Theo Francken was deze ochtend te gast op radiozender Bel RTL.
Volledig scherm
Theo Francken was deze ochtend te gast op radiozender Bel RTL. © Screenshot RTL INFO

Francken (N-VA): “Cynisch dat steeds minder Franstalige leerlingen Nederlands leren”

Slechts 34% van de kinderen in het eerste middelbaar in Wallonië kiest nog voor het Nederlands als tweede taal, terwijl 64% voor het Engels kiest. Nooit lag dit cijfer zo laag, verklaarde de - perfect tweetalige - journalist Christophe Deborsu dit weekend in zijn programma ‘C’est pas tous les jours dimanche’ op RTL-TVI.

59 reacties

 • ronny cuypers

  1 jaar geleden
  Het lijkt me normaal dat Engels de voorkeur krijgt. Dat is een wereldtaal. Net zoals Frans. Maar het is wel jammer dat er dan geen derde taal is in het lessenpakket. Dat zou dan standaard Nederlands kunnen zijn.
 • Vandeweyer Tom

  1 jaar geleden
  De taalgrens is er om eentalige provincies te bekomen.
 • Michel grillet

  1 jaar geleden
  ik ben tweetalig opgevoed en ben daar blij mee en fier op:maar als ik een ééntalig franse sollicitatiebrief krijg is dat een njet als antwoord !! en dan gaan ze klagen dat ze geen job vinden...allez klagen...blij zijn zeker??
 • Lieve Vos

  1 jaar geleden
  Wraakroepend is het. Jarenlang gebuisd geweest voor Frans, ik kreeg het er niet in. Uuuuren boven mijn boeken gehangen, vakantietaken moeten oplossen en herexamens gekregen. En in Wallonië blijven ze het vertikken. Dat wringt enorm.
 • Billie Schreven

  1 jaar geleden
  Iedereen 2e taal Engels en het probleem is mondiaal opgelost!
 1. Verminkte lichaam in kelder in Deurne vermoedelijk van 52-jarige vrouw uit Barcelona: DNA-staal moet uitsluitsel brengen
  Brussel/deurne

  Verminkte lichaam in kelder in Deurne vermoede­lijk van 52-jarige vrouw uit Barcelona: DNA-staal moet uitsluit­sel brengen

  De menselijke resten die afgelopen vrijdag werden aangetroffen in een koffer in de kelder van een appartementsgebouw in Deurne behoren mogelijk toe aan een 52-jarige vrouw van Aziatische afkomst uit Barcelona. Dat schrijft de Spaanse nieuwssite Barna Diario. Het Antwerps parket kan dat evenwel nog niet bevestigen. Een zus van de dame is nu naar ons land afgereisd om een DNA-staal af te geven. Het is nu wachten op het resultaat van dat onderzoek.
 2. “België blijft draaischijf voor Russisch gas”: import steeg 28 procent vorig jaar

  “België blijft draai­schijf voor Russisch gas”: import steeg 28 procent vorig jaar

  België blijft, ondanks de Russische inval in Oekraïne, een internationale draaischijf voor Russisch vloeibaar gas. Zo importeerde België vorig jaar 28 procent meer lng uit Rusland dan in 2021. Dat blijkt uit berekeningen van Greenpeace België, waarover het zaterdag bericht samen met ngo's Bond Beter Leefmilieu en Vredesactie. Zij willen dat het contract tussen gasnetbeheerder Fluxys en het Russische Yamal LNG wordt stopgezet.