groot is de kans dat we opnieuw een mondmasker moeten dragen?

  Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land en het aantal ziekenhuisopnames zitten opnieuw in de lift. Dat blijkt uit de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Moeten we binnenkort weer een mondmasker dragen? Volgen Steven Van Gucht is die kans klein: “Overheden leggen niet graag verplichtingen op en we zitten ook niet met een epidemiologische noodzaak.” Volgens de viroloog is het dragen van een mondmasker wel een “goede wintergewoonte”.